Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
26.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη ανατρέπει την αντίληψη για το μάνγκο

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα μάνγκο μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη ανατρέπει την αντίληψη για το μάνγκο
spot_img

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα μάνγκο μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία

Η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού συμβάλλει σημαντικά στο μεταβολικό σύνδρομο και στις εκβάσεις των επιπλοκών του, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της γνωστικής έκπτωσης. Συγκεκριμένα, η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), μεσολαβώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κακό γλυκαιμικό έλεγχο. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι ο τυπικός κλινικός δείκτης για χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού και είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Ο επιπολασμός του ΣΔ2 και της καρδιαγγειακής νόσου είναι υψηλότερος στην παχυσαρκία, η οποία είναι μια προφλεγμονώδης κατάσταση.

- Advertisement -

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας είναι 12,5%, με το 6,3% του πληθυσμού να έχει ΣΔ2 και το 9,1% να έχει προδιαβήτη (που ορίζεται ως γλυκόζη νηστείας >100 mg/dL). Η απώλεια βάρους είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας, η οποία έχει ουσιαστικά μεταβολικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα με απώλεια βάρους μόλις 5-10% . Οι διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν σε βιολογικούς μηχανισμούς μεταβολικής απορρύθμισης, όπως η ανακούφιση της χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φορτίου της μεταβολικής νόσου ακόμη και όταν η απώλεια βάρους δεν είναι εφικτή.

Νέα έρευνα αποκάλυψε έναν πιθανό παράγοντα αλλαγής παιχνιδιού για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας: τα φρέσκα μάνγκο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients διαπιστώνει ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών μάνγκο, αξίας μόλις 100 θερμίδων, καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης ινσουλίνης και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με χρόνια φλεγμονή. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο απλές διατροφικές επιλογές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι οποίες συνδέονται στενά με την υγεία της καρδιάς.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις σε 48 ενήλικες ηλικίας 20-60 ετών, εξέτασε πώς η κατανάλωση φρέσκων μάνγκο σε σύγκριση με μια τροφή ελέγχου με ίδιες θερμίδες – παγωμένο, ζαχαρούχο επιδόρπιο παρόμοιο με το σορμπέ – επηρέασε τη φλεγμονή και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες με χρόνια φλεγμονή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μάνγκο εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως μετρήθηκε από το Μοντέλο Ομοιόστασης της Αντίστασης στην Ινσουλίνη (HOMA-IR). Η λειτουργία των βήτα κυττάρων, η ικανότητα του παγκρέατος να παράγει και να απελευθερώνει ινσουλίνη για να διαχειρίζεται τις φυσιολογικές συγκεντρώσεις γλυκόζης, βελτιώθηκε επίσης σημαντικά όταν μετρήθηκε χρησιμοποιώντας τον δείκτη διάθεσης (DI), έναν βασικό δείκτη του πόσο αποτελεσματικά ρυθμίζει το σώμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, όσοι στην ομάδα του μάνγκο είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης ως απόκριση σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT) σε σύγκριση με την αρχή της μελέτης, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ομάδα ελέγχου.

«Η διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα δεν αφορά μόνο την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα – έχει να κάνει με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη», λέει η Indika Edirisinghe, PhD, Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η προσθήκη φρέσκων μάνγκο στη διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός, ευχάριστος τρόπος για άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν παχυσαρκία να υποστηρίξουν την καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2».

Σημειωτέον, παρά την κατανάλωση τροφών συγκρίσιμων με θερμίδες, η σύσταση του σώματος παρέμεινε σταθερή στην ομάδα μάνγκο, ενώ η ομάδα ελέγχου παρουσίασε μια ελαφρά αλλά σημαντική αύξηση στο σωματικό βάρος. Πρόσθετα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι δείκτες φλεγμονής (IL-6, TNFa, hs-CRP) και τα επίπεδα γλυκόζης δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων στο τέλος της μελέτης, καθιστώντας τα μάνγκο μια υγιή για την καρδιά εναλλαγή για θερμιδικά συγκρίσιμες γλυκές λιχουδιές. Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές μεταξύ των παρεμβάσεων στην ολική χοληστερόλη νηστείας, τη χοληστερόλη LDL, τη χοληστερόλη HDL ή τα τριγλυκερίδια.

“Η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη στην ομάδα του μάνγκο, χωρίς αλλαγές στο σωματικό βάρος, είναι αξιοσημείωτη – καθώς ακυρώνει τις εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη φυσική περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μάνγκο και την επίδραση στην παχυσαρκία και τον διαβήτη”, λέει η Edirisinghe.

Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν περαιτέρω τη σημασία των φρέσκων φρούτων, ιδιαίτερα του μάνγκο, ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφικών συνηθειών που βοηθούν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη διαχείριση βάρους και τη γενική ευεξία. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των μάνγκο, επισκεφτείτε  το Mango.org .  

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2072-6643/17/3/490

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα