Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημοφιλές Γαλλικό τυρί με επικίνδυνο βακτήριο – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔημοφιλές Γαλλικό τυρί με επικίνδυνο βακτήριο - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη με πυρετό, μυϊκό πόνο, ναυτία και διάρροια ή να είναι θανατηφόρο για έγκυες γυναίκες, βρέφη και ανοσοκατεσταλμένους

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές εξέδωσε ειδοποίηση για την ανάκληση του τυριού μπρι με την εμπορική ονομασία Nangis Lait Cru Truffe Noire 3% από τη Γαλλία, το οποίο είναι φτιαγμένο από νωπό γάλα και περιέχει μαύρη τρούφα, λόγω πιθανής παρουσίας Listeria monocytogenes.

- Advertisement -

Η ειδοποίηση αφορά Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο ενώ το επηρεαζόμενο προϊόν εισήχθη και στη Σιγκαπούρη, όπου η Υπηρεσία Τροφίμων της χώρας έδωσε εντολή στον εισαγωγέα, The Cheese Shop, να ανακαλέσει το προϊόν.

Η ανάκληση είναι σε εξέλιξη. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το σχετικό προϊόν να μην το καταναλώσουν. Όσοι το έχουν καταναλώσει και έχουν ανησυχίες για την υγεία τους θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Ο κίνδυνος από τη λιστέρια

Η Listeria monocytogenes είναι ένα τροφιμογενές βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Τρόφιμα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με λιστέρια περιλαμβάνουν μη παστεριωμένα (ωμά) γαλακτοκομικά προϊόντα, μαλακό τυρί, κρέας, καπνιστά ψάρια και έτοιμα προς κατανάλωση αλλαντικά και λουκάνικα.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο, ναυτία και διάρροια. Η λιστέρια μπορεί να είναι θανατηφόρα για έγκυες γυναίκες, βρέφη και ανοσοκατεσταλμένους.

Τυρί από νωπό γάλα: Μικροβιολογικοί κίνδυνοι

Σαλμονέλα, εντεροαιμορραγικό E. coli, Listeria monocytogenes – ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων μπορεί να βρεθεί στα τυριά με νωπό γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με νωπό γάλα που καταναλώνουμε. Μερικές φορές εμπλέκονται σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, με αποτέλεσμα να ανακληθούν ή να αποσυρθούν από την αγορά. 

Στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία, το 34%, το 37% και το 60% των κρουσμάτων σαλμονέλωσης, λιστερίωσης και εντεροαιμορραγικών λοιμώξεων από E. coli (EHEC) αντίστοιχα, έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση τυριών από νωπό γάλα. Ενώ ορισμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ( Salmonella  spp. και  Staphylococcus aureus ), άλλα μπορεί να έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες όπως νεφρική ανεπάρκεια (EHEC) ή ακόμη και θάνατο ( L. monocytogenes , EHEC).

Οι κύριες πηγές αυτών των κινδύνων είναι τα μαλακά τυριά με επιφανειακή μούχλα (όπως το Camembert, το Brie και το Crottin) και τα σύντομης ωρίμανσης άψητα τυριά συμπίεσης (όπως τα Morbier, Reblochon και Saint-Nectaire). Ακολουθούν τα μαλακά τυριά με πλυμένη φλούδα όπως το Munster και το Maroilles.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα