Ερευνητές μελέτησαν τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στο πλαίσιο της ηθικής διαχείρισης τροφίμων
Με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία του φαινομένου του food fraud, όπου εκατομμύρια προϊόντα νοθεύονται ή διακινούνται λαθραία ανά τον κόσμο, έχει προκύψει η ανάγκη για τη μελέτη της ηθικής ακεραιότητας των εργαζομένων στις βιομηχανίες τροφίμων. Για την αντιμετώπιση των πρακτικών της απάτης στα τρόφιμα, πρέπει να εντοπιστούν αδυναμίες που δημιουργούν ευκαιρίες για εξαπάτηση, τόσο στο εταιρικό όσο και στο ατομικό επίπεδο.
Γι’ αυτό το λόγο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης πραγματοποίησαν μελέτη για το πως το κλίμα και η οργάνωση μιας εταιρείας τροφίμων επηρεάζει τη συμπεριφορά των εργαζομένων της στο πλαίσιο της ακεραιότητας στη διαχείριση τροφίμων. Επιπλέον, μελέτησαν το κατά πόσο αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη και το πως η ηθική ακεραιότητα των υπαλλήλων επηρεάζει με τη σειρά της το κλίμα στην εταιρεία.
Με τον όρο ηθική ακεραιότητα στη διαχείριση τροφίμων, οι ερευνητές ορίζουν οποιαδήποτε συμπεριφορά ενός υπαλλήλου που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα ή σχετίζεται με την ακεραιότητα του προϊόντος, της διαδικασίας, των ανθρώπων ή/και των δεδομένων σε μια εταιρεία τροφίμων. Οι παράγοντες που ελέγχθηκαν σε ό,τι αφορά την ακεραιότητα των υπαλλήλων είναι η συμμόρφωσή τους στους κανονισμούς της εταιρείας, η ενεργή συμμετοχή και αλληλοβοήθεια, καθώς και η άρνηση σε συμμετοχή μη ηθικών διαδικασιών.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου αυτοαξιολόγησης 61 ερωτήσεων σε συνολικά 118 συμμετέχοντες υπαλλήλους σε τέσσερις βελγικές εταιρείες τροφίμων. Στα ερωτηματολόγια συμπεριλήφθησαν και ερωτήσεις για την εξακρίβωση των επιπέδων στρες των υπαλλήλων ή την παρουσία “burn out” και το κατά πόσο αυτό παίζει ρόλο στη συμπεριφορά και συμμετοχή τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένα κλίμα υψηλής ηθικής ακεραιότητας στην εταιρεία βρέθηκε να είναι ευθέως ανάλογο με την καλή συμπεριφορά των εργαζομένων της. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η συμμόρφωση και η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σχετίζονται θετικά με το κλίμα ηθικής ακεραιότητας στην εταιρεία, με αποτέλεσμα η σχέση αυτή να είναι αμφίδρομη. Ωστόσο, το εργασιακό άγχος και το “burn out” δεν αποδείχτηκαν σημαντικοί παράγοντες που να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των υπαλλήλων, πιθανότητα επειδή οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να εξακριβώσουν μέσω του ερωτηματολογίου την παρουσία αυτών των ψυχολογικών παραγόντων.
Η έρευνα θέτει τα θεμέλια για την πρόληψη του food fraud στη βιομηχανία τροφίμων και προτείνει τη διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός ώριμου και ηθικού κλίματος στις εταιρείες, και την εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων πάνω στην ηθική διαχείριση των τροφίμων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.