Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για τον ρόλο της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών

ΑρχικήυγείαΔιαβήτης: Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για τον ρόλο της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών
spot_img

Συμπλήρωμα βιταμίνης D: Ρίχνοντας φως στον ρόλο της βιταμίνης Sunshine στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) αναγνωρίζεται ως παγκόσμια επιδημία, με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη Global Map να αναφέρει ότι σχεδόν 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από την πάθηση. Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 700 εκατομμύρια έως το 2045. Πάνω από το 90% των περιπτώσεων διαβήτη, είναι τύπου 2, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τα διεθνή συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και δυσλειτουργικά β-κύτταρα στο πάγκρεας που εκκρίνουν ινσουλίνη. Ο διαβήτης έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου και είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας, πρόωρου θανάτου και σοβαρών συνεπειών όπως η όραση, η στεφανιαία νόσος, ο ακρωτηριασμός και η νεφρική ανεπάρκεια. Αν και έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις θεραπείες για τον διαβήτη 2, η συνεχιζόμενη έρευνα και οι νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση παραμένουν απαραίτητες λόγω του αυξανόμενου επιπολασμού της νόσου.

Λόγω όλων των παραπάνω οι ερευνητές επιθυμούν να διερευνήσουν διάφορες παρεμβάσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις του. Μεταξύ αυτών, η συμπλήρωση βιταμίνης D έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή λόγω της επιρροής της στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και στους υποδοχείς ινσουλίνης στα κύτταρα του σώματος. Ένας σημαντικός όγκος στοιχείων δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού, έναν κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ανασκόπηση πρόσφατων μελετών και στοιχείων, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Παθήσεων Θώρακος Σωτηρία, το ΑΧΕΠΑ και, το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας στην Πολωνία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, συζητά τις επιδράσεις της βιταμίνης D στον γλυκαιμικό έλεγχο των ατόμων με ΣΔ2 και αξιολογεί την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης D στους γλυκαιμικούς δείκτες σε αυτόν τον πληθυσμό. Η έρευνα χρησιμοποιεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας με ιδιαίτερη εστίαση σε πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Με βάση τα ευρήματα της βιβλιογραφίας, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D παράλληλα με τα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να ενισχύσει τον γλυκαιμικό έλεγχο και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβητικών επιπλοκών. Τα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε φαρμακολογικούς παράγοντες για τη διαχείριση του ΣΔ2, ενισχύοντας δυνητικά τον γλυκαιμικό έλεγχο και τη συνολική έκβαση της υγείας στα προσβεβλημένα άτομα.

Ωστόσο η σημαντική διακύμανση που παρατηρείται μεταξύ μελετών και κλινικών δοκιμών – συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, της αρχικής κατάστασης της βιταμίνης D, των δόσεων συμπληρωμάτων και της επιλογής των πρωταρχικών τελικών σημείων – περιπλέκει τη διατύπωση οριστικών συμπερασμάτων και ισχυρών κλινικών συστάσεων. Ενώ οι προκλινικές μελέτες και τα δεδομένα παρατήρησης συχνά υπογραμμίζουν τον προστατευτικό ρόλο της βιταμίνης D στο πλαίσιο του διαβήτη, οι ασυνέπειες που υπάρχουν τόσο στις τυχαιοποιημένες όσο και στις μη τυχαιοποιημένες παρεμβατικές μελέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D και του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Βασδέκη Δήμητρα, Γεώργιος Τσάμος, Ευάγγελος Δημακάκος, Βασίλειος Πατριαρχέας, Θεοχάρης Κουφάκης, Καλλιόπη Κότσα, Armand Cholewka, και Agata Stanek. 2024. «Συμπλήρωμα βιταμίνης D: Ρίχνοντας φως στον ρόλο της βιταμίνης ηλιοφάνειας στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του» Nutrients 16, αρ. 21: 3651. https://doi.org/10.3390/nu16213651

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο