Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς θα καθυστερήσετε το μαύρισμα στα φρεσκοκομμένα μήλα

ΑρχικήΝέαΠώς θα καθυστερήσετε το μαύρισμα στα φρεσκοκομμένα μήλα
spot_img

Διατηρήστε τα μήλα σας στο σωστό τους χρώμα για περισσότερο με αυτές τις επαγγελματικές συμβουλές

Τα κύτταρα της μήλου περιέχουν ένα ένζυμο, την οξειδάση της πολυφαινόλης (PPO), που είναι ενεργό μόνο όταν η σάρκα του μήλου εκτεθεί σε οξυγόνο, δηλαδή όταν το κόβουμε σε φέτες, ή το ξεφλουδίζουμε. Η αντίδραση του είναι να αυξάνει την παραγωγή μελανίνης, μιας χρωστικής που δημιουργεί το καφέ χρώμα στη σάρκα του μήλου.

Είναι τα καφέ μήλα ασφαλή για κατανάλωση;

Αν και φαίνονται αντιαισθητικές, οι φέτες μήλου που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν είναι ακόμα ασφαλείς για κατανάλωση, λέει ο Bryan Quoc Le, PhD, επιστήμονας τροφίμων, σύμβουλος τροφίμων και συγγραφέας του βιβλίου «150 Απαντημένες Ερωτήσεις Επιστήμης Τροφίμων». Αυτό συμβαίνει επειδή η ενζυματική αντίδραση που προκαλεί το μαύρισμα δεν επηρεάζει την ασφάλεια, δηλαδή το επίπεδο επιβλαβών μικροοργανισμών στο μήλο.

Ο καλύτερος τρόπος για να μην μαυρίσουν τα κομμένα μήλα

Το να βουτάτε κομμένα μήλα σε αλμυρό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθυστερήσετε το μαύρισμα, λέει η Kimberly Knight, σεφ-εκπαιδεύτρια στο Institute of Culinary Education.

Λειτουργεί επειδή το αλάτι έχει χαμηλή διαλυτότητα οξυγόνου, η οποία εμποδίζει περαιτέρω το PPO να έχει πρόσβαση στο οξυγόνο. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε αλάτι “αναγκάζει το ένζυμο να υποβληθεί σε μια διαδικασία γνωστή ως μετουσίωση, με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του”, συμπληρώνει ο Le.

Για να χρησιμοποιήσετε αλμυρό νερό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Συνδυάστε 250 γραμμάρια νερό με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  2. Βουτήξτε τα κομμένα μήλα σε αλατόνερο για 1 έως 3 λεπτά.
  3. Βγάζουμε τα μήλα και τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Πόσο διαρκεί: Το αλμυρό νερό μπορεί να καθυστερήσει το μαύρισμα για περίπου 12 ώρες. Τα κομμένα μήλα δεν θα έχουν γεύση αλατιού, αλλά μπορείτε να τα ξεπλύνετε εάν ανησυχείτε για τυχόν αλμυρή γεύση.

5 ακόμη τρόποι για να αποτρέψετε το μαύρισμα

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλμυρό νερό, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να επιβραδύνετε την αντίδραση μαυρίσματος σε κομμένα μήλα.

Βύθιση σε Απλό Νερό

  1. Προσθέστε τα κομμένα μήλα σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα ή ένα δοχείο με αεροστεγές καπάκι.
  2. Γεμίστε τη σακούλα ή το δοχείο με νερό βρύσης σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Κλείνουμε καλά και φυλάμε στο ψυγείο.

«Τα μήλα σε καθαρό νερό θα διατηρήσουν το τραγανό και τη γεύση τους για έως και έξι ώρες πριν αρχίσουν να μαυρίζουν.

Ράντισμα με χυμό λεμονιού

Μια άλλη μέθοδος είναι να εφαρμόσετε χυμό λεμονιού απευθείας στα μήλα. Η οξύτητα του χυμού λεμονιού θα μειώσει το pH του μήλου, το οποίο μειώνει τη δραστηριότητα του PPO.

«Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C ή ασκορβικού οξέος, το οποίο αντιδρά εύκολα με το οξυγόνο και το απομακρύνει από την επιφάνεια του μήλου», εξηγεί ο Le. «Αυτό βοηθά στην πρόληψη της παραγωγής καφέ ενώσεων από τα ένζυμα, προσθέτει.

  1. Κόψτε ένα φρέσκο ​​λεμόνι στη μέση.
  2. Στύψτε το λεμόνι πάνω από τα κομμένα μήλα, φροντίζοντας ο χυμός να έρθει σε επαφή
    με τη σάρκα.
  3. Αφήστε τα μήλα να ξεκουραστούν για 5 λεπτά και μετά ξεπλύνετε το χυμό σε ένα σουρωτήρι.
  4. Αποθηκεύστε τα μήλα στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να καθυστερήσει το μαύρισμα για περίπου επτά ώρες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο