Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ταπεινό λαχανικό που αναδεικνύουν ως «υπερτροφή» γιατροί και σεφ για το 2024

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο ταπεινό λαχανικό που αναδεικνύουν ως «υπερτροφή» γιατροί και σεφ για το 2024
spot_img

Το παρεξηγημένο λαχανικό επιστρέφει.

Μια νέα τάση κυριαρχεί φέτος στα γαστρονομικά κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος για το απλό και ταπεινό λάχανο, καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο λαχανικό που παίρνει υπέροχα τις γεύσεις που χρησιμοποιούνται για το μαρινάρισμα και το μαγείρεμα. Αυτό το φυλλώδες λαχανικό όταν μαγειρεύεται στη σχάρα αποκτά αυτό που οι σεφ και οι διαιτολόγοι αποκαλούν υφή κρέατος και απανθρακωμένη γεύση που μπορεί να ενισχυθεί με μια μεγάλη ποικιλία από μαρινάδες και γαρνιτούρες.

    Αλλά εκτός από μοντέρνο, το λάχανο έχει και μια βαριά διατροφική αξία. Περιέχει φυτικές ίνες, τη μισή ημερήσια δόση βιταμίνης Κ, το ένα τρίτο της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και δέκα τοις εκατό του φυλλικού οξέος της ημέρας. Το φυλλώδες λαχανικό περιέχει επίσης ίχνη μαγγανίου, βιταμίνης Β6, ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης Α, σιδήρου και ριβοφλαβίνης.

Τα λάχανο έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

   Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανικά και το λάχανο. Όλα αυτά περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο και τη δύναμη να κρατούν υπό έλεγχο τη φλεγμονή, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, το λάχανο περιέχει υγιείς για την καρδιά ανθοκυανίνες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβινοειδών. Μια μελέτη του 2013 στο περιοδικό Circulation στην οποία συμμετείχαν 93.600 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες με υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της λιπαρής ουσίας που μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες που ονομάζονται χοληστερόλη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης δεσμεύοντας επίσης με την ουσία στο έντερο, την εμποδίζουν να απορροφηθεί στο αίμα.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και μετεωρισμό χάρη σε αυτή την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

   Σύμφωνα με το ChefIQ: «Το λάχανο μπορεί μερικές φορές να έχει κακή φήμη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όταν παραψηθεί, μπορεί να αναδώσει μια δυσάρεστη θειούχα μυρωδιά. «Ωστόσο, όταν μαγειρεύεται σωστά, όπως σε μερικές από τις συνταγές Smart Cooker, αυτό το λαχανικό μπορεί να προσθέσει πλούσια ποικιλία στα γεύματά σας».

.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο