Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από τα «έξυπνα» κολάρα των Καλαρρύτικων προβάτων, στα φημισμένα τυριά Μετσοβόνε…

ΑρχικήΝέαΑπό τα «έξυπνα» κολάρα των Καλαρρύτικων προβάτων, στα φημισμένα τυριά Μετσοβόνε…
spot_img

cibum team

Φωτεινή  Αραμπατζή: “Η παραγωγική σύνδεση της επιστήμης με την παράδοση δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες στην ελληνική κτηνοτροφία”.

Από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους του Μετσόβου και τα «έξυπνα» κολάρα των Καλαρρύτικων προβάτων, στην πρότυπη παραγωγή μελισσών-βασιλισσών και τα φημισμένα τυριά Μετσοβόνε, το μήνυμα είναι ένα.

Με αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις χρόνων, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και την πίστη στη δυναμική της ελληνικής κτηνοτροφίας, «χτίζουμε» το αύριο του Πρωτογενούς Τομέα»

«Η παραγωγική σύνδεση της επιστήμης με την παράδοση δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες στην ελληνική κτηνοτροφία», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την επίσκεψη της σε μετακινούμενη κτηνοτροφική μονάδα στο Μαυροβούνι Μετσόβου ενώ εξήρε τη συμβολή της καινοτομίας, της πρωτοπορίας και της υψηλής ποιότητας στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων με αφορμή την ξενάγησή της στο πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας «Μπατσή» και στο φημισμένο Τυροκομείο του «Ιδρύματος Τοσίτσα».

Στην κτηνοτροφική μονάδα του κ. Τόλια στο Μέτσοβο, η κα Αραμπατζή ενημερώθηκε από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας των Τμημάτων Κτηνιατρικής και Βιολογίας  του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γεώργιο Αρσένο, για το πρόγραμμα γενετικής ταυτοποίησης του προβάτου της φυλής Καλαρρύτικο και ανέδειξε  τη μεγάλη, όπως τόνισε, σημασία των προγραμμάτων για τη γενετική ταυτοποίηση και βελτίωση των ζώων ελληνικών φυλών, για τα οποία, όπως τόνισε, έχουν εξασφαλισθεί σημαντικοί πόροι και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανθεκτικότητας.

Στη συγκεκριμένη μονάδα, οι επιστήμονες, με χρηματοδότηση από το ερευνητικό πρόγραμμα SMARTER «Εκτροφή μικρών μηρυκαστικών για αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα», μελετούν τη συμπεριφορά βόσκησης των Καλαρρύτικων προβάτων μέσω της χρήσης GPS ώστε σε συνδυασμό με την ανάλυση δειγμάτων από χόρτα του βοσκότοπου να δοθεί μια πλήρης εικόνα της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων τους.

Να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Γιάννενα, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επισκέφθηκε το πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας «Μπατσή» στον Κατσικά Ιωαννίνων όπου εκτρέφονται μέλισσες – βασίλισσες ενώ ταυτόχρονα γίνεται γενετική βελτίωσή τους με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών σπερματέγχυσης. Πρόκειται για μια πρωτοπόρο μονάδα, η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της ζήτησης στην εγχώρια αγορά υποκαθιστώντας τις εισαγωγές ενώ μεγάλη και με προοπτική, είναι η εξαγωγική της δραστηριότητα.

«Τέτοιου είδους προσπάθειες συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα και αποδεικνύουν ακριβώς τις πολύ μεγάλες προοπτικές, που ανοίγουν για τον Αγροδιατροφικό Τομέα η έρευνα και η καινοτομία. Με τους σημαντικούς πόρους, που έχουμε στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα προς όφελος συνολικά της οικονομίας», επισήμανε η κ. Αραμπατζή.

Την ικανοποίηση τους για την τάχιστη άρση του αβάσιμου «εμπάργκο» της Αλβανίας στις εξαγωγές ελληνικών πουλερικών χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας «Νιτσιάκος», που υποδέχτηκαν την Υφυπουργό σε μονάδα εκτροφής νεοσσών συνεργαζόμενου παραγωγού στην περιοχή Επισκοπικό Ιωαννίνων.

Την προτεραιότητα του Υπουργείου σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και τη θωράκιση τους απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, υποστήριξε η αρμόδια Υφυπουργός επισκεπτόμενη το τυροκομείο του «Ιδρύματος Τοσίτσα» με τα φημισμένα, παραδοσιακά τυριά από γάλα της Πίνδου. «Πρόκειται για μια πρωτότυπη, ιστορική τυροκομική μονάδα, που παντρεύει την ντόπια παραγωγή, την τέχνη και την πρακτική εξάσκηση των νέων Μετσοβιτών τυροκόμων, ενισχύει το κτηνοτροφικό εισόδημα και την κοινωνική συνοχή» είπε περιηγούμενη στη μονάδα, συνοδεία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη και του Δημάρχου Μετσόβου, κ. Κώστα Τζαφέα.

Τελευταίος  σταθμός της περιοδείας της  Υφυπουργού ήταν η Βρύση Τυρνάβου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, τον Δήμαρχο Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα και τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ Λάρισας. κ. Χρήστο Καπετάνο.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και οι διευκολύνσεις, που φέρνει για την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων με πρόχειρα καταλύματα, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» με απτά αποτελέσματα στην αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος και γάλακτος ενώ κατατέθηκαν προβληματισμοί για το θέμα της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας δήλωσε:

«Να ευχαριστήσω την κ. Αραμπατζή που βρέθηκε σε ακόμη μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε διάφορα θέματα, που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο. Θέλω  κυρίως να την ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία, που είχαμε για το επικείμενο Νομοσχέδιο, που αφορά τα κτηνοτροφικά κτίσματα. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και πραγματικά το κερδίσαμε. Γνωρίζω την Υφυπουργό αρκετά χρόνια και έχουμε συνεργαστεί για το συγκεκριμένο θέμα και βλέπω πως οι κόποι μας μετά από τόσα χρόνια παίρνουν σάρκα και οστά με ένα νομοσχέδιο, που πραγματικά ευνοεί τους κτηνοτρόφους». 

 Από την πλευρά του o κ. Γιάννης Γκουρομπίνος επισήμανε:

«Της έχουμε μεταφέρει τις ευχαριστίες των κτηνοτρόφων για την άμεση λύση στο εμπάργκο της Αλβανίας. Ήταν τεράστιο επίτευγμα. Πρόταση μας σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές είναι να ενθαρρύνουμε τους κτηνοτρόφους να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, δίνοντας τους συνδεδεμένη ενίσχυση για να έχουμε επάρκεια σε ζωοτροφές».

Ο κ. Νίκος Παλάσκας υπογράμμισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Υφυπουργό, που ακόμη μια φορά επισκέπτεται την κτηνοτροφική μας περιοχή γνωρίζοντας τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος. Ήταν ένα στοίχημα για τα πρόχειρα καταλύματα να δοθεί μια λύση για να γίνονται σωστά και είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση».

Δείτε επίσης:

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα 

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Vegan – Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα! 


Επικίνδυνες για τον εγκέφαλο, βρεφικές τροφές στις ΗΠΑ. Υψηλά επίπεδα αρσενικού. 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter

Τα προϊόντα υδροπονικών καλλιέργειων λύση στις τροφικές δηλητηριάσεις 

Ε.Ε. : Δημιουργία σήματος για την καλή διαβίωση των ζώων στις φάρμες εκτροφής 

Μόσχα: απαγορεύεται η είσοδος σε εστιατόρια και μπαρ στους ανεμβολίαστους 

Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου 

Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες 

EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης 

Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο