Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan διατροφή: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης

ΑρχικήυγείαVegan διατροφή: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης
spot_img

 Ευρήματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 774 άνδρες και γυναίκες που ακολουθούν vegan διατροφή.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Ope, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο αναφέρουν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 774 άνδρες και γυναίκες που ακολούθησαν μια vegan διατροφή.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων και ότι η διατροφή τους αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από μη επεξεργασμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αναλογικά χαμηλότερα επίπεδα βιομηχανοποιημένων προϊόντων, όπως συμπληρώματα πρωτεΐνης και πρωτεΐνη σόγιας με υφή, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, υποδηλώνοντας σημαντική εξάρτηση από θρεπτικά συστατικά από υπερεπεξεργασμένες πρωτεΐνες.

Επινοημένος  από ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου (FSP-USP), ο όρος «υπερεπεξεργασμένα προϊόντα» αναφέρεται σε βιομηχανικά παρασκευασμένες βρώσιμες ουσίες που συντίθενται από κλασματοποιημένα συστατικά και αναμιγνύονται με χημικά πρόσθετα (χρώματα, αρώματα, γαλακτωματοποιητές, πυκνωτικά κ.λπ.). ) για την ενίσχυση της γευστικότητάς τους.

«Τα αποτελέσματά μας έρχονται σε αντίθεση με το στίγμα ότι μια vegan διατροφή δεν μπορεί να παρέχει την ποσότητα πρωτεϊνών και βασικών αμινοξέων που χρειάζεται ένα άτομο και δείχνουν ότι μια vegan διατροφή μπορεί να είναι διατροφικά επαρκής. Επιπλέον, οι vegans που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη κατανάλωναν εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε  ο Hamilton Roschel , τελευταίος συγγραφέας του άρθρου και επικεφαλής της Ομάδας Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Διατροφής στο Κέντρο Lifestyle Medicine του FM-USP.

Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων από τους συμμετέχοντες και υπολόγισαν τις αναλογίες μη επεξεργασμένων, επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων προϊόντων στα γεύματά τους, με βάση ένα ημερολόγιο που κρατούσε κάθε συμμετέχων για να καταγράφει ό,τι έτρωγε κάθε μέρα.

«Τα προϊόντα ζωικής διατροφής είναι γνωστό ότι είναι γενικά πιο πυκνά σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα. Το κρέας, το γάλα και τα αυγά περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη ανά γραμμάριο από το ρύζι ή τα φασόλια, για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, ήταν σημαντικό να διερευνηθεί εάν αυτή η απαίτηση ικανοποιούνταν από δίαιτες που αποτελούνταν αποκλειστικά από φυτικές πρωτεΐνες», είπε ο Roschel. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τη διερεύνηση του κατά πόσον μια vegan διατροφή παρέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και αποδεκτά επίπεδα βασικών αμινοξέων.

Η ανάλυση που έγινε από τους ερευνητές έδειξε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ως επί το πλείστον μη επεξεργασμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 66,5% της ενεργειακής πρόσληψης, ενώ τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα αντιστοιχούσαν στο 13,2%. Τα ποσοστά για τον γενικό πληθυσμό είναι 44,9% και 23,7% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (POF) της IBGE.

Η μελέτη βρήκε επίσης μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης και της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων προϊόντων. «Αν και αυτή η ομάδα κατανάλωνε μια μικρή ποσότητα υπερεπεξεργασμένων προϊόντων, ορισμένοι συμμετέχοντες φάνηκε να βασίζονται σε αυτά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γενικά λιγότερο πυκνά σε πρωτεΐνες, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για τη λεγόμενη βιομηχανία υποκατάστατων κρέατος, της οποίας το μερίδιο αγοράς αυξάνεται», είπε ο Roschel.

Τα υποκατάστατα κρέατος αποτελούνται από φυτική πρωτεΐνη που έχει υποστεί επεξεργασία για να μιμείται διαφορετικούς τύπους κρέατος, όπως βίγκαν χάμπουργκερ, λουκάνικα και ψήγματα. Υποκατάστατα τυριού είναι επίσης διαθέσιμα, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνη σόγιας, μπιζελιού, ρυζιού ή πατάτας. Και τα δύο θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων προϊόντων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης, ορισμένων τύπων καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Δεν είναι γνωστές όλες οι επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης, αλλά  πρόσφατα στοιχεία  δείχνουν ότι και αυτά μπορεί να είναι ανθυγιεινά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη σόγιας TSP και τα συμπληρώματα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης ήταν τα κύρια υπερεπεξεργασμένα προϊόντα που καθορίζουν την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης για τους Βραζιλιάνους vegan.

«Αν και τείνουν να ταξινομούνται ως υπερεπεξεργασμένα προϊόντα, τα συμπληρώματα TSP και πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινά, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για υπερεπεξεργασμένα προϊόντα που περιέχουν υψηλά επίπεδα λίπους, ζάχαρης, νατρίου, συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα. για παράδειγμα», είπε ο Roschel.

Τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα ως ευρεία κατηγορία θεωρούνται ανθυγιεινά σε πολλές μελέτες, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από σόγια δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης είπαν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους, το TSP είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης και απαραίτητων αμινοξέων για τους vegans, παρόλο που έχει ταξινομηθεί ως εξαιρετικά επεξεργασμένο. Τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα διαφέρουν σημαντικά ως προς τη σύνθεση και παρά τη συναίνεση ότι πρέπει γενικά να αποφεύγονται, δεν είναι λογικό να αγνοήσουμε τις σαφείς διαφορές μεταξύ τους.

«Τα ευρήματά μας δεν δείχνουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα είναι καλά και τα ευρήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να ενθαρρύνουν την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να κλείσει κανείς τα μάτια στις σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και στη σημασία του ρόλου που διαδραματίζουν σε ορισμένα πλαίσια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν την ανάγκη για πολιτικές για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πιο φυσικά και υγιεινά τρόφιμα, καθώς και προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφικής εκπαίδευσης, ώστε αυτός ο πληθυσμός να μπορεί να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές. Καθώς η αγορά φυτικών τροφίμων επεκτείνεται, απαιτείται επειγόντως κανονιστική ρύθμιση από την κυβέρνηση για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη προσιτών προϊόντων με διαφάνεια όσον αφορά τη σύνθεσή τους, την υψηλή ποιότητα και τα σαφώς προσδιορισμένα οφέλη για την υγεία.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Νίκος Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Καλεσμένος στην εκπομπή "Studio 4" ο επιστήμονας ασφάλειας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών.

Ευκαιρία να παρακολουθήσετε το best seller σεμινάριο TÜV: Food safety culture advanced training course TÜV NORD σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

5 μωρά πέθαναν από ασφυξία σε κούνιες της Fisher-Price – Ανακαλούνται πάνω από 2 εκατομμύρια κούνιες

Νέα ανάκληση προϊόντων της Fisher-Price λόγω σοβαρού κινδύνου για τα βρέφη.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο