Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Κατηγοριοποίηση του παράσιτου Maconellicoccus hirsutus που έχει βρεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο

ΑρχικήΝέαEFSA: Κατηγοριοποίηση του παράσιτου Maconellicoccus hirsutus που έχει βρεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο
spot_img

Η επιτροπή της EFSA για την υγεία των φυτών πραγματοποίησε μια κατηγοριοποίηση του παρασίτου Maconellicoccus hirsutus (Hemiptera: Pseudococcidae) για την ΕΕ.

Το M. hirsutus είναι εγγενές στη Νότια Ασία και έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Το παράσιτο είναι ευρέως διαδεδομένο μόνο στο νησί της Ρόδου στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ελλάδας. Το παράσιτο επίσης είναι παρόν, διαδεδομένο και υπό επίσημο έλεγχο στην Κύπρο.

Ο M. hirsutus δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα II του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072 της Επιτροπής. Είναι εξαιρετικά πολυφάγα παράσιτα, τρέφονται με φυτά που έχουν αντιστοιχιστεί σε 229 γένη από 78 οικογένειες φυτών και δείχνουν κάποια προτίμηση για τους ξενιστές στις οικογένειες Malvaceae, Fabaceae και Moraceae.

Οι οικονομικά σημαντικές καλλιέργειες στην ΕΕ, όπως το βαμβάκι (Gossypium spp.), τα εσπεριδοειδή (Citrus spp.), τα διακοσμητικά (Hibiscus spp.), τα σταφύλια (Vitis vinifera), η σόγια (Glycinae max), το αβοκάντο (Persea americana) και η μουριά (Morus alba) μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά από τον M. hirsutus. Το κατώτατο και ανώτερο όριο αναπτυξιακής θερμοκρασίας του M. hirsutus στον ιβίσκο rosa-sinensis είναι 14,5 και 35,0°C.

Υπάρχουν περίπου 10 γενιές το χρόνο στα υποτροπικά, αλλά μπορεί να φτάσουν τις 15 υπό βέλτιστες συνθήκες.

Τα φυτά για φύτευση, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κομμένα λουλούδια παρέχουν τις πιθανές οδούς εισόδου στην ΕΕ. Οι κλιματολογικές συνθήκες στα κράτη μέλη της ΕΕ γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και η διαθεσιμότητα φυτών – ξενιστών στις περιοχές αυτές ευνοούν την εγκατάσταση.

Η εισαγωγή του Μ. hirsutus αναμένεται να έχει οικονομικό αντίκτυπο στην ΕΕ λόγω ζημιών σε διάφορα καλλωπιστικά φυτά, όπως έχει ήδη παρατηρηθεί στην Κύπρο και την Ελλάδα, και της μείωσης της απόδοσης και της ποιότητας πολλών σημαντικών καλλιεργειών.

Στην επιστημονική γνώμη της EFSA, διατίθενται φυτοϋγειονομικά μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας εισόδου και της περαιτέρω εξάπλωσης. Ορισμένες αβεβαιότητες περιλαμβάνουν την περιοχή εγκατάστασης, το αν θα μπορούσε να γίνει παράσιτο θερμοκηπίου, τον αντίκτυπο και την επιρροή των φυσικών εχθρών.

Ο M. hirsutus πληροί τα κριτήρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της EFSA για να εκτιμήσει ότι πρέπει να θεωρηθεί πιθανό παράσιτο καραντίνας της Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα