Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Μπορεί ο κουρκουμάς να βελτιώσει τις επιπλοκές του; Ευρήματα επιστημονικής ανασκόπησης

ΑρχικήυγείαΔιαβήτης: Μπορεί ο κουρκουμάς να βελτιώσει τις επιπλοκές του; Ευρήματα επιστημονικής ανασκόπησης
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση αξιολόγησε την επίδραση της κουρκουμίνης στην υπεργλυκαιμία και τη φλεγμονή στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο επιπολασμός του διαβήτη είναι ανησυχητικά υψηλός. Παγκοσμίως, ήταν 10,5% το 2021 και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 12,2% μέχρι το 2040. Ο έλεγχος της υπεργλυκαιμίας και της φλεγμονής στον διαβήτη τύπου 2 (T2D) παραμένει μια σημαντική προσέγγιση για τον έλεγχο του διαβήτη. Οι ασθενείς με T2D βασίζονται σε αντιυπεργλυκαιμικά φάρμακα, τα οποία όμως σχετίζονται με ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι αυτό η χρήση φυτοχημικών ουσιών που βρίσκονται σε φυσικά βότανα έχει διερευνηθεί ευρέως, αλλά υπάρχουν ασυνεπή ευρήματα σε κλινικές δοκιμές, που πιθανώς σχετίζονται με μικρό μέγεθος δείγματος.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. πραγματοποιήθηκε μια μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών με τη διεξαγωγή μιας περιεκτικής βιβλιογραφικής αναζήτησης όσον αφορά στην επίδραση του κουρκουμά.

Αναλύθηκαν τα στοιχεία από 18 δοκιμές με 1382 ασθενείς με T2D με μέση ηλικία τα 55,9 έτη. Η συμπλήρωση με κουρκουμίνη οδήγησε σε σημαντική μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας, και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, υπήρξε σημαντική μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στην κουρκουμίνη σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

 Τα ευρήματα που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει την υπεργλυκαιμία και τη φλεγμονή στο T2D σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς με T2D μπορούν να χρησιμοποιούν κουρκουμίνη ως συμπλήρωμα για τη μείωση της υπεργλυκαιμίας και των επιπλοκών της και της φλεγμονής.

 Αν και παρατηρήθηκαν πιθανά οφέλη, συνιστάται οι μελλοντικές δοκιμές να επικεντρωθούν στην εύρεση της κατάλληλης δόσης και διάρκειας παρέμβασης και να ενσωματώσουν την κουρκουμίνη σε σκεύασμα για την ενίσχυση της απορρόφησής της.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο