Θετικά τα αποτελέσματα των πολυβιταμινών όσον αφορά τη γήρανση του εγκεφάλου.
Αν και αρκετοί γιατροί υποστηρίζουν πως οι πολυβιταμίνες δεν παρέχουν κάποιο όφελος για τον οργανισμό, ωστόσο, μελέτες αρχίζουν να υποδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη στη μνήμη από τη λήψη τους. Τα δεδομένα αυτά έπεισαν έναν νευροεπιστήμονα που μελετά τους γερασμένους εγκεφάλους να αρχίσει να παίρνει μια πολυβιταμίνη.
Ο καθηγητής Adam Brickman, ο οποίος μελετά τον γερασμένο εγκέφαλο στο Πανεπιστήμιo Columbia, είπε στο Insider ότι δεν είχε καταναλώσει πολυβιταμίνη από τότε που ήταν παιδί όταν ξεκίνησε την πιο πρόσφατη μελέτη του για πολυβιταμίνες σε σχέση με την απώλεια μνήμης, περίπου πριν από έξι χρόνια. «Είμαι εξίσου δύσπιστος όσο οποιοσδήποτε άλλος όταν πρόκειται για αυτά τα πράγματα», είπε ο Brickman.
Ο Brickman είναι ο συγγραφέας μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία έδειξε ότι οι άνδρες άνω των 60 ετών και οι γυναίκες άνω των 65 ετών που έπαιρναν καθημερινή πολυβιταμίνη (στην περίπτωση αυτή ήταν το Centrum) ήταν σε θέση να αποδίδουν σταθερά καλύτερα σε κοινά τεστ μνήμης από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μια μελέτη από τον Σεπτέμβριο του 2022, χρησιμοποιώντας διαφορετικά τεστ μνήμης, είχε παρόμοια αποτελέσματα. «Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε αυτό το είδος συνέπειας σε καλοσχεδιασμένες μελέτες, σίγουρα με βοηθά να πείσω και τον πιο δύσπιστο, ότι βρισκόμαστε σε κάτι αληθινό», είπε.
Αυτά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο γερασμένος εγκέφαλος μπορεί να αντλήσει μερικά μικρά αλλά πραγματικά προνόμια μνήμης από την κατανάλωση μιας πολυβιταμίνης την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, ο Brickman άρχισε να ενσωματώνει μια πολυβιταμίνη στην καθημερινότητά του.
«Άρχισα να παίρνω πολυβιταμίνες την ημέρα που κάναμε τις αναλύσεις και είδαμε τα αποτελέσματα και τις παίρνω κάθε πρωί», είπε.
Οι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τις βιταμίνες από τους νέους, ωστόσο ο αντίκτυπος των πολυβιταμινών σε αυτές τις νέες μελέτες ήταν ήπιος. Οι πολυβιταμίνες δεν εξάλειψαν το Αλτσχάιμερ ούτε θεραπεύουν γνωστικές ασθένειες, αλλά βοηθούν σε ορισμένες από τις τακτικές, ανεπαίσθητες μειώσεις στη μνήμη που συνοδεύουν τη φυσιολογική γνωστική γήρανση.
Ο Brickman είπε ότι φαινόταν ότι η πολυβιταμίνη «διέσωζε τρία χρόνια» γνωστικής γήρανσης σε σύγκριση με ένα χάπι εικονικού φαρμάκου. Αυτό δεν είναι αρκετά σημαντικό ώστε οι άνθρωποι να παρατηρήσουν τη διαφορά. «Μπορεί να μην πάρετε μια πολυβιταμίνη και να πείτε, «Ουάου, η μνήμη μου είναι τόσο πιο καθαρή», είπε. Αλλά για τον Brickman, έναν επιστήμονα που συγκεντρώνει δεδομένα, το όφελος ήταν αρκετά εντυπωσιακό ώστε να επηρεάσει τις δικές του επιλογές στο σπίτι. «Τα άτομα που έπαιρναν την πολυβιταμίνη, η μνήμη τους ήταν υψηλότερη σε κάθε επόμενη επίσκεψη σε σύγκριση με τα άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο», είπε.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μέρος του λόγου για τον οποίο οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τη λήψη μιας πολυβιταμίνης από τους νεότερους είναι ότι γινόμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί στην εξαγωγή βασικών θρεπτικών συστατικών από το φαγητό μας καθώς γερνάμε. «Υπάρχει πιθανώς κάτι να κάνει με την απορρόφηση», είπε ο Brickman.
Η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια εξακολουθεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός, απλός και ασφαλέστερος τρόπος για να λάβετε τις βιταμίνες σας με βάση την επιστήμη. «Δεν προτείνουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν την πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών από συμπληρώματα, η κύρια πηγή αυτής πρέπει να είναι από ολόκληρα και υγιεινά τρόφιμα», είπε ο Brickman. Ωστόσο, αυτός ο αυξανόμενος όγκος έρευνας σχετικά με τα οφέλη των πολυβιταμινών υποστηρίζει την ιδέα ότι δεν μπορεί να βλάψει τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορούν να τις παίρνουν αν το θέλουν.