Μετά από ερωτήματα αναγνωστών το cibum απαντά στο θέμα των ληγμένων Chips πατάτας.
Αν και αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα πατατάκια με αύξηση βάρους και υψηλή ποσότητα καρκινογόνου ακρυλαμιδίου, (τα πατατάκια είναι η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε αυτή τη χημική ουσία) το σνακ εξακολουθεί να είναι όχι μόνο αγαπημένο, αλλά και μία εύκολη και προσιτή λύση, χαρακτηριστικά που τα έχουν ανεβάσει στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών. Παρόλο που τα τσιπς είναι από τα τρόφιμα που δεν μπορούν να αγνοηθούν και να ξεχαστούν μέσα σε ένα ντουλάπι για πολύ καιρό, εντούτοις κάποιες φορές μπορεί να δούμε πεπερασμένη ημερομηνία λήξης.
Είναι διαπιστωμένο πως οι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ημερομηνίες λήξης και τι πραγματικά σημαίνουν. Η σύγχυση εντοπίζεται κυρίως στη διαφορά μεταξύ της «ημερομηνίας λήξης» και της ημερομηνίας «καλύτερα πριν από» (Best Before). Μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue αποκάλυψε πως «περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές συνδέουν και τις δύο ημερομηνίες «καλύτερης χρήσης έως» και «χρήση έως» με την ασφάλεια των τροφίμων. Ο FDA αναφέρει επιπλέον ότι η σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με την επισήμανση της ημερομηνίας λήξης των προϊόντων είναι πιθανώς υπεύθυνη για περίπου το 20% των τροφίμων που σπαταλώνται στο σπίτι.
Να ξεκαθαριστεί λοιπόν πως το “Best before” έχει περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο και δεν είναι προειδοποίηση ασφάλειας δηλαδή δεν θα κινδινεύει η υγεία του καταναλωτή από παθογόνα βακτήρια, απλώς μπορεί να υποβαθμιστεί η ποιότητα του τροφίμου. Αντίθετα η ημερομηνία λήξης έχει να κάνει με την ασφάλεια του καταναλωτή. Άλλο λοιπόν το μπαγιάτικο και άλλο το ληγμένο.
Tα πατατάκια είναι μεταξύ των τροφίμων που έχουν ημερομηνία Best Before. Δηλαδή είναι ασφαλή να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στο σακουλάκι, αλλά μπορεί να μην είναι πλέον φρέσκα και τραγανά. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι πολλά πατατάκια αναγράφουν στο σακουλάκι όχι «λήξη έως» αλλά «πώληση έως».
Όμως εάν μυρίζουν άσχημα, έχουν μπαγιάτικη γεύση, έχουν στίγματα μούχλας ή θρυμματίζονται στα χέρια σας καλύτερα θα είναι να τα πετάξετε. Όσο για το πόσο καιρό μετά την ημερομηνία «καλύτερα πριν από» είναι ασφαλή, ο γενικός κανόνας είναι περίπου 2-3 μήνες αργότερα και πολύ περισσότερο εάν διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για πατατάκια που έχουν ανοιχτεί καθώς (όπως σίγουρα πολλοί έχετε διαπιστώσει) αλλοιώνονται πολύ πιο γρήγορα και μπαγιατεύουν. Όσο για τα παθογόνα που ενδεχομένως να περιέχουν τα χαλασμένα πατατάκια είναι η σαλμονέλα που αναπτύσσεται σε ξηρά προϊόντα, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλωση, μια από τις πιο κοινές βακτηριακές τροφιμογενείς ασθένειες. Τα πιο κοινά συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες και ο πυρετός μέσα σε 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου προϊόντος.
Φουσκωμένη συσκευασία
Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές είναι οι φουσκωμένες συσκευασίες. Όμως η φουσκωμένη συσκευασία των τροφίμων δεν σημαίνει πάντα ότι το φαγητό μέσα σε αυτήν, είναι επικίνδυνο για κατανάλωση. Τα πατατάκια συσκευάζονται με τη μέθοδο της συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, ή MAP και είναι ο λόγος για τον οποίο μια σακούλα με chips πατάτας φαίνεται φουσκωμένη: το άζωτο εισάγεται για να κρατήσει τα chips πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και για να βοηθήσει τα τρόφιμα να αποφύγουν τη μηχανική καταπόνηση κατά τη μεταφορά. Μόλις ανοίξει ένα πακέτο MAP, ωστόσο, τα τρόφιμα θα υποβαθμιστούν με κανονικό ρυθμό. Αν λοιπόν η συσκευασία σας φαίνεται φουσκωμένη, αξίζει πρώτα να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης ή χρήσης, να προσέχετε τυχόν εμφανείς μυρωδιές και να αναζητήσετε τυχόν ανοίγματα ή σκισίματα στη συσκευασία.