Το παρεξηγημένο λαχανικό επιστρέφει.
Μια νέα τάση κυριαρχεί φέτος στα γαστρονομικά κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος για το απλό και ταπεινό λάχανο, καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο λαχανικό που παίρνει υπέροχα τις γεύσεις που χρησιμοποιούνται για το μαρινάρισμα και το μαγείρεμα. Αυτό το φυλλώδες λαχανικό όταν μαγειρεύεται στη σχάρα αποκτά αυτό που οι σεφ και οι διαιτολόγοι αποκαλούν υφή κρέατος και απανθρακωμένη γεύση που μπορεί να ενισχυθεί με μια μεγάλη ποικιλία από μαρινάδες και γαρνιτούρες.
Αλλά εκτός από μοντέρνο, το λάχανο έχει και μια βαριά διατροφική αξία. Περιέχει φυτικές ίνες, τη μισή ημερήσια δόση βιταμίνης Κ, το ένα τρίτο της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και δέκα τοις εκατό του φυλλικού οξέος της ημέρας. Το φυλλώδες λαχανικό περιέχει επίσης ίχνη μαγγανίου, βιταμίνης Β6, ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης Α, σιδήρου και ριβοφλαβίνης.
Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανικά και το λάχανο. Όλα αυτά περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο και τη δύναμη να κρατούν υπό έλεγχο τη φλεγμονή, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, το λάχανο περιέχει υγιείς για την καρδιά ανθοκυανίνες, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβινοειδών. Μια μελέτη του 2013 στο περιοδικό Circulation στην οποία συμμετείχαν 93.600 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες με υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της λιπαρής ουσίας που μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες που ονομάζονται χοληστερόλη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης δεσμεύοντας επίσης με την ουσία στο έντερο, την εμποδίζουν να απορροφηθεί στο αίμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και μετεωρισμό χάρη σε αυτή την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Σύμφωνα με το ChefIQ: «Το λάχανο μπορεί μερικές φορές να έχει κακή φήμη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όταν παραψηθεί, μπορεί να αναδώσει μια δυσάρεστη θειούχα μυρωδιά. «Ωστόσο, όταν μαγειρεύεται σωστά, όπως σε μερικές από τις συνταγές Smart Cooker, αυτό το λαχανικό μπορεί να προσθέσει πλούσια ποικιλία στα γεύματά σας».
.