Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι υπέρβαροι νέοι διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι υπέρβαροι νέοι διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου
spot_img

Τι δείχνει νέα μελέτη – Η σύνδεση του “κρυφού υποσιτισμού”.

   Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου, σύμφωνα με μελέτη διατροφολόγων του Πανεπιστήμιο του Λιντς, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό BMJ Global Health. Η έλλειψη σιδήρου σε παιδιά ή εφήβους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστάσεων, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ, και αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους που φωτίζει αυτήν την πτυχή σε νέους.

   Για τη μελέτη εξετάστηκαν χιλιάδες ιατρικές μελέτες από 44 χώρες στις οποίες συμμετείχαν άτομα κάτω των 25 ετών, όπου είχαν καταγραφεί επίπεδα σιδήρου και άλλων βιταμινών και μετάλλων μαζί με το βάρος. Διαπίστωσαν ότι ο υπερσιτισμός (υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα) αύξησε τις πιθανότητες ανεπάρκειας σιδήρου. Οι πιθανότητες φάνηκε να είναι υψηλότερες για τα παιδιά που ζουν με παχυσαρκία σε σύγκριση με εκείνα με τα υπέρβαρα. Αντίθετα, ανεπάρκεια ψευδαργύρου και βιταμίνης Α παρατηρήθηκαν μόνο σε παιδιά που ήταν υποσιτισμένα, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη σιδήρου σε υπέρβαρα παιδιά πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονή που διαταράσσει τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την απορρόφηση σιδήρου.

   Ο επικεφαλής συγγραφέας Xiaomian Tan, διδάκτορας ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Λιντς, δήλωσε: «Η σχέση μεταξύ του υποσιτισμού και των κρίσιμων μικροθρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας είναι καλά εδραιωμένη, αλλά είναι λιγότερα γνωστά για τον κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου, βιταμίνη Α και ψευδάργυρου σε παιδιά και εφήβους που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, καθιστώντας αυτό μια κρυφή μορφή υποσιτισμού”.

   Στην πραγματικότητα, ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία συχνά συνυπάρχουν, ιδιαίτερα όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν φθηνούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, τα οποία στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Έτσι παρά το γεγονός πως ο υποσιτισμός είναι συνυφασμένος με ένα αδύνατο σώμα, στοιχεία δείχνουν πως είναι πιθανό να είστε υποσιτισμένοι και να έχετε μέσο βάρος ή ακόμα και να είστε υπέρβαροι.

    Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης διαφορές στην εστίαση μεταξύ χωρών υψηλότερου εισοδήματος και αναπτυσσόμενων χωρών, με τις περισσότερες μελέτες στην Αφρική και την Ασία να επικεντρώνονται στον υποσιτισμό και εκείνες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη να επικεντρώνονται εξ ολοκλήρου στον υπερσιτισμό. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς και οι δυο ήπειροι αντιμετωπίζουν το υψηλότερο διπλό βάρος υποσιτισμού λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και της μετάβασης σε μια δυτικού τύπου διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

   Η επόπτρια έρευνας Bernadette Moore, Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Leeds, δήλωσε: «Αυτά τα έντονα στοιχεία υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η διερεύνηση των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών σε σχέση με τη διπλή επιβάρυνση του υποσιτισμού παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του παιδιού. Η κατάσταση του σιδήρου μπορεί να υποδεικνύει κάτι, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η παρατεταμένη φλεγμονή οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και λιπώδες ήπαρ».

   Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση της διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την κατάσταση του σιδήρου στα παιδιά και οι ερευνητές τώρα ζητούν περαιτέρω μελέτες για την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο