Τι έδειξε ο εργαστηριακός έλεγχος του oekotest
Πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με την αναθεώρηση του ανεκτού ανώτατου επιπέδου πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη Ε. Τα δεδομένα περί συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης δεν άλλαξαν, ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, περίπου το 95% περιείχαν δόσεις ≤ 30 mg ανά μερίδα, πολύ μικρότερο από την ΣΗΠ ακόμη και για άτομα βρεφικής ηλικίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δημοφιλές Ελληνικό φυτικό τυρί γκούντα, ανακαλείται στη Σλοβενία λόγω χημικού κινδύνου
Αντίθετα όμως, τα συμπληρώματα διατροφής φαίνεται ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης D, σύμφωνα με τη δοκιμή του oekotest που έβαλε στο μικροσκόπιο 29 διαφορετικές μάρκες.
Υπενθυμίζεται ότι το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) συμβουλεύει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν μόνο παρασκευάσματα με μέγιστο όριο τα 20 μg την ημέρα. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη άλλες πηγές βιταμίνης D, αυτή η ποσότητα θεωρείται «ακίνδυνη για την υγεία μακροπρόθεσμα».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία ηπατίτιδας Α από κατανάλωση νερού μολυσμένου με περιττώματα
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Ντόμινο ανακλήσεων ξηρών τροφών για κατοικίδια λόγω σαλμονέλας – Πωλούνται και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ
Με εξαίρεση τέσσερα προϊόντα, όλα τα συμπληρώματα σε αυτήν τη δοκιμή περιέχουν βιταμίνη D πάνω από αυτήν την τιμή. Συγκεκριμένα περιέχουν 100 μg την ημέρα, η οποία είναι πέντε φορές υψηλότερη από τη σύσταση BfR.
Οι φαρμακευτικοί χημικοί στο Πανεπιστήμιο Goethe-Φρανκφούρτη, ο καθηγητής Manfred Schubert-Zsilavecz και ο γιατρός Mario Wurglics, που ανέλυσαν τα δείγματα, βρήκαν επίσης ότι περιέχουν πηκτωματικούς ή πηκτικούς παράγοντες όπως καραγενάνη και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη. Η καραγενάνη έχει αποδειχθεί ότι αρνητικές επιδράσεις στην πεπτική οδό και στο ανοσοποιητικό σύστημα σε μελέτες σε ζώα. Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη οδήγησε σε φλεγμονώδεις αλλαγές στην εντερική χλωρίδα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζάχαρη: Μύθος ή πραγματικότητα ότι «ταΐζει» τον καρκίνο; Τι λένε οι ειδικοί;
Τα σκευάσματα περιείχαν επίσης φωσφορικές ενώσεις και το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη . Τα φωσφορικά άλατα σχετίζονται με νεφρική βλάβη. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ύποπτα ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση βιολογικού γάλακτος: Ισχυρές ενδείξεις αλλοίωσης μήνες πριν την ημερομηνία λήξης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί του τοστ: Τέλος στην κόντρα Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκου – Η απόφαση του ΣΕΕ
Βιταμίνη D με ταλκ;
Το εύρημα που εξέπληξε όμως περισσότερο τους επιστήμονες είναι το ταλκ . Η ουσία, που επαναξιολογήθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ταξινομήθηκε ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο», δεν έχει καμία θέση σε συμπληρώματα διατροφής σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να ψηφίσουν για την αναταξινόμηση του τάλκ ως καρκινογόνου επικίνδυνης ουσίας στα τέλη του 2025.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Πώς να κόψετε σωστά τη βασιλόπιτα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε “κρεμώδη” ομελέτα χωρίς γάλα και βούτυρο
Γιατί είναι επικίνδυνη η μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης D
Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών και επομένως είναι σημαντική για γερά και σταθερά οστά. Συμβάλλει σημαντικά στην ανοργανοποίησή τους προάγοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τα έντερα και την ενσωμάτωσή τους στα οστά.
Αλλά η βιταμίνη D εμπλέκεται επίσης σε άλλες μεταβολικές διεργασίες, στο σχηματισμό πρωτεϊνών ή στον έλεγχο των γονιδίων. Επιπλέον, η βιταμίνη D έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη των κυττάρων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαχαίρωσαν αξιωματικό σε στρατόπεδο – Τον θεώρησαν υπεύθυνο για την τροφική δηλητήριαση 86 δοκίμων
Το σώμα αποθηκεύει τη βιταμίνη D, επομένως η μακροχρόνια υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ναυτία, κράμπες στην κοιλιά ή ακόμα και νεφρική βλάβη. Σύμφωνα με το BfR, τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν δόσεις υψηλότερες από 20 μg θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Daily mail αναλύει τους λόγους που η δημοφιλής σοκολάτα αποκλείστηκε από τη Βασιλική οικογένεια
Πώς μπορεί το σώμα να καλύψει τις ανάγκες του χωρίς συμπληρώματα;
«Υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός, ο οργανισμός παράγει περίπου το 90 τοις εκατό της απαιτούμενης βιταμίνης D», λέει ο καθηγητής Helmut Schatz από το διοικητικό συμβούλιο της Γερμανικής Εταιρείας για την Ενδοκρινολογία (DGE ). «Για αυτόν τον σκοπό, συνήθως αρκεί να βγαίνετε για λίγο έξω πολλές φορές την ημέρα με ακάλυπτα το πρόσωπο και τα χέρια σας, ακόμα κι αν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος ή ο καιρός είναι κακός, γιατί ακόμα και τότε υπάρχει υπεριώδης ακτινοβολία».
Υπάρχουν και κάποιες τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D. Η βιταμίνη D περιέχεται κυρίως σε ζωικές τροφές – ειδικά σε λιπαρά θαλασσινά ψάρια όπως η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί ή η σαρδέλα, στα παραπροϊόντα όπως το συκώτι, αλλά και στους κρόκους των αυγών. Τα μανιτάρια είναι επίσης από τις λίγες φυτικές τροφές με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D.
Τι προκαλεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης D
Εάν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D, δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα, γεγονός που προκαλεί πτώση της περιεκτικότητας σε ασβέστιο στο αίμα. Για να αντισταθμιστεί αυτό, απελευθερώνεται περισσότερο ασβέστιο από τα οστά, τα οποία στη συνέχεια χάνουν τη σταθερότητά τους και γίνονται παραμορφώσιμα.
Σε ηλικιωμένους, η ανεπαρκής παροχή βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών – ειδικά στην περίπτωση της οστεοπόρωσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προέλθει από μόνιμη ανεπάρκεια ασβεστίου.
Ποιος κινδυνεύει από ανεπαρκή παροχή βιταμίνης D;
Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη D μέσω του δέρματός τους και επομένως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με σκούρο δέρμα, άτομα που φορούν ρούχα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Επιπλέον, άτομα που χρειάζονται φροντίδα που σπάνια περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, άτομα με υπερβολικό βάρος, χρόνιες νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και κοιλιοκάκη, ασθενείς με κυστική ίνωση ή άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για καρκίνο ή επιληψία.