Οδηγίες προς όσους ετοιμάζονται για το εορταστικό τραπέζι
Η γαλοπούλα, όπως και το κοτόπουλο κατατάσσονται στα ιδιαιτέρως ευπαθή τρόφιμα. Μια φρέσκια γαλοπούλα πρέπει να μαγειρευτεί εντός δύο ημερών από την αγορά της, οπότε φέρτε την στο σπίτι όσο πιο κοντά γίνεται στα Χριστούγεννα. Εάν έχετε αγοράσει κατεψυγμένη γαλοπούλα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει αποψυχθεί εντελώς πριν τη μαγειρέψετε.
- Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε μια παγωμένη γαλοπούλα είναι στο ψυγείο. Θα χρειαστούν 24 ώρες απόψυξης για κάθε 1,8 – 2,3 κιλά, οπότε αν μαγειρεύετε μια μεγάλη γαλοπούλα, μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ημέρες για να ξεπαγώσει!
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα βαθύ τηγάνι για να βεβαιωθούμε ότι δε θα διαχυθούν τα υγρά που θα βγουν κατά την απόψυξη. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την γαλοπούλα στο κάτω ράφι του ψυγείου σκεπασμένη μακριά από άλλα τρόφιμα για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
- Πριν το μαγείρεμα, ελέγξτε τη γαλοπούλα για κρυστάλλους πάγου, ειδικά στην κοιλότητα, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Εάν τα μέρη είναι ακόμα κατεψυγμένα, η γαλοπούλα δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα, θέτοντας θέματα ασφάλειας στην κατανάλωσή της.
- Δείτε ακόμη: Εταιρείες τροφίμων: Συμφέρει να «κλείνουν τα στόματα» δυσαρεστημένων καταναλωτών πληρώνοντας αδρά εξωδικαστικά;
- Δείτε ακόμη: Τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε σε συνδυασμό με ανανά
Προετοιμασία της γαλοπούλας σας με ασφάλεια
Η γαλοπούλα, όπως και άλλα πουλερικά, μπορεί να μεταφέρει βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Το σωστό μαγείρεμα θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια που υπάρχουν, αλλά υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης των βακτηρίων κατά την προετοιμασιά του πουλερικού:
- Ποτέ μην πλένετε τη γαλοπούλα σας καθώς αυτό μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια στην κουζίνα σας. Οι περισσότερες γαλοπούλες είναι έτοιμες για φούρνο και έτσι δεν χρειάζονται καθάρισμα. Εάν η γαλοπούλα σας δεν είναι έτοιμη για φούρνο και πρέπει πραγματικά να την καθαρίσετε, σας προτείνουμε απλώς να τη σκουπίσετε με μια χαρτοπετσέτα μιας χρήσης. Απορρίψτε τη χαρτοπετσέτα αμέσως στον κάδο.
- Χειριστείτε τη γαλοπούλα σας όσο το δυνατόν λιγότερο – αποσυσκευάστε την απευθείας σε ένα δίσκο ψησίματος. Καθίστε το πουλί σε μία βάση με λαχανικά, όπως καρότα, σέλινο και κρεμμύδι. Αυτό δημιουργεί μια υπέροχη βάση για την παρασκευή σάλτσας σε συνδυασμό με τους χυμούς μαγειρέματος.
- Πλύνετε καλά τα χέρια σας – πριν και αφού χειριστείτε τη γαλοπούλα σας, με ζεστό σαπουνόνερο και στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα.
- Δείτε ακόμη: Η δημοφιλής σοκολάτα που απαγορεύτηκε στο Μπάκιγχαμ
- Δείτε ακόμη: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πώς να διαλέξετε το καλύτερο κρασί από σουπερμάρκετ
Η γέμιση
Συνιστούμε πάντα να μαγειρεύετε τη γέμιση σας έξω από τη γαλοπούλα, καθώς αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε ότι και τα δύο έχουν ψηθεί καλά και με ασφάλεια. Μειώνει επίσης τον χρόνο μαγειρέματος της γαλοπούλας. Αν γεμίζετε τη γαλοπούλα σας, ακολουθήστε τις συμβουλές μας:
- Χρησιμοποιήστε το πολύ 10% του βάρους του πουλιού στη γέμιση. Για παράδειγμα, μια γαλοπούλα 5 κιλών (11 λίβρες) δεν πρέπει να έχει περισσότερα από 500 γραμμάρια γέμιση. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η γαλοπούλα σας θα ψηθεί ομοιόμορφα.
- Πριν το σερβίρετε, είναι απαραίτητο να ελέγξετε ότι η ίδια η γέμιση είναι ζεστή σε όλη τη διαδρομή.
