Το Statens Serum Institut εντόπισε ένα κρούσμα ΤΒΕ, που ονομάζεται επίσης κεντροευρωπαϊκή εγκεφαλίτιδα, το οποίο μεταδίδεται μέσω κροτώνων.
Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση στους Ευρωπαίους πολίτες για κίνδυνο εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια, παραθέτοντας στοιχεία του 2022. Σύμφωνα με αυτά 3.650 κρούσματα εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες (TBE) αναφέρθηκαν σε 20 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ το 2022. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, με τον Ιούλιο να έχει τον υψηλότερο αριθμό αναφερθείσες περιπτώσεις.
Ως ασθένεια μεταδιδόμενη από φορείς διαδεδομένη σε πολλά μέρη της Ευρώπης και ως μία από τις κύριες περιπτώσεις λοιμώξεων του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες νευρολογικές συνέπειες, η ΤΒΕ συμβάλλει σημαντικά στην επιβάρυνση της νόσου στην Ευρώπη.
Τώρα το Statens Serum Institut της Δανίας εντόπισε ένα κρούσμα ΤΒΕ, που ονομάζεται επίσης κεντροευρωπαϊκή εγκεφαλίτιδα, το οποίο μεταδίδεται μέσω κροτώνων.
Εκτός από τη γνωστή περιοχή κινδύνου μέσα και γύρω από το Tisvilde Hegn, η SSI εκτιμά ότι μπορεί επίσης να υπάρχει κάποιος κίνδυνος μόλυνσης σε πολλές άλλες περιοχές.
«Η λοίμωξη συνδέεται συνήθως με την παραμονή σε περιοχές κινδύνου και συνήθως έξω από τα μονοπάτια, αλλά έχουν επίσης παρατηρηθεί περιπτώσεις ΤΒΕ όπου ο ασθενής παραμένει σε δάση ή πυκνά βουνά. Μια πιθανή αλλά πιο σπάνια οδός μόλυνσης είναι η μόλυνση από οικόσιτα ζώα, όπως οι σκύλοι, που μπορούν να μεταφέρουν τσιμπούρια στη γούνα τους, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στον άνθρωπο», λέει ο Peter HS Andersen, γιατρός τμήματος και διευθυντής τμήματος στο SSI.
Η μόλυνση από τον ιό TBE εμφανίζεται στη Δανία μέσω τσιμπήματος κροτώνων. Σε αντίθεση με το βακτήριο Lyme, το οποίο μεταδίδεται επίσης μέσω των τσιμπουριών, η μόλυνση με τον ιό TBE μεταδίδεται πολύ γρήγορα μετά το δάγκωμα του κρότωνα στο δέρμα, καθώς ο ιός TBE βρίσκεται στους σιελογόνους αδένες του τσιμπουριού.
«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι αμέσως μόλις το ανακαλύψετε. Είτε με τα δάχτυλά σας είτε με τσιμπιδάκια ή ειδικές πένσες. Δεν είναι καθοριστικό εάν μπορείτε να αφαιρέσετε ολόκληρο το τσιμπούρι. Μετά την αφαίρεση του κρότωνα, είναι ακόμα σημαντικό να γνωρίζετε ένα κόκκινο εξάνθημα, το οποίο συνήθως εξαπλώνεται σε σχήμα δακτυλίου μετά από 1-2 εβδομάδες από το σημείο όπου βρισκόταν το τσιμπούρι, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι τοπικής μόλυνσης», λέει ο Peter HS Andersen.
Το 2023, 12 περιπτώσεις ΤΒΕ με ύποπτη μόλυνση εντοπίστηκαν στη Δανία έναντι 5 περιπτώσεων το προηγούμενο έτος. Σε πρόσφατη εκτίμηση κινδύνου, η SSI εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση της μόλυνσης στη Δανία τα επόμενα χρόνια, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη μορφή νέων περιοχών κινδύνου. «Ο κίνδυνος τσιμπήματος από τσιμπούρια μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εάν έχετε όσο το δυνατόν λιγότερες περιοχές γυμνού δέρματος όταν περπατάτε στη φύση, για παράδειγμα φορώντας ένα μακρύ παντελόνι με λαστιχένιες μπότες και ένα μακρυμάνικο πουκάμισο. Επιπλέον, ορισμένα απωθητικά κουνουπιών μπορούν επίσης να έχουν προληπτική δράση έναντι των τσιμπημάτων από τσιμπούρια», εξηγεί ο Peter HS Andersen.