Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
25.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγγούρια: Είναι ασφαλή για κατανάλωση με τη φλούδα;

Τι χάνουμε και τι κερδίζουμε εάν καταναλώνουμε τα αγγούρια μαζί με τη φλούδα τους.

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΑγγούρια: Είναι ασφαλή για κατανάλωση με τη φλούδα;
spot_img

Τι χάνουμε και τι κερδίζουμε εάν καταναλώνουμε τα αγγούρια μαζί με τη φλούδα τους.

Τα αγγούρια είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά καθώς είναι και νόστιμα και διαθέτουν μία πληθώρα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών – φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες C, K και B, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο – και ενυδατώνουν και έχουν πολύ λίγες θερμίδες βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

- Advertisement -

Όμως ένα εύλογο ερώτημα των καταναλωτών, είναι εάν μπορούμε να το καταναλώσουμε μαζί με την φλούδα του. Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Όχι γιατί αν φάμε την φλούδα ενδεχομένως τρώμε μαζί και φυτοφάρμακα και ναι, γιατί αν ξεφλουδίσουμε το αγγούρι θα χάσουμε και πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά που είναι συγκεντρωμένα στο εξωτερικό αυτό στρώμα. Το ξεφλούδισμα του αγγουριού μειώνει μερικούς από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, αλλά, το πιο σημαντικό, χάνετε μεγάλο μέρος της περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες.

Για παράδειγμα, η φλούδα του αγγουριού είναι γεμάτη βήτα-καροτίνη, η οποία είναι μέρος της αιτίας για το πλούσιο πράσινο χρώμα της. Η οικογένεια των χρωστικών καροτίνης είναι σημαντικές προβιταμίνες. Το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει τα βήτα-καροτένια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι μια κρίσιμη βιταμίνη για τη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος.

Η γενική συμβουλή είναι να τα ξεφλουδίζουμε ή εναλλακτικά αν θέλουμε οπωσδήποτε να τα καταναλώσουμε με τη φλούδα να τα ξεπλύνουμε με ζεστό τρεχούμενο νερό και ξύδι ή σόδα. Και οι δύο πρακτικές θα απομακρύνουν την περισσότερη ποσότητα φυτοφαρμάκου που έχουν χρησιμοποιήσει οι καλλιεργητές για την ανάπτυξή του.

Μερικά αγγούρια είναι επικαλυμμένα με κερί, που βοηθά να παραμείνουν σταθερά στο ράφι περισσότερο, αλλά συγκρατεί και τα μικρόβια. Το ίδιο το κερί δεν είναι επιβλαβές, αλλά το ξεφλούδισμα πριν φάτε το αγγούρι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.  Και σε αυτή την περίπτωση το ξεφλούδισμα ή το καλό ξέπλυμα θα το απομακρύνει. Το ξεφλούδισμα ενδείκνυται για όσους έχουν προβλήματα πέψης καθώς η φλούδα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή δυσφορία.

Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, η φλούδα είναι το σημείο το μέρος με τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά. Μια καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι να αγοράσετε βιολογικά και να τα πλύνετε καλά εάν θέλετε να τα καταναλώσετε μαζί με τη φλούδα για να αποκομίσετε το μέγιστο θρεπτικό όφελος.

Ένα μεγάλο αγγούρι με τη φλούδα του περιέχει:

  • Θερμίδες : 45
  • Ολικό λίπος : 0,3 γρ
  • Χοληστερόλη : 0 mg
  • Νάτριο : 6 mg
  • Συνολικοί υδατάνθρακες : 10,9 γρ
    • Διαιτητικές ίνες : 1,5 γρ
    • Ζάχαρη : 5 γρ
    • Προστιθέμενη ζάχαρη : 0 γρ
  • Πρωτεΐνη : 2 γρ

Μακροθρεπτικά συστατικά αγγουριού

  • Ολικό λίπος : Ένα μεγάλο αγγούρι με τη φλούδα του περιέχει 0,3 γραμμάρια ολικού λίπους, συμπεριλαμβανομένων 0,1 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, 0 γραμμάρια τρανς λιπαρών, 0,015 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών και 0,096 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών.
  • Υδατάνθρακες : Ένα μεγάλο αγγούρι με τη φλούδα του περιέχει 10,9 γραμμάρια υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων 1,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 5,03 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης.
  • Πρωτεΐνη : Ένα μεγάλο αγγούρι με τη φλούδα του περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα