Διατηρήστε τα μήλα σας στο σωστό τους χρώμα για περισσότερο με αυτές τις επαγγελματικές συμβουλές
Τα κύτταρα της μήλου περιέχουν ένα ένζυμο, την οξειδάση της πολυφαινόλης (PPO), που είναι ενεργό μόνο όταν η σάρκα του μήλου εκτεθεί σε οξυγόνο, δηλαδή όταν το κόβουμε σε φέτες, ή το ξεφλουδίζουμε. Η αντίδραση του είναι να αυξάνει την παραγωγή μελανίνης, μιας χρωστικής που δημιουργεί το καφέ χρώμα στη σάρκα του μήλου.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πού και γιατί απαγορεύεται να βάζουμε ξύδι
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το υλικό που χρησιμοποιούν στα μπισκότα και αυξάνει το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο
Είναι τα καφέ μήλα ασφαλή για κατανάλωση;
Αν και φαίνονται αντιαισθητικές, οι φέτες μήλου που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν είναι ακόμα ασφαλείς για κατανάλωση, λέει ο Bryan Quoc Le, PhD, επιστήμονας τροφίμων, σύμβουλος τροφίμων και συγγραφέας του βιβλίου «150 Απαντημένες Ερωτήσεις Επιστήμης Τροφίμων». Αυτό συμβαίνει επειδή η ενζυματική αντίδραση που προκαλεί το μαύρισμα δεν επηρεάζει την ασφάλεια, δηλαδή το επίπεδο επιβλαβών μικροοργανισμών στο μήλο.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια του κόσμου αλλάζουν τον τρόπο που σερβίρουν νερό;
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσετε
Ο καλύτερος τρόπος για να μην μαυρίσουν τα κομμένα μήλα
Το να βουτάτε κομμένα μήλα σε αλμυρό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθυστερήσετε το μαύρισμα, λέει η Kimberly Knight, σεφ-εκπαιδεύτρια στο Institute of Culinary Education.
Λειτουργεί επειδή το αλάτι έχει χαμηλή διαλυτότητα οξυγόνου, η οποία εμποδίζει περαιτέρω το PPO να έχει πρόσβαση στο οξυγόνο. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε αλάτι “αναγκάζει το ένζυμο να υποβληθεί σε μια διαδικασία γνωστή ως μετουσίωση, με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του”, συμπληρώνει ο Le.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι το γάλα της τίγρης που σερβίρουν μόνο σε κάποια ακριβά εστιατόρια;
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεταφέρεις τενεκέ λάδι χωρίς ψηφιακό δελτίο αποστολής; Πρόστιμο 5.000 ευρώ!
Για να χρησιμοποιήσετε αλμυρό νερό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Συνδυάστε 250 γραμμάρια νερό με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Βουτήξτε τα κομμένα μήλα σε αλατόνερο για 1 έως 3 λεπτά.
- Βγάζουμε τα μήλα και τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Πόσο διαρκεί: Το αλμυρό νερό μπορεί να καθυστερήσει το μαύρισμα για περίπου 12 ώρες. Τα κομμένα μήλα δεν θα έχουν γεύση αλατιού, αλλά μπορείτε να τα ξεπλύνετε εάν ανησυχείτε για τυχόν αλμυρή γεύση.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιος ξηρός καρπός παχαίνει πολύ περισσότερο από τους άλλους
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 7 λάθη στις αγορές που δεν κάνουν ποτέ οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων
5 ακόμη τρόποι για να αποτρέψετε το μαύρισμα
Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλμυρό νερό, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να επιβραδύνετε την αντίδραση μαυρίσματος σε κομμένα μήλα.
Βύθιση σε Απλό Νερό
- Προσθέστε τα κομμένα μήλα σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα ή ένα δοχείο με αεροστεγές καπάκι.
- Γεμίστε τη σακούλα ή το δοχείο με νερό βρύσης σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κλείνουμε καλά και φυλάμε στο ψυγείο.
«Τα μήλα σε καθαρό νερό θα διατηρήσουν το τραγανό και τη γεύση τους για έως και έξι ώρες πριν αρχίσουν να μαυρίζουν.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε εάν τα αυγά σας έχουν χαλάσει χωρίς να τα σπάσετε
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρέσκο ψωμί από σούπερ μάρκετ: Πόσοι άνθρωποι το έχουν αγγίξει πριν από εμάς
Ράντισμα με χυμό λεμονιού
Μια άλλη μέθοδος είναι να εφαρμόσετε χυμό λεμονιού απευθείας στα μήλα. Η οξύτητα του χυμού λεμονιού θα μειώσει το pH του μήλου, το οποίο μειώνει τη δραστηριότητα του PPO.
«Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C ή ασκορβικού οξέος, το οποίο αντιδρά εύκολα με το οξυγόνο και το απομακρύνει από την επιφάνεια του μήλου», εξηγεί ο Le. «Αυτό βοηθά στην πρόληψη της παραγωγής καφέ ενώσεων από τα ένζυμα, προσθέτει.
- Κόψτε ένα φρέσκο λεμόνι στη μέση.
- Στύψτε το λεμόνι πάνω από τα κομμένα μήλα, φροντίζοντας ο χυμός να έρθει σε επαφή
με τη σάρκα. - Αφήστε τα μήλα να ξεκουραστούν για 5 λεπτά και μετά ξεπλύνετε το χυμό σε ένα σουρωτήρι.
- Αποθηκεύστε τα μήλα στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο.
Αυτή η μέθοδος μπορεί να καθυστερήσει το μαύρισμα για περίπου επτά ώρες.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς καθαρίζουμε και πλένουμε σωστά το σπανάκι
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ | Είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε με ξύλινες κουτάλες; Μικροβιολόγος απαντά