Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φάρμακα απώλειας βάρους – “Καμπανάκι” κινδύνου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

ΑρχικήυγείαΦάρμακα απώλειας βάρους – "Καμπανάκι" κινδύνου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
spot_img

Προειδοποίηση του ΕΜΑ για κίνδυνο αναρρόφησης κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy.

Νέες συστάσεις για αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αναρρόφησης και αναρρόφησης πνευμονίας κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας ή βαθιάς καταστολής εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA. Τα GLP-1 RA είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Τα φάρμακα για το διαβήτη στην κατηγορία των αγωνιστών GLP-1 λαμβάνονται γενικά με ένα εμβόλιο (ένεση) που χορηγείται καθημερινά ή εβδομαδιαία και περιλαμβάνουν:

  • Dulaglutide (Trulicity) (εβδομαδιαία)
  • Exenatide παρατεταμένης αποδέσμευσης (Bydureon bcise) (εβδομαδιαία)
  • Exenatide (Byetta) (δύο φορές την ημέρα)
  • Σεμαγλουτίδη (Ozempic) (εβδομαδιαία)
  • Λιραγλουτίδη (Victoza, Saxenda) (καθημερινά)
  • Lixisenatide (Adlyxin) (καθημερινά)
  • Σεμαγλουτίδη (Rybelsus) (λαμβάνεται από το στόμα μία φορά την ημέρα)

Σύμφωνα με τον EMA oι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα GLP-1 θα πρέπει να ενημερώσουν τον εμπλεκόμενο γιατρό εάν έχουν προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Η PRAC συνέστησε νέα μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εισρόφησης και αναρρόφησης πνευμονίας που αναφέρθηκαν σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωνιστές του υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1 RAs) που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία ή βαθιά καταστολή. Αναρρόφηση και πνευμονία Η αναρρόφηση μπορεί να προκληθεί από την κατά λάθος εισπνοή τροφής ή υγρού σε έναν αεραγωγό αντί να τα καταπιεί μέσω του οισοφάγου (του σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι). Μπορεί επίσης να συμβεί όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στο λαιμό. Η αναρρόφηση με αναρρόφηση και πνευμονία περιπλέκεται από μία στις 900 έως μία στις 10.000 επεμβάσεις γενικής αναισθησίας, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου.

Ως μέρος της δράσης τους, τα GLP-1 RA επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση (κένωση του στομάχου) και υπάρχει βιολογικά εύλογος αυξημένος κίνδυνος εισρόφησης σε συνδυασμό με αναισθησία και βαθιά καταστολή κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων. Η καθυστερημένη γαστρική κένωση αναφέρεται ήδη στις πληροφορίες προϊόντος για τις διάφορες RAs GLP-1: ντουλαγλουτίδη, εξενατίδη, λιραγλουτίδη, λιξισενατίδη, σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη.

Η PRAC εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών περιπτώσεων στο EudraVigilance, επιστημονική βιβλιογραφία και κλινικά και μη κλινικά δεδομένα που υποβλήθηκαν από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας για αυτά τα φάρμακα.

Η επιτροπή δεν μπόρεσε να καθορίσει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των αναλόγων GLP-1 και της αναρρόφησης, αλλά λόγω της γνωστής δράσης της καθυστερημένης γαστρικής εκκένωσης και της παρουσίας περιπτώσεων κλινικών δοκιμών και περιπτώσεων μετά την κυκλοφορία, η PRAC έκρινε ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για αυτή η πιθανή συνέπεια της καθυστερημένης γαστρικής εκκένωσης.

Ως εκ τούτου, η PRAC συνέστησε να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος παρουσίας υπολειπόμενου γαστρικού περιεχομένου λόγω καθυστερημένης γαστρικής κένωσης πριν από τη διενέργεια διαδικασιών με γενική αναισθησία ή βαθιά καταστολή. Οι πληροφορίες προϊόντος των GLP-1 RA θα ενημερωθούν αναλόγως, συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης προς τους ασθενείς ότι πρέπει να ενημερώσουν τον εμπλεκόμενο γιατρό εάν λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα και πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση υπό αναισθησία ή βαθιά καταστολή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο