Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστιατόρια: Ποια αντικείμενα κοινής χρήσης έχουν τα περισσότερα μικρόβια

ΑρχικήPicksNews LineΕστιατόρια: Ποια αντικείμενα κοινής χρήσης έχουν τα περισσότερα μικρόβια
spot_img

Ερευνητές ανέλυσαν αντικείμενα όπως μενού, οθόνες αφής, δίσκους σερβιρίσματος, πανάκια καθαρισμού τραπεζιών και σάλτσες που αγγίζουν όλοι οι πελάτες.

   Όπως σε κάθε σπίτι υπάρχουν ύπουλες επιφάνειες που διαθέτουν μια πληθώρα μικροβίων όπως το σφουγγάρι ή ο νεροχύτης, έτσι οι ίδιες επιφάνειες υπάρχουν και στα εστιατόρια. Παρ’ όλο που κάθε εστιατόριο πρέπει να έχει τακτικές υγειονομικές επιθεωρήσεις για να παραμείνει ενεργό, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες επιφάνειες που μπορεί να συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια είτε λόγω αδυναμίας σωστού καθαρισμού είτε λόγω εκτεταμένων χρήσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του WebMD, αυτές μπορεί να έιναι:

- Advertisement -

 1.Μενού

   Μελέτες έχουν δείξει ότι ίχνη E. coli και S. aureus (σταφυλόκοκκος) μπορούν να βρεθούν στα μενού, χάρη στο ότι μεταφέρονται από χέρι σε χέρι και σπάνια καθαρίζονται επισταμένως. Τα πλαστικά μενού μάλιστα είναι πιο εύκολα στη μετάδοση μικροβίων από τα χάρτινα μενού, ειδικά αν βραχούν. Το πλαστικό δεν μπορεί να απορροφήσει νερό, επομένως κάθεται εκεί μέχρι να εξατμιστεί, γεγονός που δίνει στα βακτήρια άφθονο χρόνο για να αναπτυχθούν.

2. Οθόνες αφής

   Το London Metropolitan University δοκίμασε οθόνες αφής σε πολλά εστιατόρια και βρήκε ίχνη E. faecalis και σταφυλόκοκκο σε ορισμένες οθόνες. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

3. Πάγος

   Μια μελέτη σε παγάκια που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ και εστιατόρια, βρήκε διάφορους τύπους βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, αλλά όχι σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να το κάνουν. Είναι ενδιαφέρον ότι σε μια άλλη μελέτη, οι επιστήμονες μόλυναν παγάκια με τέσσερις τύπους βακτηρίων και τα χρησιμοποίησαν σε ποτά με βότκα, ουίσκι, τζιν, τσάι ροδάκινου, τονωτικό νερό και σόδα. Μόνο το Whiskey δεν περιείχε βακτήρια, λόγω του αλκοόλ.

4. Φέτες λεμόνι 

   Σε δοκιμές, το 70% των δειγμάτων λεμονιού είχαν μικροοργανισμούς, μερικά έως και 25! Τα οξέα του στομάχου μπορούν να εξουδετερώσουν τα περισσότερα από αυτά, αλλά μερικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κοιλιά. Εάν έχετε διαβήτη, είχατε νεφρική ανεπάρκεια ή κάνετε χημειοθεραπεία, θα μπορούσατε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστείτε από αυτά.

5. Δίσκοι σερβιρίσματος

    Μελέτη έδειξε ότι οι δίσκοι της καφετέριας είχαν έναν αριθμό αερόβιας πλάκας, το επίπεδο μικροβίων σε ένα προϊόν, πάνω από 200. Αυτός είναι διπλάσιος από τον αριθμό ενός δίσκου που θεωρείται καθαρός. Είναι επίσης υψηλότερο από τα μπάνια και τα χαλάκια γυμναστηρίου τα οποία καθαρίζονται πιο συχνά.

6. Καρυκεύματα

    Κοινόχρηστα αντικείμενα όπως το αλάτι, το πιπέρι, το κέτσαπ και η μουστάρδα που περνούν από χέρι σε χέρι, μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια κοπράνων όπως το E. coli και το κολοβακτηρίδιο.

7. Επιφάνειες Τραπεζιού

  Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες μπορούν να βρεθούν στα ίδια τα πανιά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τραπεζιών σε ένα εστιατόριο, ειδικά όταν δεν καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση (πράγμα αρκετά σύνηθες).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα