Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμιακές Τούρτες: Συνταγή για τις πιο νόστιμες Πασχαλιάτικες αλμυρές λιχουδιές των Δωδεκανήσων

ΑρχικήΟικιακάΣυμιακές Τούρτες: Συνταγή για τις πιο νόστιμες Πασχαλιάτικες αλμυρές λιχουδιές των Δωδεκανήσων
spot_img

Συνταγή για τις παραδοσιακές τυρόπιτες από τη Σύμη με την πλούσια γέμιση τυριών, που ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους γεύση

Ένα από τα πολλά εδέσματα για το Πάσχα στη Σύμη είναι οι Συμιακές τούρτες! Και μη σας ξεγελά η ονομασία. Δεν πρόκειται για κάποιο γλυκό αλλά για μία αλμυρή λιχουδιά που θυμίζει τυρόπιτες αλλά στο πιο νόστιμο και παραδοσιακό τους… Μοσχοβολιστές, μπουκιά και συγχώριο! 

- Advertisement -

Υλικά

Για τη ζύμη:

  1. 1 κιλο αλεύρι
  2. 1 μπέικιν
  3. 2 βιτάμ (πλάκα)
  4. 2 γιαούρτια (στραγγιστό)
  5. 5-6 δάκρυα μαστίχα
  6. 1 κρόκο αυγού

Για τη γέμιση

  1. 1 κιλό τυρί ρεγκάτο (γλυκό)
  2. 1 μπέικιν
  3. 2 κουταλιες αλεύρι
  4. Αυγά όσα τραβήξει
  5. Λίγο δυόσμο
  6. Ελάχιστο αλάτι
  7. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, προσθέτουμε τα γιαούρτια τον κρόκο αυγού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το αλεύρι. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τα βιτάμ και προσθέτουμε την μαστίχα. Δεν θέλουμε να κάψει ο βιτάμ. Κάνουμε μια λακουβιτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα όμορφο μαλακό ζυμαράκι. Παίρνουμε μια σακούλα νάιλον και το βάζουμε μέσα! Το δένουμε χωρίς να παίρνει αέρα και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα.

Εν τω μεταξύ, σε μια λεκάνη βάζουμε το τυρί, το μπέικιν, το αλεύρι, μια μυτούλα αλάτι, και όσο πιπέρι θέλουμε. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μικρό πιατάκι σπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μέσα. Η γέμιση είναι έτοιμη!

Ανοίγουμε φύλλα και φτιάχνουμε τις τούρτες με κουπάτ ή όπως αλλιώς Θέλουμε και γεμίζουμε. Αλείφουμε τις τούρτες με το αυγό και είναι έτοιμες για ψήσιμο.

Ο φούρνος μας πρέπει να είναι προθερμασμένος στους εκατόν εβδομήντα βαθμούς. Βάζουμε το ταψί μας στην τελευταία σκάρα και τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα