Της Ελένης Τσαγκά
Όλοι μιλάνε για τους νέους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν με τα επιτεύγματά τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα ΜΜΕ καλύπτουν βραβεία και διακρίσεις, και οι επιτυχίες των Ελλήνων επιστημόνων κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ποιοι κρύβονται όμως πίσω από αυτά τα… μυαλά; Εμείς προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε το προφίλ του κ. Νώντα Μπίτα πατέρα δύο νέων επιτυχημένων και βραβευμένων νέων επιστημόνων, ο οποίος μεγάλωσε τα παιδιά του φτιάχνοντας πίτσες και μιλφέιγ…
Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι άμεσα συνυφασμένο με τα Ελληνικά νησιά…. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει…; Πολλοί!
Τη στιγμή που σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Επτάνησα και σε όλα τα νησιά μας αποβιβάζονται «καραβιές» με τουρίστες, κάπου άλλου γίνεται ακριβώς το ίδιο χωρίς να φαίνεται χωρίς να «φωνάζει» χωρίς κορωνοπάρτι, εξαλλοσύνες, και γκλαμουριές…
Ο Καύσωνας και η προσδοκία για ξεκούραση χωρίς… «κούραση» κάνει επιτακτική την ανάγκη για απόδραση σε ένα μέρος κοντινό με όμορφες παραλίες και.. λυτρωτική θερμοκρασία. Μόνο 90 λεπτά από την Αθήνα, στα Τρίκαλα Κορινθίας, δυσκολευτήκαμε πραγματικά να βρούμε δωμάτιο, μέσα Ιουλίου. Αν και φημίζονται για τα χιονισμένα τους τοπία και την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα το χειμώνα, δεν υπολείπονται σε τουρισμό και κίνηση κυρίως από Έλληνες επισκέπτες και το καλοκαίρι.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Αθήνα βασανιζόταν από 40άρια. Την ίδια στιγμή στα Τρίκαλα Κορινθίας το θερμόμετρο δεν ξεπερνούσε τους 25 βαθμούς. Πολλές και όμορφες οι παραλίες και ακτές του κορινθιακού κόλπου και σε απόσταση περίπου 20 χιλιόμετρα ούτε μισή ώρα (για να φτάσεις σε Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, ή Ραφήνα, Λούτσα κτλ χρειάζεσαι πολύ περισσότερο) από τα Κάτω Τρίκαλα, κάνεις το μπάνιο σου και ανηφορίζεις «τρέχοντας» παράλληλα με έλατα, πλατάνους, κυπαρίσσια, αμπελώνες και ρεματιές. Και μετά από αυτήν την ειδυλλιακή διαδρομή, φορώντας ακόμη το μαγιό σου φτάνεις στο «Πέτρινο Σαλέ» στο βασίλειο του κ. Νώντα Μπίτα. Ένας οικοδεσπότης που σε σκλαβώνει με την άνεση το χιούμορ του, την αμεσότητά του το χαμόγελό του. Αλλά και την πίτσα του!!
