Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διακοπές: Πώς να μεταφέρετε τρόφιμα με ασφάλεια

ΑρχικήΟικιακάΔιακοπές: Πώς να μεταφέρετε τρόφιμα με ασφάλεια
spot_img

cibum team


 Οι περισσότεροι ετοιμάζονται σε λίγες ημέρες να εγκαταλείψουν το «κλεινόν άστυ» για τις καλοκαιρινές διακοπές (αν δεν το έχουν κάνει ήδη).  Όμως άνετα μπορείς να αφήσεις πίσω σου το σπίτι σου, τη δουλειά σου, την δύσκολη καθημερινότητα του covid και όχι μόνο… Αλλά μπορείς να εγκαταλείψεις το ίδιο άνετα και το γεμάτο ψυγείο ή ντουλάπι σου; Δεν μπορείς…

Οι περισσότεροι Έλληνες, αφού κάνουν τις απαραίτητες αγορές, επιλέγουν και τι θα πάρουν μαζί τους από το ψυγείο. Για να μην πάει και χαμένο… Αν λοιπόν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με φαγητό το καλοκαίρι, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές για την ασφαλή για την υγεία σας μεταφορά τροφίμων, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες όπως και η έλλειψη εξοπλισμού μπορεί να έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες (τροφικές δηλητηριάσεις) οι οποίες σίγουρα, θα γκρεμίσουν τα καλοκαιρινά σας όνειρα.

-Εάν πάρετε μαζί σας μαγειρεμένο φαγητό, τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο και  βάλτε το αμέσως μετά το μαγείρεμα στο ψυγείο. Λίγο πριν ξεκινήσετε, τοποθετήστε το, σε ένα φορητό ψυγειάκι (πικ-νικ) ή σε ένα κουτί με πολλές παγοκύστες ( και στο φορητό ψυγείο χρειάζονται παγοκύστες).

-Σκεφτείτε να καταψύξετε τα μαγειρεμένα φαγητά και να τα μεταφέρετε κατεψυγμένα. Θυμηθείτε ότι όταν φτάσετε στον προορισμό σας και τα φαγητά έχουν ξεπαγώσει, δεν μπορείτε να τα καταψύξετε ξανά, οπότε θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. Εάν θέλετε να μεταφέρετε κρέας ωμό, επίσης βάλτε το αμέσως μετά την αγορά του, στην κατάψυξη καλά τυλιγμένο.

-Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα είναι καλά σφραγισμένα πριν ταξιδέψετε, ώστε να μην προκύψει διασταυρούμενη μόλυνση. Η ανάμειξη ωμών και έτοιμων για κατανάλωση τροφίμων, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Τα δοχεία Tupperware είναι ιδανικά για αυτό.

-Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, ανοίξτε τις πόρτες πριν ξεκινήσετε, βάλτε το φαγητό στο πιο δροσερό μέρος του αυτοκινήτου και εάν είναι εφικτό ανοίξτε το air condition.

-Εάν ταξιδεύετε με πλοίο, μην ξεχάσετε να δώσετε την τσάντα (ή τις τσάντες!) με τα τρόφιμα στο ψυγείο του πλοίου. Διαχωρίστε τα τρόφιμα σε είδη για συντήρηση ή κατάψυξη. Το πλοίο διαθέτει και τα δύο. Σε όλα τα πλοία της γραμμής δέχονται να φυλάξουν τα τρόφιμα δωρεάν. (ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θυμηθείτε να τα πάρετε μόλις φτάσετε στο νησί!!)

-Οι κανόνες ασφάλειας των τροφίμων είναι οι ίδιοι όπως θα ήταν στο σπίτι, οπότε πλύνετε τα χέρια σας προτού αγγίξετε τα τρόφιμα. Τα χέρια σας όμως δεν είναι τα μόνα που πρέπει να διατηρείτε καθαρά. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, τα ζουμιά από το ωμό κρέας και τα πουλερικά μπορεί να στάξουν στο ψυγειάκι, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Πριν συσκευάσετε τα τρόφιμα απολυμάνετε το ψυγειάκι και πλύνετε τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες φύλαξης (zip lock bags) που θα χρησιμοποιήσετε για τη μεταφορά φαγητού. Συσκευάστε το φαγητό σας σε καθαρά, σφραγισμένα δοχεία.

– Μην γεμίσετε το ψυγείο μεταφοράς. Τα τρόφιμα θα πρέπει να καταλαμβάνουν τα ¾ του χώρου και το υπόλοιπο ένα τέταρτο αφήστε το ελεύθερο για τις παγοκύστες.

-Να θυμάστε ότι τα κρύα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στους 8ο C.

-Το κρύο φαγητό δεν πρέπει να είναι πάνω από 8ο C για περισσότερο από τέσσερις ώρες Μόλις ξεπεραστεί αυτό το όριο επιβάλλεται να το πετάξετε.

-Εάν ταξιδεύετε σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να επισκεφθείτε ένα σούπερ μάρκετ κοντά στον προορισμό σας για να προμηθευτείτε με τα ευπαθή τρόφιμα και να μην μεταφέρετε πχ από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη, οδικώς τα γάλα του παιδιού.

-Εντάξτε στη διαδικασία προετοιμασίας και την προμήθεια, zip lock bags (σακούλες φύλαξης τροφίμων) δροσερά κιβώτια και παγοκύστες, καθώς και αεροστεγή δοχεία τροφίμων.

-Όταν φτάσετε στο μέρος των διακοπών το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τα τρόφιμα στο ψυγείο πριν αδειάσετε τις βαλίτσες και τακτοποιήσετε τον χώρο. Εάν δεν υπάρχει ψυγείο, καταναλώστε αμέσως τα ευπαθή είδη κατά την άφιξή σας.

-Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται… βουνό και πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας τρόφιμα, αγοράστε είδη που δεν χρειάζονται ψυγείο, όπως χυμοί, μπισκότα, κέικ, κονσέρβες, μπάρες  και έτοιμα γεύματα εκτός ψυγείου. Υπάρχουν πολλά.

Και τέλος μην ξεχνάτε ότι δυστυχώς, δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε ή να δοκιμάσετε εάν ένα τρόφιμο έχει επιβλαβή βακτήρια ή τοξίνες. Η πρόληψη και σωστή προετοιμασία θα αποτρέψει οποιαδήποτε άσχημη εξέλιξη σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την ασφάλεια της υγείας μας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο