Εξετάστηκαν 40 σοκολάτες που δηλώθηκαν ως «vegan», για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη γάλακτος καζεΐνη.
Το 2024, η CVUA Stuttgart, ένα από τα τέσσερα επίσημα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων και υγείας των ζώων στο ομόσπονδο κρατίδιο Baden-Württemberg της νότιας Γερμανίας εξέτασε 40 σοκολάτες που δηλώθηκαν ως «vegan», προσδιορίζοντας την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη γάλακτος καζεΐνη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 30 είδη ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιοι κινδυνεύουν
Ένα τρόφιμο θεωρείται vegan εάν δεν περιέχει ζωικά συστατικά και δεν χρησιμοποιούνται βοηθήματα ή πρόσθετα επεξεργασίας ζώων κατά την παραγωγή. Η ετικέτα “vegan” δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρχουν ακούσια, μικρά ίχνη ζωικών συστατικών, εάν αυτά είναι τεχνολογικά αναπόφευκτα παρά τη συμμόρφωση με τις καλές πρακτικές παρασκευής. Αυτό δεν πρέπει να ταυτιστεί με τον ισχυρισμό «χωρίς γαλακτοκομικά», ο οποίος απευθύνεται ειδικά σε καταναλωτές με αλλεργίες ή δυσανεξίες ή σε όσους νηστεύουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται χιλιάδες υπολογιστές, smartphone και smartwatches – Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς και έκρηξης!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα πάνω από το όριο σε Κυπριακές πατάτες
Οι καζεΐνες είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται κυρίως στο γάλα και αποτελούν περίπου το 80% των πρωτεϊνών στο αγελαδινό γάλα. Εάν ανιχνευθεί καζεΐνη σε ένα τρόφιμο, όπως η σοκολάτα, αυτό οφείλεται είτε σε ακούσια μόλυνση με γάλα ή συστατικά του γάλακτος κατά την παραγωγή ή σε χρήση συστατικών που περιέχουν γάλα. Το επίπεδο περιεκτικότητας σε καζεΐνη που προσδιορίζεται αναλυτικά επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το εάν πρόκειται για ακούσιο ίχνος ή για συστατικό. Η δοκιμή για καζεΐνη είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με αλλεργίες στο γάλα ή για vegans που θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή με ζωικά προϊόντα αλλά και γι αυτούς που νηστεύουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο κίνδυνος των κράνμπερις – Ανακαλούνται 34.500 συσκευασίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδοποίηση από το RASFF για “βιολογικό” τσάι ιδιωτικής ετικέτας τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο – Ξεπερνά το όριο κατά 400%
Η δοκιμή διαπίστωσε ότι το 93% των δειγμάτων πληρούσαν τις απαιτήσεις για vegan τρόφιμα, καθώς περιείχαν το πολύ τεχνολογικά αναπόφευκτα ίχνη καζεΐνης. Αν και η καζεΐνη (και επομένως τα συστατικά του γάλακτος) ανιχνεύθηκε στο 78% των δειγμάτων, ήταν μόνο σε αναπόφευκτα τεχνολογικά ίχνη. Περίπου το 7% των δειγμάτων παρουσίασαν ελαφρώς αυξημένη περιεκτικότητα σε καζεΐνη, η οποία θεωρείται τεχνολογικά αποφευχθείσα. Δεν θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα ως συστατικό εδώ, αλλά ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστέθηκαν κατά λάθος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται στον υπεύθυνο επιχείρησης τροφίμων να επανεξετάσει τη διαχείριση των αλλεργιογόνων για περαιτέρω ελαχιστοποίηση των επιπέδων.
Είναι λογικό να επιτρέπονται ακούσια, μικρά ίχνη ζωικών συστατικών. Διαφορετικά, η παραγωγή vegan τροφίμων θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη, θα απαιτούσε πολύ περισσότερους πόρους και ως εκ τούτου θα ήταν πολύ λιγότερο βιώσιμη. Θα ήταν απαραίτητες χωριστές εγκαταστάσεις ή γραμμές παραγωγής. Θα προέκυπτε υψηλό επίπεδο σπατάλης τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Αναβάθμιση του κινδύνου για την ανάκληση της Frito-Lay – Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο!
Ωστόσο, οι ακούσιες εισροές πρέπει να περιορίζονται σε ένα τεχνολογικά αναπόφευκτο ποσό. Για αυτόν τον λόγο, πολλά τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη “vegan” έχουν μια λεγόμενη προειδοποίηση για ίχνη όπως “Μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος”. Αυτές οι εθελοντικές πληροφορίες από τους κατασκευαστές απευθύνονται κυρίως σε άτομα με τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, αλλά είναι χρήσιμες και σε αυτούς που νηστεύουν.