Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μικρά αγόρια επηρεάζονται περισσότερο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα μικρά αγόρια επηρεάζονται περισσότερο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Μελέτη
spot_img

Για πρώτη φορά μελέτη εντοπίζει διαφορές λόγω φύλου στην παχυσαρκία, από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε παιδιά – Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και τη συσχέτισή της με την ανάπτυξη παχυσαρκίας.

- Advertisement -

«Είδαμε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνεισέφεραν σχεδόν στο ήμισυ της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενός παιδιού», λέει η Kozeta Miliku , επίκουρη καθηγήτρια  διατροφικών επιστημών  στο U of T’s  Temerty Faculty of Medicine .

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο  JAMA Network Open, είναι τα πρώτα που περιγράφουν τις διαφορές λόγω φύλου στις επιδράσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στον κίνδυνο παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών, με ισχυρότερες επιπτώσεις στα αγόρια.  

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν παραχθεί βιομηχανικά και περιέχουν συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως σε μια οικιακή κουζίνα, όπως γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά και τεχνητά χρώματα και γεύσεις. Η ευρεία κατηγορία περιλαμβάνει είδη όπως αναψυκτικά, στιγμιαία νουντλς και πατατάκια, καθώς και λιγότερο εμφανή τρόφιμα όπως αρωματισμένα γιαούρτια και ψωμιά ολικής αλέσεως του εμπορίου. 

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της ανάπτυξης παχυσαρκίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 2.200 παιδιά που ήταν εγγεγραμμένα στη  Μελέτη κοόρτης CHILD , μια από τις μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες κοόρτης εγκυμοσύνης στον Καναδά. Η μελέτη συλλέγει πληροφορίες από οικογένειες που ξεκινούν στην εγκυμοσύνη και σε βασικά αναπτυξιακά στάδια για να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών. 

Επικεφαλής της εργασίας ήταν ο Zheng Hao Chen, ένας διδάκτορας στο  εργαστήριο του Miliku, ο οποίος σημειώνει ότι οι Καναδοί είναι μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων παγκοσμίως.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από λεπτομερή ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής που συμπλήρωσαν οι φροντιστές όταν το παιδί ήταν τριών ετών και τα συνέκριναν με σωματικές μετρήσεις που έγιναν στο ίδιο παιδί στην ηλικία των πέντε, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, του βάρους, της περιφέρειας μέσης και του πάχους της πτυχής του δέρματος. 

Ο Miliku σημειώνει ότι η πρώιμη παιδική ηλικία είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό παράθυρο, επειδή οι διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες που καθιερώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να μεταφερθούν και στην ενήλικη ζωή. 

Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην ηλικία των τριών ετών και υψηλότερων μετρήσεων σωματικού λίπους – όπως ο ΔΜΣ, η αναλογία μέσης προς ύψος, το πάχος των πτυχών του δέρματος – και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να ζεις με υπέρβαρο ή παχυσαρκία στην ηλικία των πέντε. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι συσχετίσεις παρατηρήθηκαν κυρίως στα αγόρια και παρέμειναν σημαντικές αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες όπως η εκπαίδευση των γονέων και το εάν το παιδί θήλαζε. 

Σε συνεχιζόμενες μελέτες παρακολούθησης, οι ερευνητές εξετάζουν εάν η αντικατάσταση ορισμένων από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με ελάχιστα επεξεργασμένα ολόκληρα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στη σύνθεση του σώματος και του κινδύνου παχυσαρκίας. Προσπαθούν επίσης να καταλάβουν γιατί τα αγόρια, φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλάβες για την υγεία που σχετίζονται με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποιον ρόλο μπορεί να παίξει το μικροβίωμα του εντέρου σε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. 

Ως μητέρα ενός τρίχρονου που επίσης δεν μπορεί να αποφύγει τελείως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η Miliku κατανοεί από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην προσπάθεια να προσφέρουν στο παιδί τους μια καλά ισορροπημένη διατροφή. 

 «Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ προσιτά και μια εύχρηστη λύση για πολυάσχολες μέρες. Όλοι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας τρέφονται, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τη διατροφή τους». 

Ελπίζει ότι η μελέτη θα ωθήσει τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν πολιτικές δημόσιας υγείας, όπως η διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, για να διευκολύνουν τις οικογένειες να επιλέξουν πιο υγιεινές, λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές. «Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κοινά στη σημερινή λιανική αγορά, αλλά δεν είναι όλα εύκολο να εντοπιστούν», λέει ο Chen.

Οι Miliku και Chen επισημαίνουν την ετικέτα Nutri-Score που χρησιμοποιείται στη Γαλλία – μια χρωματική κλίμακα που κυμαίνεται από το Α έως το Ε – και τους ειδικούς φόρους για τα τρόφιμα ως μέτρα που έχουν λειτουργήσει σε άλλες χώρες για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η Miliku αναγνωρίζει επίσης ότι με έναν αυξανόμενο αριθμό καναδικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, απαιτείται ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για να διασφαλιστεί η οικονομική προσιτότητα και η προσβασιμότητα των φρέσκων ολόκληρων τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα