Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
27.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άσχημες ημέρες για τους μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης

ΑρχικήΝέαΆσχημες ημέρες για τους μυδοκαλλιεργητές της Θεσσαλονίκης
spot_img

Οι θαλάσσιες φούσκες “πνίγουν” τα μύδια στον κόλπο του Θερμαϊκού.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού κόλπου καθώς, μετά την απώλεια σχεδόν ολόκληρης της παραγωγής τους πέρσι το καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, έρχονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των ασκιδίων (θαλάσσιες φούσκες), που «πνίγουν» τα μύδια.

- Advertisement -

Οι επιπτώσεις των ασκιδίων -είναι θαλάσσιοι οργανισμοί με πετρώδη μορφή- στις μυδοκαλλιέργειες, ο ρόλος των περιβαλλοντικών συνθηκών στην εξάπλωσή τους και τα χρόνια προβλήματα στις μυδοκαλλιέργειες συζητήθηκαν σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων Κωνσταντίνος Βερβήτης, τα ασκίδια εμφανίζονται στα σχοινιά, εκεί που στερεώνονται οι αρμαθιές με τα μύδια και στη συνέχεια αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και τις κατακλύζουν.

«Το φαινόμενο αυτό το παρατηρήσαμε ιδιαίτερα το περσινό καλοκαίρι του 2021, που ήταν το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να πάθουμε μεγάλη καταστροφή και να χαθεί μεγάλο κομμάτι της παραγωγής. Κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου παρατηρήσαμε να θανατώνεται και ο γόνος, δηλαδή τα νεαρά μύδια που θα καλλιεργούσαμε για να έχουμε παραγωγή το καλοκαίρι του 2022. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τα ασκίδια να κατακλύζουν τις αρμαθιές και το επόμενο βήμα ήταν να χαθεί ό,τι είχε απομείνει από τον γόνο αφού τα ασκίδια είχαν κλείσει τα μύδια μέσα στις αρμαθιές», διευκρίνισε.

Χωρίς ελληνικά μύδια μέχρι τον Μάρτιο του 2023;

Σύμφωνα με τον κ.Βερβήτη, προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια την περσινή χρονιά αλλά και φέτος, με επιπρόσθετο ζήτημα την αύξηση των ασκιδίων.

«Τη φετινή χρονιά από τον Αύγουστο έως και σήμερα που μιλάμε και πιστεύω έως και τον Μάρτιο 2023, δε θα υπάρχουν ελληνικά μύδια στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό όπου γνωρίζουμε ότι είναι περιζήτητα» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας και μνεία για απουσία της πολιτείας από τη μυδοκαλλιέργεια και την προστασία της.

«Το θερμικό σοκ που δέχθηκαν τα μύδια ήταν αναμενόμενο μετά από την παρατεταμένη διάρκεια αύξησης θερμοκρασίας το καλοκαίρι του 2021. Τώρα, κατά πόσο θα είναι ελληνικά τα μεταγενέστερα μύδια αυτό θα το δούμε, είμαστε σε μεταβατική περίοδο που θέλει μεγάλη προσοχή» εκτίμησε από την πλευρά του ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ημερίδας ήταν και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μυδοκαλλιεργητών και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, με σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ασκιδίων στις μυδοκαλλιέργειες. Παράλληλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη Βέλτιστων Πρακτικών Ελέγχου Ξενικών Ειδών Ασκιδίων στις Εγκαταστάσεις των Θαλάσσιων Υδατοκαλλιεργειών και Μετριασμό των Οικονομικών Επιπτώσεων της Εισβολής».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα