ΑρχικήΝέαEFSA: Ασφαλής παραμένει η χρήση βήτα-καροτίνης στις ζωοτροφές

EFSA: Ασφαλής παραμένει η χρήση βήτα-καροτίνης στις ζωοτροφές

2 λεπτά ανάγνωσης

Η ευρωπαϊκή αρχή τροφίμων αξιολόγησε ξανά το διατροφικό πρόσθετο και επιβεβαιώνει την ασφάλειά του για ζώα

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε επιστημονική γνώμη για τη βήτα-καροτίνη (3a160(a)), στο πλαίσιο της διαδικασίας ανανέωσης της έγκρισής της ως διατροφικού πρόσθετου για όλα τα είδη ζώων.

- Advertisement -

Η αρμόδια επιστημονική ομάδα της EFSA, γνωστή ως FEEDAP (Additives and Products or Substances used in Animal Feed), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της βήτα-καροτίνης υπό τις ήδη εγκεκριμένες συνθήκες είναι ασφαλής για τα ζώα-στόχους, για τους καταναλωτές των ζωικών προϊόντων, αλλά και για το περιβάλλον.

Εγγραφείτε στα διαδικτυακά σεμινάρια Food Defense και Food Safety Culture τέλη Αυγούστου από TÜV HELLAS (TÜV NORD) και CIBUM 

Όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών που χειρίζονται το πρόσθετο, η ομάδα αξιολόγησης σημειώνει ότι η βήτα-καροτίνη δεν προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα ή τα μάτια, ούτε οδηγεί σε δερματική ευαισθητοποίηση. Συγκεκριμένα, ένα παρασκεύασμα με περιεκτικότητα 10% σε βήτα-καροτίνη αποδείχθηκε ότι δεν προκαλεί αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η ομάδα επισημαίνει πως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για άλλα παρασκευάσματα του ίδιου πρόσθετου.

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της βήτα-καροτίνης, δεν κρίθηκε απαραίτητη περαιτέρω αξιολόγηση για την ανανέωση της έγκρισης. Η ουσία είναι ήδη εγκεκριμένη και θεωρείται επαρκώς τεκμηριωμένη ως προς τη λειτουργία της σε επίπεδο διατροφής των ζώων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

EUDR: Στα ελληνικά οι νέες FAQ της Κομισιόν – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων

Με λίγους μήνες να απομένουν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του EUDR, για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, το βάρος μεταφέρεται πλέον στην πρακτική προετοιμασία.

Lidl: Δημοφιλές τρόφιμο με 31 εκατομμύρια CFU/g μικροβιακό φορτίο – Διανομή σε 13 χώρες και απανωτές ανακλήσεις

Καταγγελία καταναλωτή οδήγησε στην ανίχνευση εξαιρετικά υψηλού φορτίου Bacillus cereus και σε ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF.

Σύκα: Επιστήμονες ξεκαθαρίζουν αν μπορούμε να τρώμε άφοβα τη φλούδα τους και τι συμβαίνει όταν τα βάζουμε στο ψυγείο

Τα διατροφικά οφέλη της φλούδας, τα συχνά λάθη στη διαχείριση και το επιστημονικό πρωτόκολλο για να διατηρηθούν φρέσκα έως και μία εβδομάδα.