Πώς η αηδία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη χορτοφαγία
Η απόρριψη του κρέατος από χορτοφάγους δεν είναι απλώς ζήτημα γεύσης ή συνήθειας. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ, συνδέεται με το βαθύ και σύνθετο συναίσθημα της αηδίας, αντίστοιχο με αυτό που νιώθουν οι παμφάγοι απέναντι σε ακραίες τροφές όπως η ανθρώπινη σάρκα, τα περιττώματα ή το κρέας σκύλου. Αντίθετα, η αντιπάθεια προς ορισμένα λαχανικά οφείλεται σε απλή αποστροφή για τη γεύση, την υφή ή τη μυρωδιά.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, περιλάμβανε 309 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 252 δήλωσαν ότι απορρίπτουν το κρέας. Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ναταλίας Λόρενς και της επικεφαλής συγγραφέως Dr. Elisa Becker, παρουσίασαν στους συμμετέχοντες εικόνες τόσο από κοινά κρέατα (όπως ψητό κοτόπουλο ή μπριζόλα) όσο και από λαχανικά που συχνά δεν αρέσουν (όπως οι ελιές, η μελιτζάνα και τα παντζάρια).
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την πιθανότητα να καταναλώσουν κάθε τρόφιμο και να προσδιορίσουν τον λόγο απόρριψης. Για παράδειγμα, ένα άτομο που απορρίπτει τις ελιές μπορεί να απαντήσει ότι δεν του αρέσει η γεύση ή η υφή τους. Αντίθετα, η απόρριψη του κρέατος σχετιζόταν με βαθύτερη απέχθεια, ακόμα και όταν το κρέας δεν ήταν ορατό ή αναγνωρίσιμο στο φαγητό.
Η πιο αποκαλυπτική σύγκριση έγινε με τους παμφάγους συμμετέχοντες. Σε αυτούς παρουσιάστηκαν εικόνες που θεωρούνται ευρέως αηδιαστικές, όπως περιττώματα, ανθρώπινη σάρκα και κρέας σκύλου. Οι αντιδράσεις τους σε αυτές τις ουσίες ήταν πανομοιότυπες με τις αντιδράσεις των χορτοφάγων απέναντι σε κοινά είδη κρέατος. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι η αηδία απέναντι στο κρέας στους χορτοφάγους έχει βιολογική βάση, πιθανόν εξελικτικής προέλευσης.
«Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός έχει εξελιχθεί για να μας προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς στο κρέας», εξηγεί η Dr. Becker, η οποία πλέον βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ακόμη και αν σήμερα το κρέας είναι ασφαλές, η αηδία παραμένει ενεργή».
Η καθηγήτρια Λόρενς προσθέτει πως η αηδία λειτουργεί προστατευτικά: «Μπορεί να ενισχύσει την αποχή από το κρέας, με θετικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον». Υπογραμμίζει επίσης ότι αυτή η μορφή αηδίας μπορεί να ενισχυθεί εσκεμμένα, όπως παρατηρείται κατά τη διάρκεια πρωτοβουλιών όπως το Veganuary, όταν οι άνθρωποι μειώνουν ή διακόπτουν προσωρινά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.