Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H χρησιμότητα της καφεΐνης και του χυμού παντζαριού ως ενισχυτικά απόδοσης

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηH χρησιμότητα της καφεΐνης και του χυμού παντζαριού ως ενισχυτικά απόδοσης
spot_img

Η σύζευξη καφεΐνης με χυμό παντζαριού δίνει στους μη αθλητές ένα μετρήσιμο πλεονέκτημα στο τρέξιμο υψηλής έντασης.

Το τρέξιμο μεσαίων αποστάσεων (1000 μέτρα), είναι ένα δρομικό αγώνισμα υψηλής έντασης που συνήθως περιλαμβάνεται στα προγράμματα σπουδών φυσικής αξιολόγησης των κινεζικών πανεπιστημίων.

- Advertisement -

Για τη βέλτιστη απόδοση σε ένα τρέξιμο 1000 μέτρων, οι αθλητές απαιτούν αποτελεσματικές στρατηγικές που αποσκοπούν στη βελτίωση τόσο της φυσικής ικανότητας όσο και της διαδικασίας αποκατάστασης. Για οποιαδήποτε άσκηση υψηλής έντασης, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ταχύτερη αποκατάσταση της φυσικής ικανότητας μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών αποκατάστασης.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια τέτοια στρατηγική που ενισχύει τόσο την απόδοση κατά την άσκηση όσο και την αποκατάσταση. Μεταξύ των διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής, η καφεΐνη έχει δείξει αποτελεσματικά αποτελέσματα στη βελτίωση της απόδοσης και στη διαχείριση της κόπωσης τόσο σε αερόβιες όσο και σε αναερόβιες δραστηριότητες.

Ο χυμός παντζαριού είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών νιτρικών αλάτων και έχει βρεθεί ότι ενισχύει την απόδοση κατά την άσκηση αυξάνοντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος, την αποτελεσματικότητα της μυϊκής συστολής και τη μιτοχονδριακή λειτουργία.

Μελέτες που διερευνούν τη συνδυασμένη επίδραση αυτών των δύο συμπληρωμάτων διατροφής έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τις συνεργιστικές επιδράσεις τους στην επαναλαμβανόμενη άσκηση υψηλής έντασης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ασυμφωνίες, μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα διερεύνησε τις επιδράσεις της καφεΐνης και του χυμού παντζαριού, είτε χωριστά είτε σε συνδυασμό, στην απόδοση και την αποκατάσταση σε αγώνες τρεξίματος 1000 μέτρων. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Men’s Health.

Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 20 υγιείς μη αθλητές άνδρες προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τέσσερις πειραματικές συνθήκες, με περίοδο απομάκρυνσης μιας εβδομάδας μεταξύ των δοκιμών. Οι τέσσερις πειραματικές συνθήκες ήταν μόνο καφεΐνη, μόνο χυμός παντζαριού, συνδυασμός καφεΐνης και χυμού παντζαριού και συνθήκες εικονικού φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια κάθε συνθήκης συλλέχθηκαν φυσιολογικά, διατροφικά και συμπεριφορικά δεδομένα.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τόσο καφεΐνη όσο και χυμό παντζαριού είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο τρέξιμο 1000 μέτρων σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κάψουλα και ρόφημα εικονικού φαρμάκου.

Η καφεΐνη διατήρησε τις επιδόσεις σε όλες τις διαδρομές και βελτίωσε τα αποτελέσματα της δεύτερης διαδρομής σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, αλλά δεν βελτίωσε τις επιδόσεις της πρώτης διαδρομής.

Στο δεύτερο τρέξιμο 1000 μέτρων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το συνδυασμό καφεΐνης και χυμού παντζαριού υπερέβησαν τις επιδόσεις τόσο των συμμετεχόντων της ομάδας του εικονικού φαρμάκου όσο και των συμμετεχόντων της ομάδας του χυμού παντζαριού. Η καφεΐνη βελτίωσε την απόδοση της δεύτερης διαδρομής σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, αλλά δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά σε σχέση με τον χυμό παντζαριού στην πρώτη διαδρομή.

Μετά την 20λεπτη περίοδο αποκατάστασης μετά το πρώτο τρέξιμο, τόσο οι συμμετέχοντες της ομάδας παντζαριού όσο και οι συμμετέχοντες της ομάδας εικονικού φαρμάκου παρουσίασαν σημαντική μείωση της απόδοσης στο δεύτερο τρέξιμο 1000 μέτρων, ενώ οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν τόσο καφεΐνη όσο και χυμό παντζαριού παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.

Μεταξύ των διαφόρων καθοριστικών παραγόντων της απόδοσης που αναλύθηκαν, το ποσοστό σωματικού λίπους προσδιορίστηκε ως ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη επιρροή, ακολουθούμενος από το βάρος, την ηλικία, τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και τη διατροφική στρατηγική.

Ενώ το ποσοστό σωματικού λίπους και η ηλικία είχαν ισχυρή αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της απόδοσης, το βάρος και η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου παρουσίασαν μικτές επιδράσεις, συμβάλλοντας γενικά θετικά, αλλά ποικίλλουν ανάλογα με τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλους παράγοντες.

Μεταξύ άλλων καθοριστικών παραγόντων, παρατηρήθηκαν μέτριες συνεισφορές από τη δύναμη λαβής, το μέσο ύψος κατακόρυφου άλματος και τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, που κατατάσσονται κάτω από τη σύνθεση του σώματος και τους παράγοντες του τρόπου ζωής. Το κάπνισμα και η πρόσληψη αλκοόλ συνέβαλαν ελάχιστα στα αποτελέσματα των αγώνων τρεξίματος 1000 μέτρων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα