cibum team
Η θεωρία ότι η σημερινή κοινωνία είναι υπερβολικά καθαρή, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να είναι αδύναμο και επιρρεπές σε αλλεργίες μάλλον ήρθε η ώρα να καταρριφθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη των UCL και London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Μέχρι στιγμής η λεγόμενη “υπόθεση υγιεινής”, σύμφωνα με το Science Daily, έκρινε ότι η έκθεση ενός ατόμου ήδη από την παιδική του ηλικία σε συγκεκριμένους μικροοργανισμούς, ουσιαστικά, ενισχύει και “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό και μεταβολικό του σύστημα, ώστε να μην απειλείται από αλλεργίες και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση μιας καλής υγείας μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ωστόσο, η σημερινή κοινωνία θεωρείται – κατά γενική ομολογία – υπερβολικά υγιεινή εμποδίζοντας την έκθεση των παιδιών ήδη από τη βρεφική τους ηλικία σε μικρόβια και μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα στην πορεία να εμφανίζουν διάφορες αλλεργίες.
Υπάρχουν τέσσερις σοβαροί λόγοι για να αλλάξουμε γνώμη και να αναθεωρήσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο “Journal of Allergy and Clinical Immunology”:
- Πρώτον, σε μεγάλο βαθμό, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ένα σύγχρονο σπίτι δεν είναι εκείνοι που χρειάζονται για τη δημιουργία ανοσίας.
- Δεύτερον, το κάθε εμβόλιο, εκτός από προστασία απέναντι στην εκάστοτε ασθένεια κατά της οποίας γίνεται, ενισχύει γενικότερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε κάποιο ρίσκο στην πράξη, εκτιθέμενοι σε μικρόβια και μικροοργανισμούς.
- Τρίτον, οι ιδιαίτερα σημαντικοί για την υγεία μας μικροοργανισμοί βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες. Με άλλα λόγια, η καθαριότητα του σπιτιού είναι μια τελείως ξεχωριστή υπόθεση, η οποία δεν επηρεάζει την έκθεσή μας στους εν λόγω μικροοργανισμούς.
- Τέταρτον και σημαντικότερο, έχει αποδειχθεί ότι όσες φορές η εμφάνιση αλλεργίας συσχετίζεται με την καθαριότητα του σπιτιού, αυτή οφείλεται στην έκθεση των πνευμόνων του ατόμου στα εκάστοτε προϊόντα καθαρισμού που τείνουν να προκαλούν τέτοια προβλήματα και όχι στην απομάκρυνση των μικροβίων από το σπίτι.
“Τόσο η καθαριότητα του σπιτιού όσο και η ατομική υγιεινή κάνουν καλό, αλλά προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης, πρέπει να στοχεύουν στα χέρια και τις άμεσα εμπλεκόμενες – για τη μετάδοση της μόλυνσης – επιφάνειες. Εάν πάλι στοχοποιήσουμε τις πρακτικές καθαρισμού, αυτόματα περιορίζουμε την έκθεση των παιδιών και στα διάφορα καθαριστικά μέσα”, προσθέτει ο καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Graham Rook.
Καταλήγει δε πως “η συναναστροφή με τη μητέρα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, καθώς επίσης, η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον και τα εμβόλια είναι αρκετά για να προστατέψουν πλήρως κάποιον από όλα τα πιθανά μικρόβια χωρίς να πηγαίνουν κόντρα στην έξυπνα στοχευμένη υγιεινή ή τον καθαρισμό.”