Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.
Μια νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, εντόπισε γιατί μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης του DNA και χρόνιων εκφυλιστικών διαταραχών.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας μέτρησαν δείγματα αίματος από 172 ενήλικες μέσης ηλικίας, βρίσκοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και των υψηλών ποσοτήτων ενός γονιδιοτοξικού αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη.
Αυτός ο τοξικός συνδυασμός βλάπτει τα γονίδια του σώματος, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον, γαστρεντερικές ασθένειες, μια σειρά από καρκίνους και διαβήτη.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και η μαύρη σοκολάτα είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που βοηθούν το σώμα να παράγει ενέργεια, να χτίζει δόντια και οστά, ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση και διασφαλίζει ότι η καρδιά, οι μύες και τα νεφρά λειτουργούν. δεόντως.
Ο μοριακός βιολόγος της UniSA, Dr Permal Deo, λέει ότι η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου (λιγότερο από 300 mg την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, αλλά ο ρόλος του στην πρόληψη της βλάβης του DNA δεν έχει μελετηθεί πλήρως στους ανθρώπους μέχρι τώρα.
«Η μελέτη μας έδειξε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στο αίμα (λιγότερο από 18 mg/L) και της αυξημένης βλάβης του DNA, ακόμη και μετά την προσαρμογή για το φύλο και την ηλικία», λέει ο Δρ Deo.
«Μετρήθηκαν τα επίπεδα μαγνησίου, ομοκυστεΐνης (Hcy), φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στο αίμα, δείχνοντας αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου και υδροχλωρικού οξέος και θετική συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12. Αυτό δείχνει ότι τα επαρκώς υψηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα είναι απαραίτητα για την προστασία των γονιδίων μας από την τοξικότητα που προκαλείται από την ομοκυστεΐνη, η οποία αυξάνεται όταν το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι ανεπαρκή».
Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Michael Fenech λέει ότι η χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου είναι πιθανό να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να παράγει ενέργεια και κύτταρα ισχύος, προκαλώντας επιτάχυνση της γήρανσης των ιστών και καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην πρώιμη εμφάνιση πολλών ασθενειών.
Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα. Περισσότερα από 600 ένζυμα το απαιτούν ως συμπαράγοντα και σχεδόν 200 το απαιτούν για να ενεργοποιήσει κρίσιμες διεργασίες στο σώμα.
«Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η βέλτιστη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου, είτε μέσω τροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση ή την εξέλιξη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών», λέει ο καθηγητής Fenech.
Αναφορά: Dhillon, VS, et αϊ . (2024). Το χαμηλό μαγνήσιο σε συνδυασμό με την υψηλή ομοκυστεΐνη αυξάνει τη βλάβη του DNA σε υγιείς μεσήλικες Αυστραλούς. European Journal of Nutrition . doi.org/10.1007/s00394-024-03449-0 .