ΑρχικήΝέαEFSA: Ασφαλής παραμένει η χρήση βήτα-καροτίνης στις ζωοτροφές

EFSA: Ασφαλής παραμένει η χρήση βήτα-καροτίνης στις ζωοτροφές

2 λεπτά ανάγνωσης

Η ευρωπαϊκή αρχή τροφίμων αξιολόγησε ξανά το διατροφικό πρόσθετο και επιβεβαιώνει την ασφάλειά του για ζώα

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε επιστημονική γνώμη για τη βήτα-καροτίνη (3a160(a)), στο πλαίσιο της διαδικασίας ανανέωσης της έγκρισής της ως διατροφικού πρόσθετου για όλα τα είδη ζώων.

- Advertisement -

Η αρμόδια επιστημονική ομάδα της EFSA, γνωστή ως FEEDAP (Additives and Products or Substances used in Animal Feed), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της βήτα-καροτίνης υπό τις ήδη εγκεκριμένες συνθήκες είναι ασφαλής για τα ζώα-στόχους, για τους καταναλωτές των ζωικών προϊόντων, αλλά και για το περιβάλλον.

Εγγραφείτε στα διαδικτυακά σεμινάρια Food Defense και Food Safety Culture τέλη Αυγούστου από TÜV HELLAS (TÜV NORD) και CIBUM 

Όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών που χειρίζονται το πρόσθετο, η ομάδα αξιολόγησης σημειώνει ότι η βήτα-καροτίνη δεν προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα ή τα μάτια, ούτε οδηγεί σε δερματική ευαισθητοποίηση. Συγκεκριμένα, ένα παρασκεύασμα με περιεκτικότητα 10% σε βήτα-καροτίνη αποδείχθηκε ότι δεν προκαλεί αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η ομάδα επισημαίνει πως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για άλλα παρασκευάσματα του ίδιου πρόσθετου.

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της βήτα-καροτίνης, δεν κρίθηκε απαραίτητη περαιτέρω αξιολόγηση για την ανανέωση της έγκρισης. Η ουσία είναι ήδη εγκεκριμένη και θεωρείται επαρκώς τεκμηριωμένη ως προς τη λειτουργία της σε επίπεδο διατροφής των ζώων.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανακαλείται γιαούρτι μεγάλης εταιρείας λόγω S. aureus – Ένα σπάνιο περιστατικό επιμόλυνσης με σταφυλόκοκκο σε εμπορικό γιαούρτι

Γιατί η επιμόλυνση εμπορικού γιαουρτιού είναι ασυνήθιστη και ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τους καταναλωτές - Του Νίκου Γδοντέλη

Η ΕΕ εγκρίνει την πρώτη πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για μέλισσες – Τι προβλέπει η απόφαση και τι έδειξε η αξιολόγηση της EFSA

Η πρώτη πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για μέλισσες εγκρίθηκε από την ΕΕ μετά από αξιολόγηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της EFSA.

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων συνδέεται με φλεγμονή στο παχύ έντερο σε νέα μελέτη

Κοινό πρόσθετο που υπάρχει από παγωτά μέχρι σάλτσες και φυτικά ροφήματα, συνδέεται με φλεγμονώδεις αλλαγές στο έντερο.