Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φριτέζα αέρος: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΑρχικήΟικιακάΦριτέζα αέρος: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
spot_img

Είναι ιδανικότερος ο φούρνος τελικά; ή μήπως όχι;

     Μιας και οι φριτέζες αέρος έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, καθώς και σε πολλές χριστουγεννιάτικες λίστες, χάρη στη φήμη τους πως τηγανίζουν χωρίς λάδι και εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, ας δούμε τι μπορεί να γίνει με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν στα προτερήματα της φριτέζας και σε αυτήν τη περίσταση, όπως το ψήσιμο γαλοπούλας για παράδειγμα, ενώ άλλοι όχι. Το Which δίνει 5 συμβουλές για τη φριτέζα αέρος και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

1. Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα της γαλοπούλας σε φριτέζα αέρα, το μέγεθος μετράει

  Ακόμη και οι φριτέζες με τεράστια χωρητικότητα, όπως 2,2 ή 2,3 κιλών, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ολόκληρη γαλοπούλα. Ωστόσο, μπορείτε να ψήσετε απλώς ένα μέρος της όπως το στήθος, αλλά όπως και να έχει θα χρειαστείτε μια μεγάλη φριτέζα αέρα για να το κάνετε αυτό. Οι φριτέζες αέρα που σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε μόνο για ένα έως τρία άτομα και έχουν μικρότερες, άκαμπτες ζώνες μαγειρέματος, είναι απίθανο να έχουν χώρο για το ψητό σας.

    Θα πρέπει ακόμα να ρίξτε μια ματιά στις προδιαγραφές της φριτέζας σας για να προσδιορίσετε τις διαστάσεις της προτού αγοράσετε τη γαλοπούλα σας. Μόλις σιγουρευτείτε ότι η γαλοπούλα θα χωρέσει άνετα στη φριτέζα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να ταΐσει αρκετά άτομα. Θα χρειαστείτε μεταξύ 300 γραμμάρια και 400 γραμμάρια ανά άτομο. Για 3 έως 4 άτομα θα χρειαστείτε 1 κιλό γαλοπούλας και ψήσιμο για 45-50 λεπτά (20-25 λεπτά από κάθε πλευρά) στους 180°C και για 5 έως 6 άτομα, 1,5 κιλό γαλοπούλας, το οποίο θα χρειαστεί ψήσιμο για 50-60 λεπτά (20-30 λεπτά από κάθε πλευρά) στους 180°C. Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) λέει ότι το παχύτερο μέρος της γαλοπούλας πρέπει να φτάσει τους 75°C.

2. Οι ψητές πατάτες στη φριτέζα μπορεί να βγουν τραγανές αλλά ανομοιόμορφες

   Το ότι το ψήσιμο πατάτας σε φριτέζα αέρα είναι εφικτό, δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα. Εάν διαθέτετε μια μεγάλη φριτέζα αέρα δύο ζωνών, ίσως μπορείτε να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα σας και τις ψητές πατάτες ταυτόχρονα. Αν και οι ψητές πατάτες χρειάζονται λιγότερο χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση Sync, μια κοινή ρύθμιση σε φριτέζες με διπλό αέρα,  καθώς σας επιτρέπει να μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά προγράμματα, τα οποία μπορείτε να ρυθμίσετε να τελειώνουν ταυτόχρονα.

   Αν λοιπόν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο, το να μαγειρέψετε τις ψητές πατάτες σας στη φριτέζα σίγουρα αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείτε ελαφρώς με την εμφάνισή τους, καθώς οι ψητές πατάτες της φριτέζας διαθέτουν ένα ανομοιόμορφο ψήσιμο εξωτερικά.

3. Το χρονοδιάγραμμα είναι το κλειδί όταν ψήνουμε καρότα και παστινάκια στη φριτέζα

   Όταν ρίχνετε λαχανικά στο μείγμα, μπορεί να φτάσετε στα όρια του τι μπορεί να πετύχει ρεαλιστικά η φριτέζα σας την ημέρα των Χριστουγέννων. Εάν μαγειρεύετε χριστουγεννιάτικο δείπνο για ζευγάρι, μπορείτε να ψήσετε όλα τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πατατών, μαζί σε ένα καλάθι μιας διπλής φριτέζας αέρα, ενώ ετοιμάζετε τη γαλοπούλα σε ένα άλλο στη ρύθμιση Sync που αναφέραμε παραπάνω. Για να μαγειρέψετε καρότα και παστινάκια, θα πρέπει να ρυθμίσετε τη φριτέζα σας στους 200°C και να τα μαγειρέψετε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Θυμηθείτε να ανακινείτε το καλάθι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να βεβαιωθείτε ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα.

4. Θα χρειαστεί να προσθέσετε λάδι για να πάρετε τραγανά λαχανάκια Βρυξελλών

    Ένα από αυτά για τα οποία φημίζεται μια φριτέζα αέρος, είναι ότι επιτρέπει να μαγειρεύετε με λίγο ή καθόλου λάδι. Ωστόσο όσον αφορά τα λαχανάκια Βρυξελλών, συνίσταται ένα ελαφρύ πιτσίλισμα με λάδι. Μπορείτε να ψήσετε λαχανάκια Βρυξελλών στη φριτέζα αλλά θα πρέπει να προγραμματίσετε τους χρόνους σας για να μην κρυώσουν.

    Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με τέλεια ψημένα λαχανάκια Βρυξελλών:

  • Εάν θέλετε τα λαχανάκια Βρυξελλών να είναι τέλεια τραγανά, συνιστούμε να τα περιχύνετε με τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι.
  • Τα αλατοπιπερώνετε καλά με νιφάδες τσίλι, ψιλοκομμένα ψητά φουντούκια, κάστανα ή ακόμα και μπουκίτσες μπέικον για να τους δώσετε έξτρα γεύση.
  • Ένα σημαντικό βήμα όταν μαγειρεύετε τα λαχανάκια Βρυξελλών στη φριτέζα είναι να μην υπερφορτώνετε το καλάθι. Το να τα απομακρύνετε εντελώς είναι καλύτερα αν θέλετε να πετύχετε μια τραγανή υφή.
  • Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 190°C ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Αν τα προτιμάτε βρασμένα, μερικές μεγαλύτερες φριτέζες αέρα και πολυκουζίνες έχουν επίσης λειτουργία ατμού.

5. Ο φούρνος μπορεί να είναι ακόμα η καλύτερη επιλογή σας

   Το κύριο πλεονέκτημα του μαγειρέματος του χριστουγεννιάτικου δείπνου σας σε φριτέζα αέρα είναι η εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου, αλλά αυτό ισχύει μόνο εάν μαγειρεύετε για μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να μαγειρεύετε σε παρτίδες και να βρίσκετε τρόπους να διατηρείτε το φαγητό σας ζεστό ενώ μαγειρεύετε τα υπόλοιπα.

   Οι φούρνοι μπορεί να είναι γεμάτοι αν ετοιμάζετε ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο, οπότε το να μαγειρέψετε μερικά από τα λαχανικά σε μια φριτέζα αέρα μπορεί να σας βοηθήσει να ελευθερώσετε χώρο, καθώς και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο