Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
12.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για πρώτη φορά η υδατοκαλλιέργεια ξεπέρασε την αλιεία ως κύριος παραγωγός θαλασσινών

ΑρχικήΝέαΓια πρώτη φορά η υδατοκαλλιέργεια ξεπέρασε την αλιεία ως κύριος παραγωγός θαλασσινών
spot_img

Η παγκόσμια παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας φτάνει σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Η έκδοση του FAO 2024 της έκθεσης για την κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (SOFIA) , μια ολοκληρωμένη ανάλυση που εκδίδεται κάθε δύο χρόνια, αποκαλύπτει μια σημαντική καμπή. Για πρώτη φορά, η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας έχει ξεπεράσει τη αλιεία ως κύρια πηγή υδρόβιων ζωικών προϊόντων. Αυτό το επίτευγμα προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη πορεία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας προστατεύοντας παράλληλα τους ωκεανούς μας. Το κύριο εύρημα της έκθεσης είναι ότι η παραγωγή υδρόβιων ζωικών προϊόντων έχει φτάσει σε παγκόσμιο ρεκόρ 185 εκατομμυρίων τόνων το 2022. Αυτό είναι πάνω από 4% περισσότερο από το 2020, που αναφέρθηκε στην προηγούμενη έκθεση της SOFIA .

Ποιες είναι οι προβλεπόμενες τάσεις για την παραγωγή και κατανάλωση υδρόβιων ζώων;

Σύμφωνα με τον Manuel Barange, επικεφαλής του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η έκθεση παρέχει σενάρια για το τι αναμένουμε να συμβεί έως το έτος 2032. Η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι τότε, ο κλάδος θα αυξηθεί κατά περίπου 10% σε παραγωγή. Αυτή η αύξηση θα επιτρέψει στον ρυθμό κατανάλωσης να αυξηθεί στα 21,3 κιλά ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με 20,7 κιλά το 2022. Αυτό θα ήταν σημαντικό επίτευγμα καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν προβλέψεις μέχρι το 2050, αλλά η έκθεση περιλαμβάνει μια ανάλυση που δείχνει ότι ακόμα κι αν θέλαμε να διατηρήσουμε τους τρέχοντες ρυθμούς κατά κεφαλήν κατανάλωσης, μέχρι το 2050 ο τομέας θα χρειαστεί να αναπτυχθεί κατά 25% παγκοσμίως για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού. Αυτός είναι ο παγκόσμιος αριθμός, αλλά μόνο στην Αφρική, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 75%, επειδή είναι η περιοχή με τη σημαντικότερη αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο μήνυμα, ωστόσο, λέει ο Manuel Barange, είναι ότι η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει πλέον το 51% αυτής της παραγωγής. Για πρώτη φορά, η υδατοκαλλιέργεια ξεπέρασε την αλιεία ως κύριος παραγωγός υδρόβιων τροφίμων και προϊόντων. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, διότι σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγή υδρόβιων τροφίμων χωρίς να αυξάνουμε τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς λιγότερο από το 40 τοις εκατό της υδατοκαλλιέργειας παράγεται σε θαλάσσια ύδατα.

Η έκθεση δείχνει ότι περίπου 62 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται άμεσα με τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Αυτοί είναι αυτοί που πηγαίνουν απευθείας για ψάρεμα, αλλά αν συμπεριλάβουμε τον υποτομέα της μεταποίησης, τον υποτομέα διαβίωσης και αυτούς που εξαρτώνται από αυτούς, υπολογίζουμε ότι σήμερα περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια για τα προς το ζην.

Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή σύμφωνα με τον Manuel Barange, είναι η δυναμική των φύλων στον τομέα της αλιείας. Ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ατόμων που ασχολούνται άμεσα με την αλιεία είναι γυναίκες, περισσότερο από το 60% των ατόμων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή εντός της αλυσίδας αξίας είναι γυναίκες. Η κατανόηση αυτών των ανισορροπιών μεταξύ των φύλων είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της δυναμικής του κλάδου και την εξεύρεση στοχευμένων λύσεων.

