Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία E.coli – Ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουν οι καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΥγείαΕπιδημία E.coli - Ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουν οι καταναλωτές
spot_img

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασθένεια θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι Βρετανοί έχουν προειδοποιηθεί να αποφεύγουν να τρώνε ορισμένα σάντουιτς, σφολιάτες και σαλάτες που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι συνδέονται με μια επιδημία E.coli.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 200 κρούσματα της λοίμωξης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς πραγματοποιείται περισσότερη γονιδιωματική αλληλουχία.

Τι γνωρίζουμε για το βακτήριο

Τα E. coli είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο ανθρώπων και ζώων. Συνήθως είναι αβλαβή, αν και ορισμένα στελέχη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Όλα τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην τρέχουσα επιδημία αφορούν το E. coli O145 (Stec) που παράγει τοξίνη Shiga, το οποίο συνδέεται με σοβαρή ασθένεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του

Τα συμπτώματα του E.coli περιλαμβάνουν συνήθως σοβαρές κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία συχνά είναι αιματηρή. Πολλοί ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό.

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός πέντε έως επτά ημερών, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, οι ιολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ασθένεια μπορεί να είναι πολύ χειρότερη σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγουν οι καταναλωτές

Στις 14 Ιουνίου 2024, μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων εξέδωσαν ανακοινώσεις ανάκλησης προϊόντων που αφορούσαν διάφορα σάντουιτς, σφολιάτες και σαλάτες.

Η Greencore Group ήταν η πρώτη εταιρεία που εξέδωσε ανάκληση προϊόντων στις 14 Ιουνίου, ενώ ακολούθησε η Samworth Brothers Manton Wood. Η εταιρεία παραγωγής τροφίμων THIS! έχει ανακαλέσει έκτοτε το vegan wrap με κοτόπουλο και μπέικον.

Το κοινό έχει κληθεί να αποφύγει έναν μακρύ κατάλογο τροφίμων, μεταξύ των οποίων:

  • WH Smith THIS! Isn’t Chicken and Bacon Wrap με ημερομηνίες λήξης έως και 18 Ιουνίου
  • Tesco Hoi Sin Duck Wrap με ημερομηνίες λήξης έως και 16 Ιουνίου.
  • Tesco The Chicken Club Sandwich με ημερομηνίες λήξης έως και 16 Ιουνίου
  • Tesco Fajita Chicken Wrap με ημερομηνίες λήξης έως και 16 Ιουνίου
  • Sainsbury’s Peri Peri Chicken Wrap με ημερομηνίες λήξης έως και τον Ιούνιο 16
  • Boots BLT (σάντουιτς) με ημερομηνίες λήξης έως και τον Ιούνιο 16

Μέτρα πρόληψης

Εάν έχετε συμπτώματα, όπως διάρροια και εμετό, μην ετοιμάζετε φαγητό για άλλους και μην επισκέπτεστε άτομα σε νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει επίσης να πηγαίνουν στην εργασία, στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό μέχρι 48 ώρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο