Η τρούφα αποτελεί ένα πολύτιμο και σπάνιο προϊόν της ελληνικής φύσης!
Η ιδέα, στη DRYAS Greek Truffle, στη Βέροια της Ημαθίας, να εμβαθύνουν στον κόσμο της τρούφας, ενός πολύτιμου και σπάνιου προϊόντος, προήλθε κυρίως από την αγάπη τους για την ελληνική φύση. Το 2008 ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι, ως “g-troufa”, εστιάζοντας στην καλλιέργεια τρούφας και την προώθησή της σε όλη την Ελλάδα. Το εγχείρημα αυτό δεν ήταν απλώς μια επιχειρηματική προσπάθεια, αλλά ένα εγχείρημα πάθους, με στόχο την αξιοποίηση των μοναδικών αυτών προϊόντων του τόπου μας.
Καθώς αυξανόταν η κατανόηση και η τεχνογνωσία τους, αυξήθηκαν και οι φιλοδοξίες τους. Το 2013, μετονομάστηκαν σε DRYAS Greek Truffle, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους πέρα από την καλλιέργεια και στην παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων, με βάση την τρούφα. Εξέλιξη, που σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία τους, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν την αναπτυσσόμενη, παγκόσμια αγορά γαστρονομίας, παραμένοντας παράλληλα πιστοί στις ελληνικές τους ρίζες.
Σήμερα, αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι, για την προσφορά μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, που έχουν ως κύριο συστατικό την τρούφα, η οποία συνδυάζεται επιδέξια με άλλα εκλεκτά προϊόντα από την ελληνική γη. Παραμένουν δεσμευμένοι στην ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή. Ελέγχουν σχολαστικά κάθε πτυχή της παραγωγικής τους διαδικασίας, από την παραλαβή των πρώτων υλών, την αποθήκευση και τον έλεγχο ποιότητας, μέχρι και την τυποποίηση και την πώληση των τελικών προϊόντων.
Η επιτυχία τους δεν έχει περιοριστεί στα ελληνικά σύνορα. Έχουν επεκταθεί με επιτυχία σε πολλές χώρες, όπως: η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστρία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ολλανδία. Η διεθνής αυτή παρουσία αποτελεί απόδειξη της παγκόσμιας απήχησης των προϊόντων τους και της αυξανόμενης, παγκόσμιας εκτίμησης για τις τρούφες.
Ενώ για τη βοτανική επιστήμη , οι διαφορές μεταξύ λευκής και μαύρης τρούφας μπορεί να είναι ελάχιστες, από γαστρονομική άποψη, είναι αρκετά διακριτές. Οι μαύρες τρούφες χρησιμοποιούνται πιο γενναιόδωρα στη μαγειρική και ως κύριο συστατικό σε πολλά προϊόντα. Αντίθετα, οι λευκές τρούφες χρησιμοποιούνται συνήθως ωμές, σε πολύ μικρές ποσότητες, παίζοντας ένα ρόλο, παρόμοιο με αυτόν των μυρωδικών, στην ενίσχυση των γεύσεων.
Η σύνθεση της τρούφας αποτελείται κυρίως από νερό και μεταλλικά στοιχεία, που απορροφώνται από το έδαφος μέσω του δέντρου με το οποίο ζουν σε συμβίωση. Τα χαρακτηριστικά τους, όπως το χρώμα, η γεύση και το άρωμα, καθορίζονται από το είδος του δέντρου με το οποίο συνδέονται. Για παράδειγμα, οι τρούφες που βρίσκονται κοντά σε βελανιδιές έχουν πιο έντονο άρωμα, ενώ εκείνες που βρίσκονται κοντά σε τίλιο έχουν πιο ανοιχτό χρώμα και πιο γλυκό άρωμα.
Το σχήμα εξαρτάται από το είδος του εδάφους που τις βρίσκουμε. Σε αφράτα εδάφη, η τρούφα είναι λεία, ενώ σε συμπαγή εδάφη έχει προεξοχές λόγω της προσπάθειας που κάνει να βρει χώρο για να αναπτυχθεί.
Από άποψη υγείας, οι τρούφες προσφέρουν πολλά οφέλη. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ είναι χαμηλές σε λιπαρά (αφού περιέχουν μόνο 2 έως 8% λίπος, που είναι ως επί το πλείστον ακατέργαστο), λιπίδια και ενώσεις. Δεν περιέχουν χοληστερόλη, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των συνολικών, επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ υπάρχουν περίπου 50 γνωστά είδη τρούφας, που ανήκουν στο γένος Tuber, δεν είναι όλοι αυτοί οι μύκητες βρώσιμοι. Μόνο μερικά επιλεγμένα έχουν γαστρονομική και οικονομική αξία, γεγονός που τα καθιστά πραγματικά ξεχωριστά στο γαστρονομικό κόσμο.
Κάθε προϊόν της DRYAS Greek Truffle αφηγείται μια ιστορία παράδοσης, καινοτομίας και ασυμβίβαστης ποιότητας! Η εταιρεία διαθέτει: τυποποιημένες τρούφες, καρυκεύματα, σάλτσες και σπεσιαλιτέ, χειροποίητα προϊόντα με μανιτάρι και τρούφα και premium φυσικά προϊόντα τρούφας!
Μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα τους εδώ ή να τα παραγγείλετε μέσω του e shop τους, καθώς κάνουν αποστολές σε όλη την Ελλάδα.