Στο οικονομικό μέτωπο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι το εμπόριο υδρόβιων τροφίμων έχει φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 195 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 19% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την COVID-19. Αυτό υποδηλώνει όχι μόνο ανάκαμψη από την πανδημία αλλά και σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα προς όφελος των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, τα καθαρά οικονομικά οφέλη που προέρχονται από τα υδρόβια τρόφιμα για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ξεπερνούν αυτά από όλα τα άλλα γεωργικά προϊόντα μαζί. Αυτό υπογραμμίζει τη σημαντική οικονομική σημασία των υδρόβιων τροφίμων και τονίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Ποιες χώρες ηγούνται αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας;

Ενώ η υδατοκαλλιέργεια γνωρίζει ταχεία παγκόσμια ανάπτυξη, υπάρχει μια σημαντική γεωγραφική ανισορροπία. Περίπου το 90% της παραγωγής συγκεντρώνεται στην Ασία. Στην πραγματικότητα, έξι από τους δέκα κορυφαίους παραγωγούς προέρχονται από αυτήν την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδονησίας, της Ινδίας, του Βιετνάμ, του Μπαγκλαντές και των Φιλιππίνων.

Εν τω μεταξύ, η Αφρική αντιπροσωπεύει μόνο το 1,9 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ζωικής υδατοκαλλιέργειας. Αυτός είναι ένας βασικός τομέας εστίασης στο μέλλον, καθώς η αύξηση της παραγωγής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ποσοστών κατανάλωσης υδρόβιων τροφίμων σε περιοχές με αυξανόμενο πληθυσμό.

Πώς έχει αλλάξει η παγκόσμια κατανάλωση θαλασσινών τις τελευταίες δεκαετίες και τι σημαίνει αυτό για την καταπολέμηση της πείνας;

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας διότι, αφενός, γνωρίζουμε ότι τα υδρόβια τρόφιμα είναι πολύ σημαντικά για τη διατροφή, όχι μόνο από την άποψη της παροχής πρωτεϊνών, αλλά ιδιαίτερα σε βιοδιαθέσιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Υπήρξε μια αυξανόμενη αναγνώριση αυτού με την πάροδο του χρόνου. Αλλά στη δεκαετία του 1960, καταναλώναμε ο καθένας μας κατά μέσο όρο περίπου εννέα κιλά τροφών υδρόβιων ζώων ετησίως. Το 2022 ο αριθμός αυτός είναι 20,7 κιλά. Έτσι, υπερδιπλασιάστηκε σε αυτές τις λίγες δεκαετίες, παρόλο που ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξανόταν ταυτόχρονα από 3 σε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια άτομα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, χωρίς αυτές τις υδρόβιες τροφές, δεν παίρνουμε τη διατροφή που χρειαζόμαστε. Τα υδρόβια τρόφιμα είναι η καλύτερη “φυσική” λύση τροφίμων. Για τα περισσότερα από αυτά, δεν χρειάζεται καν να παρέχουμε νερό ή τροφή. Και χωρίς αυτές τις τροφές για υδρόβια ζώα, θα χρειαζόταν να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στα χερσαία συστήματα τροφίμων που βρίσκονται ήδη υπό σημαντική πίεση. Αλλά το βλέπουμε αυτό από μια συστημική προσέγγιση. Δεν πρόκειται μόνο για τα υδρόβια τρόφιμα ή τα τρόφιμα με βάση την ξηρά. Πρόκειται για τη χρήση των πόρων μας για να διασφαλίσουμε ότι μέσω της χρήσης και της σωστής παραγωγής τους εξαλείφουμε την πείνα και τον υποσιτισμό με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακαλείται γάλα λόγω μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών

Μολυσμένο με τον ιό της γρίπης των πτηνών γάλα, αποσύρθηκε από τα ράφια - Άγνωστος ο κίνδυνος για τους καταναλωτές λένε οι αρχές.

Ζυμαρικά: Πως πρέπει να τα τρώτε για να μην παχαίνουν – Ευρήματα μελετών

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο