Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο καλό (ή κακό) κάνει το κόκκινο άπαχο κρέας – Νέα μελέτη

ΑρχικήυγείαΠόσο καλό (ή κακό) κάνει το κόκκινο άπαχο κρέας - Νέα μελέτη
spot_img

Νέα μελέτη αξιολογεί πως αλλάζουν οι δείκτες υγείας από την κατανάλωση ή μη κόκκινου κρέατος ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Purdue, αποκαλύπτει ότι η παρακολούθηση ενός σταθερού διατροφικού μοτίβου που διαθέτει άπαχο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στην ισορροπία των μικροβίων του εντέρου και να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία. 

- Advertisement -

Η ισορροπημένη διατροφή με άπαχο κόκκινο κρέας υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και της καρδιάς

Οι ερευνητές της μελέτης αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της υιοθέτησης και στη συνέχεια της διακοπής κατά διαστήματα ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου αμερικανικού τύπου που περιλάμβανε τρεις ουγκιές άπαχου κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιο και χοιρινό) καθημερινά σε υγιείς νέους ενήλικες, μια διαδικασία που ονομάζεται, «ανακύκλωση διατροφικού προτύπου».

Ο στόχος ήταν να κατανοήσουν πώς η κυκλική ενεργοποίηση και διακοπή μιας ισορροπημένης διατροφής για τρεις ελεγχόμενους κύκλους επηρεάζει τους δείκτες υγείας, ιδίως την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιόκοσμου και τους καρδιαγγειακούς δείκτες.

«Κάθε φορά που οι συμμετέχοντες υιοθετούσαν το υγιεινό διατροφικό πρότυπο, ο εντερικός μικροβιόκοσμος τους μετατοπιζόταν σε μια ευεργετική σύνθεση και οι καρδιαγγειακοί δείκτες, όπως η LDL χοληστερόλη, παρουσίαζαν βελτίωση και συνδέονταν σταθερά με τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου», εξηγεί ο Wayne Campbell, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι ο μικροβιόκοσμος του εντέρου μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία και υπογραμμίζουν ότι τα άπαχα κόκκινα κρέατα, όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, μπορεί να μην επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου ή της καρδιάς.

Η συνέπεια στα διατροφικά πρότυπα αποδίδει τα πιο βιώσιμα οφέλη για την υγεία

Η μελέτη υπογραμμίζει δύο σημαντικά συμπεράσματα: η διαλείπουσα υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη κάθε φορά που επαναλαμβάνεται, αλλά η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής σε βάθος χρόνου μπορεί να αποφέρει πιο σταθερά αποτελέσματα.

Η επιστροφή σε μια συνηθισμένη ή «συνήθη» διατροφή που δεν είχε περιορισμούς, ανέτρεψε αποτελεσματικά τις ευεργετικές αλλαγές του μικροβιόκοσμου και τις καρδιαγγειακές βελτιώσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το υγιεινό διατροφικό πρότυπο βελτίωσε τα λιπιδαιμικά προφίλ του ορού γρήγορα -μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες- η συνεχής διατήρησή του θα ήταν πιθανώς απαραίτητη για τη διατήρηση αυτών των οφελών.

Η μελέτη προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία, που υποστηρίζουν συστάσεις για την κατανάλωση ενός ισορροπημένου, υγιεινού διατροφικού προτύπου, που μπορεί να περιλαμβάνει άπαχο κόκκινο κρέας, για μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα