Πως η γήρανση πυροδοτεί την ίδια διαδικασία με τη νόσο του Alzheimer.
Είναι γνωστό από καιρό ότι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, και των περισσότερων άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, είναι η συσσώρευση αδιάλυτων πρωτεϊνικών συσσωματωμάτων στον εγκέφαλο. Η ίδια κατάσταση όμως παρατηρείται και κατά τη διάρκεια φυσιολογικής γήρανσης χωρίς ασθένειες. Στο μεταξύ όμως δεν αντιμετωπίζουν όλοι εγκεφαλική νόσο καθώς γέρνουν. Θέλοντας λοιπόν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους ορισμένοι διατηρούν την υγεία που σχετίζεται με τον εγκέφαλο, καθώς γέρνουν, μια ομάδα επιστημών εξέτασε εγκεφάλους από την Τράπεζα Εγκεφάλου της Ολλανδίας.
Η συγκεκριμένη τράπεζα αποθηκεύει εγκεφαλικό ιστό από περισσότερους από 5.000 νεκρούς δότες εγκεφάλου με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εγκεφαλικών ασθενειών. Ωστόσο, εκτός από τον αποθηκευμένο ιστό με πολύ ακριβείς νευροπαθολογικές διαγνώσεις, διατηρεί επίσης το τεκμηριωμένο ιατρικό ιστορικό και τη λεπτομερή πορεία της νόσου με τα συμπτώματα του κάθε δότη.
Κατά τη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν μια υποομάδα ανθρώπων, η λεγόμενη «ανθεκτική» ομάδα, που είχαν διεργασίες της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους, αλλά δεν εμφάνισαν κλινικά συμπτώματα όσο ζούσαν. Παρόλο που τα αιτία δεν είναι ξεκάθαρα ακόμη και χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να διαλευκανθούν, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η γενετική και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα τους. Σημειώνουν μάλιστα πως η άσκηση ή το να είσαι γνωστικά ενεργός και να έχεις πολλές κοινωνικές επαφές μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τέλος, βρέθηκαν δείκτες ότι μπορεί επίσης να υπάρχουν περισσότερα μιτοχόνδρια στα ανθεκτικά άτομα του εγκεφάλου, γεγονός που εξασφαλίζει καλύτερη παραγωγή ενέργειας, τονίζοντας για ακόμη μια φορά τη σημασία τους όσον αφορά τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.