cibum team
Είτε καταναλώνεται σαν καρπός είτε σαν εκχύλισμα, το γαρύφαλλο προσφέρει τέσσερις πολύ καλούς λόγους να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.
1. Βοηθά την υγεία των οστών. Το γαρύφαλλο περιέχει το σημαντικό για τη δύναμη των οστών μαγγάνιο. Ένα κουταλάκι γαρύφαλλο περιέχει πάνω από το 50% των συνιστώμενων επιπέδων ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, ενός μετάλλου που, μαζί με το ασβέστιο, αποτελούν το κλειδί για τον σχηματισμό και την πυκνότητα των οστών.
2. Ανακουφίζει προσωρινά τον πονόδοντο Σε μελέτη φάνηκε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν οδοντόπαστα με βάση την ευγενόλη, την ουσία που βρίσκεται στο γαρύφαλλο, ένιωθαν λιγότερο πόνο, φλεγμονή και μόλυνση από τους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν είτε τα κλασικά παυσίπονα ή τίποτα. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως το γαρύφαλλο βοηθά στη μείωση της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας.
3. Συμβάλλει στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα Μελέτες έχουν δείξει ότι το γαρύφαλλο μπορεί να ενισχύει τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών ποντικιών. Και παρόλο που η έρευνα στους ανθρώπους βρίσκεται προς το παρόν σε προκαταρκτικό επίπεδο, είναι πολλά υποσχόμενη. Επίσης, σε μια επιστημονική μελέτη, αναδείχθηκε πως 1-3 γραμμάρια γαρύφαλλο την ημέρα για 30 ημέρες ήταν αρκετό για να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα την αυξημένη γλυκόζη, τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το φαινόμενο αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο μαγγάνιο, το οποίο παίζει ρόλο στην παραγωγή της ινσουλίνης.
4. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Το γαρύφαλλο κατατάσσεται στην πρώτη θέση ξεπερνώντας τα μούρα με περισσότερες από 30 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Σε εργαστηριακές μελέτες, τέλος, έχει αποδειχθεί ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του γαρύφαλλου καθυστερούν την ανάπτυξη των όγκων και ενισχύουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος