Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υπογονιμότητα έχει άμεση σχέση με την περιφέρειας της μέσης

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΗ υπογονιμότητα έχει άμεση σχέση με την περιφέρειας της μέσης
spot_img

Ο κίνδυνος υπογονιμότητας των γυναικών αυξάνεται κατά 3% για κάθε επιπλέον 1 εκατοστό μέτρησης της μέσης σύμφωνα με μελέτη.

Η παχυσαρκία έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία. Ωστόσο, τα στοιχεία που συνδέουν το λίπος στην κοιλιά με τη γυναικεία υπογονιμότητα ήταν περιορισμένα και ασαφή. Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE ήταν η κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ της περιφέρειας μέσης (WC) και της υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES).

- Advertisement -

Η συγχρονική μελέτη περιελάμβανε 3239 γυναίκες συμμετέχουσες ηλικίας 18-45 ετών. Η περιφέρεια μέσης συσχετίστηκε θετικά με τη γυναικεία υπογονιμότητα ανεξάρτητα από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΣ). Στο πλήρως προσαρμοσμένο μοντέλο, για κάθε 1 cm αύξηση της περιφέρειας της μέσης, ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξανόταν κατά 3%. Όταν η  WC χωρίστηκε σε πέντε ίσες ομάδες, οι γυναίκες στο υψηλότερο πεμπτημόριο είχαν 2,64 φορές κίνδυνο στειρότητας από αυτό στο χαμηλότερο πεμπτημόριο. 

Συμπερασματικά η περίμετρος της μέσης είναι ένας θετικός προγνωστικός παράγοντας της γυναικείας υπογονιμότητας, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ. Οι μέτριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γυναικείας υπογονιμότητας που σχετίζεται με την κοιλιακή παχυσαρκία.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0295360

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κρούσματα αλλαντίασης από έτοιμα γεύματα

Αξιολόγηση του κινδύνου αλλαντίασης που προκύπτει από την κατανάλωση τροφίμων συσκευασμένων σε κενό ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα

Δ. Χρυφαφίδης (Δρ. Χημείας Τροφίμων): “Πότε επιτέλους η ΕΕ θα αλλάξει τη νομοθεσία για τις χρωστικές τροφίμων;”

Ο Δρ. Χημείας Τροφίμων Δημήτρης Χρυσαφίδης, με αφορμή τους περιορισμούς που προτείνονται για τα πρόσθετα στη Νέα Υόρκη, καταγράφει τι ισχύει στην ΕΕ και τι πρέπει να αλλάξει.

Η νέα ΚΥΑ για το σύστημα επιστροφής συσκευασιών ποτών, νερού και αναψυκτικών – Εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2025

Η Νέα υπουργική απόφαση για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις συσκευασίες από πλαστικό και μέταλλα - εκτός πεδίου εφαρμογής το γυαλί
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα