Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ταχίνι το υπερτρόφιμο (superfood) – Γιατί πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤαχίνι το υπερτρόφιμο (superfood) - Γιατί πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες
spot_img

Του Καθηγητή Γιάννη Τσάκνη*

Το ταχίνι παρασκευάζεται από τους αλεσμένους σπόρους του σουσαμιού (σησαμοπολτός), στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη: το ταχίνι που φτιάχνεται από αποφλοιωμένο σουσάμι, αυτό που φτιάχνεται από ολόκληρο σουσάμι, χωρίς την αφαίρεση της φλούδας (ολικής άλεσης), ταχίνι με μέλι ή κακάο.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία, γιατί περιέχει ωφέλιμα για την υγεία λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ), αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο, λιγνάνες), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, κάλιο).

Θεωρείται υπερτρόφιμο, γιατί έχει υψηλή διατροφική αξία και τα συστατικά που περιέχει προσδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα παρακάτω ωφελήματα:

Έχει υψηλή περιεκτικότητα πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (περίπου την ίδια αναλογία):  τα λιπαρά οξέα είναι περίπου 50% και από αυτά το 43% είναι πολυακόρεστα (ω-6) και μονοακόρεστα και μόνο το 7% είναι κορεσμένα. Τα ω-6 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου,  ενώ τα ω-3 λιπαρά που περιέχει συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού, από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα, τον καρκίνο και βοηθούν στη διαχείριση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο ερυθρωματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επίσης, διάφορες μελέτες έδειξαν ότι το ταχίνι,  μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει, ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου, μειώνουν  την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας, ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα  μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο χαλκός που περιέχει, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων.

Ο φώσφορος, βοηθά στη δημιουργία και διατήρηση των οστών, στην ανάπτυξη των δοντιών και στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού.

Ο σίδηρος, συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και είναι σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Το ταχίνι είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την αναπαραγωγή και ανδρική γονιμότητα, την εγκεφαλική λειτουργία, τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, συμβάλλει στην διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών του οργανισμού.

Το κάλιο,  συμβάλλει στην  ομαλή λειτουργία των μυών, στη διατήρηση της επάρκειας των υγρών στο σώμα, ώστε να αποφεύγονται οι αυξομειώσεις της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά και στον περιορισμό της απώλειας της οστικής πυκνότητας.      

Το ταχίνι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς: τόσο τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, όσο και οι λιγνάνες (σεσαμινόλη και σεσαμίνη), συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, γιατί εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης, συμβάλλοντας στη μείωση της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που συμμετέχει στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας και στη λειτουργία των κυττάρων. Προστατεύει τον οργανισμό από ημικρανίες, πονοκεφάλους, αναιμία και συμβάλλει στην καλή λειτουργιά της καρδιάς και την υγεία των ματιών.

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3), είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

-Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), βοηθά στην ανάπτυξη εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, προστατεύει την καρδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμμετέχει στη σύνθεση και αναπαραγωγή του γενετικού υλικού μας (DNA), οπότε είναι απαραίτητο για την κυτταρική ανάπτυξη και λειτουργία.

 -Νεότερες έρευνες, έδειξαν ότι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας και του καταρράκτη.

Εμπλουτισμένη συνταγή από ιδία εμπειρία

Με στόχο να ενισχυθεί η διατροφική αξία του ταχινιού, καθώς η ενέργεια που προσδίδει στον οργανισμό, έφτιαξα την παρακάτω συνταγή:

Αναδεύω το ταχίνι εμπορίου ολικής άλεσης (1 κιλό) με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, ώστε να γίνει ομοιογενές (το ταχίνι του εμπορίου συνήθως διαχωρίζεται σε δύο φάσεις, τη στερεά και την υγρή – σησαμέλαιο που επιπλέει και είναι δύσκολο να ομοιογενοποιηθεί με blender γιατί είναι πολύ πυκνό) σε ένα μεγαλύτερο δοχείο.

-Στη συνέχεια προσθέτω 30% μέλι (300 γραμμάρια) και αρκετό αλεσμένο λιναρόσπορο και τα αναδεύω να γίνει ομοιογενές.

Κάθε πρωί τρώμε 2 κουταλιές της σούπας, ικανή ποσότητα για να μας προσδώσει ενέργεια και να μην πεινάμε για αρκετές ώρες.

Γιατί προσθέτω μέλι και λιναρόσπορο; το μέλι είναι διατροφικά ωφέλιμο στον οργανισμό: ενισχύει το ανοσοποιητικό, φροντίζει τη στοματική υγιεινή, συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού και της καρδιάς κλπ, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά κλπ.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: πολλά είδη ταχινιού του εμπορίου, είναι εισαγόμενα και βρέθηκαν να περιέχουν πολλά πρόσθετα όπως: μαλτοδεξτρίνη, ζάχαρη, γαλακτωματοποιητές, φοινικέλαιο, βανιλίνη, αλάτι κλπ, συνιστάται στους καταναλωτές να μην προτιμούν αυτά τα προϊόντα, παρά μόνο ταχίνι που περιέχει μόνο αλεσμένους σπόρους σουσαμιού. Ο καταναλωτής πρέπει να διαβάσει τη διατροφική ετικέτα πριν το αγοράσει.

*Καθηγητής Γιάννης Τσάκνης – Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο