Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση, συγκριτικά με τη μοναξιά.
Το αίσθημα μοναξιάς έχει σημαντικές συσχετίσεις με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και το ΔΜΖ, και κατ’ επέκταση με το διαβήτη, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Οι ερευνητές μελέτησαν αν η μοναξιά οδηγεί στο διαβήτη, αφού επηρεάζει την ποιότητα της διατροφής, το ΔΜΣ και τη σωματική δραστηριότητα.
Η μοναξιά, μια υποκειμενική συναισθηματική κατάσταση, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μερικοί από τους υποκείμενους μηχανισμούς που συμβάλλουν σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, την εξασθενημένη γνωστική απόδοση και την εισαγωγή στο γηροκομείο. Η μοναξιά επιδεινώνει την υγεία μέσω διαφόρων οδών, όπως η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, τα αλκοολούχα ποτά, το κάπνισμα και οι συνήθειες ύπνου. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το αντιληπτό άγχος και η κατάθλιψη έχουν ασυνεπή αποτελέσματα σε αυτή τη συσχέτιση, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και την παχυσαρκία.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν εάν η σωματική δραστηριότητα, ο ΔΜΣ και η ποιότητα της διατροφής μεσολαβούν στη σχέση μεταξύ μοναξιάς και διαβήτη μεταξύ 1.713 λευκών και αφροαμερικανών ενηλίκων μεταξύ 36 και 77 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ως μη διαβητικοί, προδιαβητικοί ή διαβητικοί με βάση τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας, τα φάρμακα και τις αυτοαναφορές. Η κλίμακα τριών στοιχείων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA) μέτρησε τη μοναξιά με βάση την έλλειψη συντροφικότητας, το αίσθημα αποκλεισμού και την κοινωνική απομόνωση. Έπειτα αξιολογήθηκε η σωματική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψην την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εκπαίδευση, το οικογενειακό εισόδημα και την πρόσληψη αλκοόλ.
Η πιθανότητα κακής ποιότητας διατροφής αυξήθηκε με το αίσθημα μοναξιάς. Η ηλικία, το γυναικείο φύλο, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα 125% πάνω από τα επίπεδα φτώχειας σχετίζονταν σημαντικά με την καλύτερη ποιότητα διατροφής. Συγκριτικά, το να είσαι νεότερος, άνδρας ή να έχεις ολοκληρώσει περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης αύξησε την πιθανότητα υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Το αίσθημα μοναξιάς είχε σημαντικές αλλά αντίστροφες συσχετίσεις με τη σωματική άσκηση και την ποιότητα της διατροφής, κάτι που ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες μελέτες.
Η ανάπτυξη διαταραχών ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η μοναξιά είναι συχνά πολύπλευρη, καθώς η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, μοιράζεται παρόμοια παθολογία με την κατάθλιψη. Επιπλέον, η κακή ψυχική υγεία οδηγεί συχνά σε δίαιτες χαμηλής ποιότητας που είναι πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά, εκτός από κακές συνήθειες ύπνου και αυξημένη ψυχική δυσφορία.
Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του τρόπου ζωής και των γενετικών παραγόντων στη μοναξιά και τον διαβήτη υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης στοχευμένων προγραμμάτων παρέμβασης που μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής υγείας.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.
Αναφορά: Kuczmarski MF, Orsega-Smith E, Evans MK, Zonderman AB. Η συσχέτιση της μοναξιάς με τον διαβήτη διαμεσολαβείται από τη σωματική δραστηριότητα και τον ΔΜΣ αλλά όχι από την ποιότητα της διατροφής. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2023; 15(23):4923. https://doi.org/10.3390/nu15234923