Τι γίνεται όμως όταν ο καλός ύπνος γίνεται εμμονή;
Ο καλός ύπνος αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία και την ευεξία μας. Η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας κατάσταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και μειώνοντας την καθημερινή μας απόδοση.
- Δείτε επίσης: Lidl -«Μην το φάτε» – Ειδοποίηση σε 7 χώρες (και στην Ελλάδα) για το δημοφιλές γλυκό της αλυσίδας Lidl
- Δείτε επίσης: Επιδημία νοροϊού μετά το Σαββατιάτικο δείπνο σε εστιατόριο – Οι δικαιολογίες του ιδιοκτήτη
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα επιδιορθώνει τους ιστούς και αναπληρώνει ενέργεια. Παράλληλα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται, κάνοντάς μας πιο ανθεκτικούς σε ασθένειες. Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο επαρκής ύπνος έχει άμεση επίδραση και στην ψυχική υγεία. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ ο καλός ύπνος βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει τη μνήμη και τη δημιουργικότητα. Έτσι, επηρεάζει θετικά τη συνολική μας ποιότητα ζωής. Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, είναι σημαντικό να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και να διαμορφώνουμε έναν ήρεμο και άνετο χώρο ύπνου.
Τι γίνεται όμως όταν ο καλός ύπνος γίνεται εμμονή;
Όταν κάνουμε sleep tracking, δηλαδή, βάζουμε στο στρώμα δίπλα μας την εφαρμογή του κινητού ή οποιαδήποτε άλλη έξυπνη συσκευή για να μετρήσουμε, πόσες φορές αλλάξαμε πλευρό, ροχαλίσαμε, πήραμε βαθύτερες ανάσες, αεριστήκαμε; Και το χειρότερο ξυπνήσουμε και διαβάζοντας την καταγραφή αρχίζουμε να αγχωνόμαστε ότι τελικά δεν έχουμε καλό ύπνο όπως πιστεύαμε;
- Δείτε επίσης: Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει ο καταψύκτης μου για να διατηρήσω τα τρόφιμα με ασφάλεια και να έχω οικονομία στο ρεύμα;
«Οι άνθρωποι είναι σίγουρα πιο ενημερωμένοι για τα οφέλη του ύπνου από ό,τι στο παρελθόν», λέει η Dr Allie Hare, σύμβουλος στην ιατρική του ύπνου στο Royal Brompton Hospital. «Η υπερβολική ανησυχία για τον «σωστό» ύπνο, όμως, μπορεί αντίθετα να μας κάνει να ξεκουραζόμαστε λιγότερο. Το να σκεφτόμαστε συνέχεια «Το κάνω σωστά; Είναι αυτό το σωστό είδος ύπνου;» μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να μας γεμίσει άγχος και τελικά να μας κρατήσει άυπνουν όλη τη νύχτα!».
- Δείτε επίσης: Τι είναι τα μαύρα καρότα και πού ωφελούν την υγεία;
- Δείτε ακόμη: Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών
Τι είναι η ορθοϋπνία;
Η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω δεν είναι σπάνια και έχει και όρο: Ορθοϋπνία! Περιγράφει την ανθυγιεινή προσήλωση στην επίτευξη του τέλειου ύπνου. «Η επίγνωση του ύπνου είναι καλό πράγμα, αλλά η σύγχρονη επιθυμία να συλλέγουμε μετρήσεις κατά τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα», λέει και ο Δρ Guy Leschziner, νευρολόγος και γιατρός ύπνου επικεφαλής για διαταραχές ύπνου στο νοσοκομείο Guy’s and St Thomas’.
«Το να παρακολουθείς τον ύπνο σου δεν είναι σαν να παρακολουθείς τα επίπεδα της δραστηριότητάς σου κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Δρ Leschziner. «Ένα βηματόμετρο που καταγράφει ότι έχετε περπατήσει μόνο 500 βήματα σήμερα μπορεί να σας εμπνεύσει να περπατήσετε περισσότερο αύριο, αλλά ένας ιχνηλάτης ύπνου που σας ενημερώνει ότι κάνατε άχαρο ύπνο – κάτι που συχνά δεν μπορείτε να ελέγξετε – δεν είναι χρήσιμο. Οτιδήποτε προκαλεί ανησυχία για τον ύπνο υπερτερεί κάθε πιθανού οφέλους. Για να κοιμηθούμε, πρέπει επίσης να νιώθουμε ήρεμοι και ασφαλείς, και όχι ότι η ώρα του ύπνου είναι η αρχή μιας πρόκλησης, αγώνα ή διαγωνισμού».
- Δείτε επίσης: 5,5 χρόνια φυλάκισης για τον οικοδεσπότη του MasterChef Turkey – Έπεσε τοίχος στο εστιατόριό του και σκότωσε θαμώνα
- Δείτε επίσης: Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής με πέτρες και θραύσματα μετάλλου
Είχατε μια κακή νύχτα; «Η συμβουλή μου είναι να σηκωθείς, να συνεχίσεις τη μέρα σου και να προσπαθήσεις να τα βγάλεις πέρα όσο καλύτερα μπορείς», λέει η Δρ Χέιρ. «Εμπιστευτείτε στη φυσιολογία και τη βιολογία του ύπνου και την ανθεκτικότητά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τον τρόπο να αναπληρώσουν τον ύπνο που έχασαν αν τον χρειάζονται πραγματικά».
Είναι πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει «ιδανική» ποσότητα ύπνου. Αν και το ιδανικό προτείνεται συνήθως το οκτάωρο, στην πραγματικότητα, διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές ώρες ύπνου, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τις προσωπικές συνθήκες διαβίωσης.