«Νώντα θα μου πεις τη συνταγή;» ρωτάω αφού εξαφανίστηκε και η τρίτη πίτσα από το πιάτο
«να σου πω καλύτερα για τον Διονύση και τον Κώστα; Τα παιδιά μου;»
«θα μου πεις και για τα παιδιά σου, αλλά εγώ θέλω να μου πεις πρώτα τη συνταγή της πίτσας»
«ναι αλλά ο Διονύσης είναι διάνοια και ο Κώστας μαθηματικό μυαλό. Και οι δύο πέρασαν με την πρώτη σε Πολυτεχνείο και Μαθηματικό… έχουν βραβευτεί και μέχρι και το Forbes έγραψε γι αυτούς. Στη διαφήμιση καινοτομίας της Whats up είναι ο γιος μου…»
«πίτσα τους τάιζες;»
«να ’ναι καλά η μάνα τους που ήταν συνεχώς από πάνω τους…»
Μία μικρή γεύση από τις δημιουργίες του Νώντα
Ο Νώντας που απαιτεί από τους πελάτες του να τον φωνάζουν με τον μικρό του όνομα, προσφέρει στους επισκέπτες του ξενώνα, ένα πρωινό που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα πρωινά που σερβίρονται στα μεγάλα ξενοδοχεία του Λας Βέγκας! Το πρωινό στου Νώντα είναι γνωστό σε όλη την περιοχή. Σερβίρει ότι μπορείς να φανταστείς αλλά το σημαντικό είναι, ότι τα φτιάχνει όλα μόνος του. Από μιλφέιγ και γαλακτομπούρεκο, μέχρι μηλόπιτα κρεμ πατισερί, τσιζκέικ, τούρτα κορμό, κορμό με παγωτό, πορτοκαλόπιτα, ραβανί, τάρτα φράουλα, τάρτα βερίκοκο, τούρτα bueno και Banoffee, πάστα φλώρα σε διάφορες γεύσεις, εκμέκ τσουρέκι, και από αλμυρά, πίτσα, πεϊνιρλί, χορτόπιτα, τυρόπιτα, μακαρονόπιτα, μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα, κοτόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, κασερόπιτα, για τους Vegan πατατόπιτα, κλαμπ σάντουιτς, κροκ μεσιέ, καναπεδάκια, ομελέτα ρολό, αυγοτόστ, μπουκίτσες αυγοφέτες με σάλατα χωριάτικη… και άλλα που δεν χωράνε όχι στο τραπέζι αλλά ούτε καν σε τούτο εδώ το κείμενο! Ο Νώντας δεν αγοράζει τίποτα έτοιμο, δεν χρησιμοποιεί έτοιμα παρασκευάσματα, κρέμες, σαντιγύ, πίτες, ζύμες και φύλλα. Όλα τα γλυκά και φαγητά είναι δικό του δημιούργημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάθε μέρα ξυπνάει στις πέντε το πρωί για να μαγειρέψει για τους φιλοξενούμενους του.
Ο αξιαγάπητος Νώντας αναγκάστηκε να μάθει να μαγειρεύει, όταν ήρθε στην Αθήνα, 13 ετών, από το Αγρίνιο για να πάει σχολείο. Έμενε μαζί με την αδελφή του που τότε σπούδαζε και για να φάει, έπρεπε να μαγειρέψει. Αλλά δεν του άρεσαν τα συνηθισμένα. Έψαχνε σε εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία για γεύσεις αλλά επειδή ντρεπόταν να ρωτήσει συνταγές, πειραματιζόταν μόνος του. Έκανε πολλές δοκιμές μέχρι να φέρει το φαγητό ή το γλυκό στο επίπεδο που ήθελε, όπως λέει. Εάν δεν το τελειοποιούσε, δεν σταματούσε.
Και μετά ήρθε ο έρωτας στα πράσινα μάτια της Μάγδας, η οποία προσελήφθη στο Ξυλόκαστρο, όπου και μετακόμισε όλη η οικογένεια. Ο Νώντας αρχικά άνοιξε ένας mini market αλλά εκεί δεν μπορούσε να μαγειρεύει. Η μεγάλη στιγμή του ήταν όταν βρήκε, αγόρασε και ανακαίνισε το «Πέτρινο Σαλέ» στα κάτω Τρίκαλα Κορινθίας. Και από τότε «ζωγραφίζει»…
Ο γιός του Νώντα, Διονύσης Μπίτας
Ο Νώντας μιλάει για τους γιούς του και χαμογελάει ολόκληρος. Μόλις 20 ετών ήταν ο Νώντας και η Μάγδα όταν έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Ο Νώντας Μπίτας, σφίζει από υπερηφάνεια για τον Κώστα και τον Διονύση. Ο πρωτότοκος Διονύσης, είναι τελειόφοιτος Πολυτεχνείου, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανικών και Τεχνολογίας υπολογιστών και σε ηλικία μόλις 16 ετών έφτιαξε μόνος του ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Οι καθηγητές του, λέει ο Νώντας, μιλούσαν για το πιο δυνατό μυαλό που έχουν συναντήσει. Ως φοιτητής πήρε το 2ο βραβείο στον 10ο Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας Match & Develop a Startup, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πριν από αυτό είχε κερδίσει την πρώτη θέση Match&Develop a Startup στον Πανελλήνιο διαγωνισμό για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ενώ έχει πάρει και άλλα δύο βραβεία: trikala Innovation Challenge enabled by Vadafone business και στον Ολλανδικό διαγωνισμό 7ο agrifood masterclass του Ολλανδικού πανεπιστημίου Wageningen University and Research. Παράλληλα Το “kytion” μπήκε στην διαφήμιση της Whats up, ενώ τα επιτεύγματα του έγιναν δημοσίευμα και στο Forbes για τους επιτυχημένους επιστήμονες κάτω των 30.
