Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tο “blanc de blancs του μέλλοντος” απο την Ruinart

ΑρχικήFuture Food TodayTο "blanc de blancs του μέλλοντος" απο την Ruinart
spot_img

Η σαμπάνια για την κλιματική αλλαγή.

    Θέλοντας να προσαρμόσει τις νέες κλιματικές συνθήκες της Σαμπανίας με την οινοποίηση, ο Frédéric Panaïotis της Ruinart, κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το μήνα το πρώτο νέο cuvée του maison για περισσότερα από 20 χρόνια, που αποκαλεί «το blanc de blancs του μέλλοντος”. Αυτό έρχεται αφού το μεταβαλλόμενο κλίμα στην πόλη της σαμπάνιας, συντομεύει την καλλιεργητική περίοδο και φέρνει πιο ώριμα σταφύλια με χαμηλότερα επίπεδα οξέος.

    Σύμφωνα με το TheDrinkBusiness, το Blanc Singulier, δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στο γεγονός ότι οι συνθήκες σε ένα vintage όπως το 2018, το πιο καυτό που έχει καταγραφεί, «ήταν περισσότερο σαν Châteauneuf-du-Pape τη δεκαετία του ’80, παρά με σαμπάνια». 

   Αναδεικνύοντας την πρόκληση για τους ειδικούς της σαμπάνιας και αποκαλύπτοντας το κίνητρο για αυτή τη νέα έκφραση, η τιμή της οποίας είναι περίπου 20% υψηλότερη από το Blanc de Blancs Brut NV της Ruinart,  ο Panaïotis είπε σε μια μικρή συγκέντρωση βρετανικού τύπου στο Λονδίνο ότι η νωρίτερη ανθοφορία, καθώς καθώς και τα θερμότερα καλοκαίρια, οδήγησαν σε συρρίκνωση της καλλιεργητικής περιόδου για τα σταφύλια στη σαμπάνια. Εξασφαλίζει επίσης ότι η διαδικασία ωρίμανσης λαμβάνει χώρα τις μεγαλύτερες, θερμότερες και ηλιόλουστες ημέρες του Αυγούστου, σε αντίθεση με τους ψυχρότερους μήνες του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου, όπως ήταν πιο φυσιολογικό στη δεκαετία του ’80 και νωρίτερα.

   Καθώς ο μέσος αριθμός ημερών μεταξύ της ανθοφορίας και της συγκομιδής μειώνεται από σχεδόν 100 ημέρες τη δεκαετία του 1980 σε 87 ημέρες αυτόν τον αιώνα, είπε ότι η επίτευξη «τεχνολογικής ωρίμανσης και αρωματικής ωριμότητας» γινόταν μια αυξανόμενη πρόκληση, με την οποία εννοούσε να έχουμε καλό επίπεδο ζάχαρης στα μούρα, καθώς και αρκετή οξύτητα και απουσία πράσινων γεύσεων ή φανερά πικρών φαινολικών.

   Και υπάρχει μια ακόμη πρόκληση, σύμφωνα με τον ίδιο, η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι τα ζεστά χρόνια, «η ωρίμανση γίνεται στα τέλη Αυγούστου, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και οι νύχτες πιο ζεστές, πράγμα που σημαίνει ότι τα φύλλα λειτουργούν 100%, παράγοντας πολλά σάκχαρα.» Συνεχίζοντας, είπε, «Αν είναι επίσης πολύ ζεστό, το μηλικό οξύ θα καεί στα μούρα, οπότε τα επίπεδα του οξέος θα πέσουν απότομα: γι’ αυτό υπάρχει μια τόσο απότομη καμπύλη ωρίμανσης σε καυτές σοδειές».

    Ο ίδιος σημείωσε ότι σε εξαιρετικά ζεστά χρόνια όπως το 2018, το ’22 και το ’03, τα τσαμπιά περιείχαν «λίγο μηλικό οξύ» σε κάθε περίπτωση και, «αν και μπορούσαμε να εξετάσουμε την αύξηση του τρυγικού οξέος, δεν είναι εύκολο». Επομένως προσπάθησε να δατηρησει το στυλ του blanc de blancs στο μέλλον, δημιούργησε τη συγκεκριμένη σαμπάνια.

   Αυτό περιελάμβανε την αφαίρεση κρασιών για αυτό που τώρα ονομάζεται Blanc Singulier, «ως μια μοναδική έκφραση του Chardonnay που αποκαλύπτεται από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα», με μια σειρά εξειδικευμένων τεχνικών οινοποίησης που χρησιμοποιούνται για να αντισταθμίσουν τη χρήση πολύ ώριμων σταφυλιών σύμφωνα μετα πρότυπα της σαμπάνιας. Έχοντας λοιπον λανσάρει το Blanc Singulier με βάση το 2018 στις ΗΠΑ και τη Γαλλία πέρυσι, φέτος το concept αποκαλύφθηκε επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το έτος βάσης είναι το 2019, με την ένδειξη Edition 19.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο