Vegan: Το γάλα από μπιζέλι ήρθε για να μείνει

Vegan: Το γάλα από μπιζέλι ήρθε για να μείνει

cibum team


Πριν από μερικά χρόνια, αν θέλαμε να πηγαίναμε σε κάποιο cafe και ζητούσαμε να μας βάλουν στον καφέ γάλα αμυγδάλου το λιγότερο που θα εισπράταμε ως απάντηση ήταν μία παράξενη ματιά. Σήμερα όμως όλες οι καφετέριες έχουν plant based γάλατα και σίγουρα  δεν υπάρχει έλλειψη φυτικών γαλακτοκομικών εναλλακτικών λύσεων - από τη σόγια έως το αμύγδαλο, το ρύζι, τη βρώμη, το φουντούκι και το γάλα καρύδας… αν και στην  ΕΕ πολλά από αυτά τα προϊόντα  χαρακτηρίζονται ως "ποτό" και όχι "γάλα" ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία. Τώρα όμως υπάρχει ένα νέο «παιδί» στην παρέα και κατάγεται από την Σουηδία. Είναι το Sproud , που δημιουργήθηκε στη σουηδική πόλη Μάλμε και είναι γάλα από… μπιζέλια.

Πίσω από το νέο τρόφιμο βρίσκεται η Maria Tegman, συνιδρυτής της εταιρείας Sproud, η οποία εξηγεί όλα όσα πρέπει να μάθουμε για το γάλα με βάση τα μπιζέλια.

Πώς παράγεται το γάλα μπιζελιών;

Το Sproud δεν χρησιμοποιεί την ποικιλία του πράσινου μπιζελιού που πολλοί από εμάς τρώμε ως λαδερό φαγητό κυρίως τον χειμώνα, αλλά τα κίτρινα μπιζέλια.

Μετά τη συγκομιδή των κίτρινων μπιζελιών, τα στεγνώνουμε και αφαιρούμε το εξωτερικό δέρμα λέει η Maria Tegman. Στη συνέχεια εξάγουμε την πρωτεΐνη και τις ίνες και αναμιγνύουμε με νερό, έλαια χωρίς ΓΤΟ και σιρόπια. Επίσης ενισχύονται με τη βιταμίνη Α, Β2, Β12 και D,. Είναι λιγότερο δύσκολο από τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος βρώμης, καθώς δεν απαιτείται ενζυματική διαδικασία, αλλά πιο δύσκολη από τη διαδικασία του γάλακτος αμυγδάλου.

Ωστόσο, η χρήση μπιζελιών σε Παρασκευή plant based γάλακτος, είναι πιο βιώσιμη και φέρνει χαμηλότερο αποτύπωμα CO 2 από τα αμύγδαλα και τη βρώμη. Τα μπιζέλια περιέχουν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη αλλά λιγότερη ζάχαρη - 50% λιγότερο από το γάλα βρώμης. "

 Ο Tegman θέλησε να τονίσει τα οφέλη αειφορίας του γάλακτος μπιζελιού, το οποίο έχει αναφερθεί ως μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις γάλακτος . Το αποτύπωμα άνθρακα όλων των δημοφιλών εναλλακτικών μορφών γάλακτος έχει αναλυθεί εκτενώς, ειδικά μετά από την πρόσφατη παγκόσμια τάση για μείωση του αγελαδινού γάλακτος, το οποίο σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από οποιοδήποτε φυτικό γάλα . Λοιπόν, πού βρίσκεται το γάλα μπιζελιού στο μέτωπο της αειφορίας;

«Η καλλιέργεια μπιζελιών χρησιμοποιεί λιγότερη γη και νερό από άλλες φυτικές πρωτεΐνες και προσθέτει επίσης άζωτο στο έδαφος», δήλωσε ο Tegman. «Όταν κατασκευάζουμε τα προϊόντα μας, χρησιμοποιούμε καθαρές διεργασίες και χωρίς χημικούς διαλύτες. Χρησιμοποιούμε ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά στη συσκευασία μας και τα προϊόντα είναι επίσης σχεδιασμένα για να είναι περιβαλλοντικά. Αυτό εξαλείφει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ψυχρής μεταφοράς και διανομής. "

 

Η συσκευασία είναι στην πραγματικότητα μια ενδιαφέρουσα πτυχή της συζήτησης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γαλακτοκομικό γάλα πωλείται συχνά με απλή ψύξη και σε πλαστικά δοχεία. Το φυτικό γάλα, ωστόσο, πωλείται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη πίεση από την προοπτική της αλυσίδας εφοδιασμού για να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Συνεργαστήκαμε με την Tetra Pak για να δημιουργήσουμε τη βιώσιμη συσκευασία μας και χρησιμοποιούμε περιβαλλοντική ασηπτική παραγωγή, η οποία δίνει στα προϊόντα μας τη μακρά διάρκεια ζωής των 12 μηνών», τόνισε ο Tegman.

Γεύση και διατροφή

Μερικοί καταναλωτές αναμφίβολα θα κερδίσουν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του γάλακτος μπιζελιού, αλλά πολλοί θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι για τη γεύση και τα θρεπτικά οφέλη αυτού του εναλλακτικού γάλακτος προτού αρχίσουν να το προσθέτουν στον πρωινό τους καφέ. Η ομάδα μας λέει η Maria Tegman έχει εργαστεί σκληρά για να αναπτύξει μια γεύση, αίσθηση στο στόμα και θρεπτικό περιεχόμενο που μοιάζει με την αίσθηση που δίνει το αγελαδινό γάλα, και αυτό είναι επίσης που μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σε μια τέτοια γκάμα πελατών. Ακριβώς επειδή τρώτε ή πίνετε φυτικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαστείτε. "

Το γάλα με βάση το μπιζέλι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και έχει επίσης έως και 50 τοις εκατό λιγότερη ζάχαρη από άλλες φυτικές εναλλακτικές λύσεις», εξήγησε. «Χωρίς ΓΤΟ και δεν περιέχει αλλεργιογόνα ή γλουτένη. Το προϊόν ήρωας μας, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι το «Χωρίς ζάχαρη», το οποίο είναι 100% απαλλαγμένο από ζάχαρη και γλυκαντικά.

Ίσως πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στα μπιζέλια;

Πηγή: New Food

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;