Το λάθος που κάνουμε όλοι και χάνεται η γεύση και το άρωμά τους
Μπορεί όντως οι ντομάτες να μην έχουν πλέον τη γεύση που είχαν παλιά αλλά έχετε σκεφτεί μήπως καταστρέφουμε κι εμείς τη γεύση του λαχανικού λόγω λάθος αποθήκευσης;
Ο Foodie Pete, γνωστός και ως Early Pete στο TikTok , έχει συγκεντρώσει 504.000 οπαδούς στο διαδίκτυο χάρη στις γαστρονομικές συμβουλές και τις συνταγές του. Σε ένα πρόσφατο viral βίντεο, εξηγεί ότι όλοι έχουμε αποθηκεύσει τις ντομάτες μας σε λάθος μέρος καταστρέφοντας τη γεύση τους!
«Οι ντομάτες περιέχουν ένα ένζυμο που αντιδρά στις χαμηλές θερμοκρασίες», είπε. “Αυτό προκαλεί στην πραγματικότητα τη διάσπαση των κυτταρικών μεμβρανών, κάτι που δημιουργεί μια πολύ λιγότερο επιθυμητή, χυλώδη και αλευρώδη ντομάτα. Στην πραγματικότητα, για να έχετε την καλύτερη γεύση ντομάτα, θα πρέπει να την αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου.“
Ο Πιτ πρόσθεσε ότι αν η ντομάτα αρχίζει να χαλάει, μόνο παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της βάζοντάς την στο ψυγείο. Ωστόσο, συνέστησε να την αφήσετε να «ξαναφτάσει σε θερμοκρασία δωματίου» πριν την κόψετε για κατανάλωση.
Τι λέει η επιστήμη
Μια μελέτη του 2016 από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η ψύξη της ντομάτας για μια εβδομάδα μείωσε τη «δραστηριότητα των γονιδίων που κωδικοποιούν τα ένζυμα που απαιτούνται για τη σύνθεση χημικών ουσιών γεύσης και αρώματο,ς γνωστές ως «πτητικές ενώσεις». Αυτό είναι που δίνει στις ντομάτες μια πιο περίπλοκη και πιο γλυκιά γεύση.
«Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι ντομάτες που ήταν αποθηκευμένες στους 4˚C παρουσίασαν δραστική μείωση στις συγκεντρώσεις πτητικών ενώσεων· μετά από 30 ημέρες αποθήκευσης σε αυτή τη θερμοκρασία, διαπιστώθηκε ότι η συνολική συγκέντρωση είχε μειωθεί κατά 66 τοις εκατό», αναφέρει
το Compound Interest . Η αποθήκευση σε χαμηλή θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το άρωμα της τομάτας, ενώ, αντίθετα, η αποθήκευση στους 20˚C είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής πτητικών ενώσεων.
Πιο πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στην Ενότητα Συσκευασία και Συντήρηση Τροφίμων είχε στόχο να διερευνήσει τις αλλαγές στα θρεπτικά συστατικά και τον όγκο της ντομάτας σε διαφορετικές θερμοκρασίες αποθήκευσης, να περιγράψει τη μεταβολή των θρεπτικών της συστατικών, να ελέγξει τους διαφορικούς μεταβολίτες για να διακρίνει τις αλλαγές στη φρεσκάδα και να εντοπίσει τις διαφορές στη γεύση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το λυκοπένιο παρουσίασε πτωτική τάση κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και ο πτωτικός ρυθμός αυξήθηκε με η αύξηση της θερμοκρασίας. Τα θρεπτικά συστατικά και οι πτητικές ενώσεις στα ντοματίνια που αναλύθηκαν επηρεάστηκαν από τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες 10 και 25 °C. Επομένως, οι περιβαλλοντικές συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον η χαμηλή θερμοκρασία εμπόδισε την αλλοίωση ενώ ταυτόχρονα ανέστειλε την παραγωγή των πτητικών ενώσεων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Και μία χρήσιμη συμβουλή: Για να διατηρηθούν οι ντομάτες φρέσκες να τις αποθηκεύετε με το κοτσάνι προς τα κάτω!