Όσο για τον μικρότερο γιο τον Κώστα, σπουδάζει στην Πάτρα μαθηματικός και το παρατσούκλι του από τους συμμαθητές του από το δημοτικό ήταν «ο μαθηματικός». Συμμετείχε στο 1ο μαθηματικό μαθητικό συνέδριο το 2018 και έκανε παρουσίαση μπροστά σε άλλους μαθητές και καθηγητές, ενώ έχει βραβευτεί πολλές φορές στους διαγωνισμούς τη μαθηματικής εταιρείας.
«Ωραία θα μας πεις τώρα τη συνταγή για την πίτσα;»
«είναι πολύ εύκολη» λέει ο Νώντας.
«αρκεί να φτιάξεις και τη ζύμη μόνος σου… Επειδή το ζυμάρι το φυλάω στην κατάψυξη και βγάζω όποτε το χρειαστώ φτιάχνω συνήθως ζύμη για 5 πίτσες. Τα υλικά που χρειάζεσαι:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ.γ. μπέικιν,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Μία πρέζα ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι
3-4 κ. σ. λάδι και
Νερό χλιαρό προς κρύο, όσο πάρει
Διαδικασία
Βάζεις το αλεύρι στο μπολ, μετά προσθέτεις της ζάχαρη, το αλάτι, και το μπέικιν και τα ανακατεύεις. Προσοχή τα υλικά πρέπει να προστεθούν με τη σειρά που σου λέω. Μετά προσθέτεις το λάδι και το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στον πάγκο. Κατόπιν την αφήνεις σκεπασμένη στο μπολ για μισή ώρα να φουσκώσει και μετά την χωρίζεις σε πέντε ίσα μέρη, την τυλίγεις σε σελοφάν και εάν θέλεις να την χρησιμοποιήσεις αμέσως την βάζεις για 7-8 λεπτά στην κατάψυξη αλλιώς την αφήνεις εκεί και τη βγάζεις όποτε θέλεις.
Αφού ανοίξεις το φύλλο προσθέτεις κέτσαπ, κεφαλοτύρι, ζαμπόν, ή γαλοπούλα, τυρί, γκούντα ή Milner, πιπεριά λίγο λουκάνικο και ότι υλικά έχεις ή θέλεις …. Καλή επιτυχία και μην ξεχάσεις για γράψεις για τους γιούς μου….!!!»
Το “Πέτρινο Σαλέ” στα Τρίκαλα Κορινθίας
Μερικές από τις δημιουργίες του κ. Νώντα Μπίτα
Δείτε επίσης:
Εστίαση: Κατεβάστε την εφαρμογή για επαλήθευση εμβολιασμού των πελατών
FODMAPs στα τρόφιμα: η νέα προσέγγιση στην διατροφή
Κουζίνα φάντασμα: Η νέα παγκόσμια τάση στις επιχειρήσεις εστίασης
ΕΕ: Οι αναθεωρημένοι κανόνες μετά από μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις
Εξαγωγές τροφίμων: Πως να μην πέσετε θύμα απάτης
Καύσωνας: 7 τρόφιμα που ενυδατώνουν. Ανάμεσά τους και το τζατζίκι!
Μοντέλο προσομοίωσης ανάπτυξης Clostridium botulinum σε τρόφιμα