- Δείτε ακόμη: Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα
Μαγειρεύοντας τη γαλοπούλα σας
Καλύψτε το στήθος με λωρίδες μπέικον ή προσούτο για να διατηρήσετε την υγρασία και να προσθέσετε επιπλέον γεύση.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς
- Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος, λιώνουμε σε ένα τηγάνι μια κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το λιωμένο βούτυρο
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ολόκληρη τη γαλοπούλα και τη βάζουμε στον ζεστό φούρνο
- Στη συνέχεια, αλείφετε τη γαλοπούλα κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος με τους χυμούς να βγαίνουν από αυτήν
- Περίπου μισή ώρα πριν το τέλος του χρόνου μαγειρέματος, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει και να γίνει τραγανή η φλούδα της γαλοπούλας. Εάν το δέρμα είναι ήδη καφέ, κρατήστε το αλουμινόχαρτο στη γαλοπούλα για να διατηρηθεί υγρό
Ο γενικός κανόνας: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και αφήστε 44 λεπτά ανά κιλό συν 20 λεπτά.
- Δείτε ακόμη: Ληγμένο κοτόπουλο, ζυμαρικά χωρίς ετικέτες και ζωντανές κατσαρίδες – Σοκαριστικές καταγραφές ελεγκτών σε εστιατόρια
Πώς να καταλάβετε αν η γαλοπούλα έγινε
Για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση από Salmonella και Campylobacter, ελέγχετε πάντα ότι η γαλοπούλα έχει ψηθεί καλά πριν τη σερβίρετε. Θυμηθείτε, ακόμα κι αν ο φούρνος σας είναι στη σωστή θερμοκρασία, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον χρόνο ψησίματος εάν:
- Έχετε πολλά άλλα αντικείμενα στο φούρνο,
- Ανοίγετε και κλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου ή
- Ο φούρνος σας είναι λιγότερο αποδοτικός από τον μέσο όρο.
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε ότι η γαλοπούλα σας έχει ψηθεί πλήρως είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος . Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία του παχύτερου μέρους του μηρού φτάσει τους 75°C αμέσως – μόλις μπει το θερμόμετρο. Αν έχετε γεμίσει την κοιλότητα της γαλοπούλας, τότε και το κέντρο της γέμισης πρέπει να δείχνει 75°C.
Εάν δεν έχετε θερμόμετρο κρέατος, τρυπήστε το πιο παχύ μέρος του κρέατος του στήθους (ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος) με ένα καθαρό πιρούνι και ελέγξτε ότι μπορείτε να απαντήσετε «ναι» σε αυτές τις 3 ερωτήσεις:
- Τρέχουν οι χυμοί καθαροί;
- Δεν υπάρχει ροζ κρέας;
- Είναι η γαλοπούλα ζεστή από άκρη σε άκρη;
Εάν η γαλοπούλα είναι γεμιστή, ελέγξτε ότι η ίδια η γέμιση είναι ζεστή μέχρι το κέντρο.
Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί
Μην βιαστείτε να χαράξετε μια γεμιστή γαλοπούλα. Την αφήνετε πάντα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την σερβίρετε, αλλά όχι πολύ περισσότερο. Καλύψτε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια με μερικές πετσέτες κουζίνας για να εξασφαλίσετε ότι το πουλί μπορεί να ξεκουραστεί χωρίς να χάσει πολύ θερμότητα. Αυτό επιτρέπει επίσης να επαναρροφηθεί όλος ο χυμός πίσω στο πουλί για μια υγρή γαλοπούλα.
Πώς να κόψετε μια γαλοπούλα
Μια μεγάλη γαλοπούλα μπορεί να είναι τρομακτική, αν δεν την έχετε μαγειρέψει ποτέ ξανά, οπότε δείτε πώς να τη χαράξετε με σιγουριά:
- Βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι σας είναι πολύ κοφτερό
- Κρατήστε τη γαλοπούλα ασφαλή με ένα μεγάλο πιρούνι
- Κόψτε το δέρμα μεταξύ του μηρού και του μαστού
- Λυγίστε τον μηρό προς τα έξω, κόψτε την άρθρωση του ισχίου, αφαιρώντας ολόκληρο το πόδι
- Ξεχωρίστε το μηρό από το μπούτι
- Κόψτε προς το φτερό, κόψτε την άρθρωση του φτερού
- Κρατήστε το πιρούνι στο πλάι του στήθους
- Κόψτε ομοιόμορφα ξεκινώντας από την κοιλότητα του λαιμού
- Αφαιρέστε τις φέτες με το πιρούνι και το μαχαίρι