Μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη με πυρετό, μυϊκό πόνο, ναυτία και διάρροια ή να είναι θανατηφόρο για έγκυες γυναίκες, βρέφη και ανοσοκατεσταλμένους
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές εξέδωσε ειδοποίηση για την ανάκληση του τυριού μπρι με την εμπορική ονομασία Nangis Lait Cru Truffe Noire 3% από τη Γαλλία, το οποίο είναι φτιαγμένο από νωπό γάλα και περιέχει μαύρη τρούφα, λόγω πιθανής παρουσίας Listeria monocytogenes.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγόρευση πώλησης στην Ευρώπη δύο πασίγνωστων αρωμάτων – Περιέχουν ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από δημοφιλή σαμπουάν, αφρόλουτρα και σαπούνια – Νέα Ευρωπαϊκή προειδοποίηση
Η ειδοποίηση αφορά Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο ενώ το επηρεαζόμενο προϊόν εισήχθη και στη Σιγκαπούρη, όπου η Υπηρεσία Τροφίμων της χώρας έδωσε εντολή στον εισαγωγέα, The Cheese Shop, να ανακαλέσει το προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα προϊόντα styling μαλλιών εκπέμπουν δηλητήριο όταν τα θερμαίνουμε με σεσουάρ και ισιωτικά! Επιστημονική μελέτη

Η ανάκληση είναι σε εξέλιξη. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το σχετικό προϊόν να μην το καταναλώσουν. Όσοι το έχουν καταναλώσει και έχουν ανησυχίες για την υγεία τους θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
Ο κίνδυνος από τη λιστέρια
Η Listeria monocytogenes είναι ένα τροφιμογενές βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Τρόφιμα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με λιστέρια περιλαμβάνουν μη παστεριωμένα (ωμά) γαλακτοκομικά προϊόντα, μαλακό τυρί, κρέας, καπνιστά ψάρια και έτοιμα προς κατανάλωση αλλαντικά και λουκάνικα.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο, ναυτία και διάρροια. Η λιστέρια μπορεί να είναι θανατηφόρα για έγκυες γυναίκες, βρέφη και ανοσοκατεσταλμένους.
Τυρί από νωπό γάλα: Μικροβιολογικοί κίνδυνοι
Σαλμονέλα, εντεροαιμορραγικό E. coli, Listeria monocytogenes – ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων μπορεί να βρεθεί στα τυριά με νωπό γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με νωπό γάλα που καταναλώνουμε. Μερικές φορές εμπλέκονται σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, με αποτέλεσμα να ανακληθούν ή να αποσυρθούν από την αγορά.
Στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία, το 34%, το 37% και το 60% των κρουσμάτων σαλμονέλωσης, λιστερίωσης και εντεροαιμορραγικών λοιμώξεων από E. coli (EHEC) αντίστοιχα, έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση τυριών από νωπό γάλα. Ενώ ορισμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ( Salmonella spp. και Staphylococcus aureus ), άλλα μπορεί να έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες όπως νεφρική ανεπάρκεια (EHEC) ή ακόμη και θάνατο ( L. monocytogenes , EHEC).
Οι κύριες πηγές αυτών των κινδύνων είναι τα μαλακά τυριά με επιφανειακή μούχλα (όπως το Camembert, το Brie και το Crottin) και τα σύντομης ωρίμανσης άψητα τυριά συμπίεσης (όπως τα Morbier, Reblochon και Saint-Nectaire). Ακολουθούν τα μαλακά τυριά με πλυμένη φλούδα όπως το Munster και το Maroilles.