Η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη γενική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών παθήσεων.
Σύμφωνα με τα Αμερικάνικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), λιγότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρούν τις συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές τόσο για τις αερόβιες όσο και για τις δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. O αριθμός των ατόμων που πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.
Ο κίνδυνος καρκίνου, ο οποίος επίσης αυξάνεται με την ηλικία, θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του στομάχου, και κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παγκρέατος, των νεφρών και του προστάτη.
Για παράδειγμα, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι υψηλότερα επίπεδα άσκησης – που ισοδυναμούν με 2,5-5 ώρες μέτριας έντασης δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα – συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Μια άλλη μελέτη σε 2.800 άτομα ή οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer ανέδειξε πως η πρωινή άσκηση, όπως ένας περίπατος ή μια βόλτα με ποδήλατο, μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο.
Η τακτική άσκηση νωρίς την ημέρα ενισχύει το ρολόι του σώματος, το οποίο βοηθά στην καταστολή της νόσου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ήταν σωματικά δραστήριοι μεταξύ 8 και 10 π.μ. είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στον προστάτη ή στο μαστό, αντίστοιχα.
Ο συντονιστής της μελέτης Δρ. Μανώλης Κογεβίνας, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, δήλωσε: «Ο χρόνος της σωματικής δραστηριότητας έχει προφανώς επίδραση στον ρυθμό των ορμονών του φύλου και της μελατονίνης, καθώς και στον μεταβολισμό των τροφίμων. Αυτό μπορεί να εξηγεί τα αποτελέσματά μας».
Το σώμα μας παράγει μελατονίνη όταν είναι σκοτάδι. Η χημική ουσία βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και επηρεάζει πολλές λειτουργίες που συνδέονται με το 24ωρο ρολόι του σώματος ή τον κιρκάδιο ρυθμό. Η μελατονίνη σταματά επίσης την εξάπλωση του καρκίνου και είναι γνωστό ότι η αργή γυμναστική ή το ξενύχτι επιβραδύνει την παραγωγή της από τον οργανισμό.
Ο Δρ Κογεβίνας ανέφερε: «Μια πιθανή αιτία του καρκίνου είναι η διαταραχή του κιρκάδιου κύκλου, η λανθασμένη ευθυγράμμιση των περιβαλλοντικών ενδείξεων, όπως το φως και η πρόσληψη τροφής».