Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής πολιτικής για το κρασί – Στο επίκεντρο η μείωση της κατανάλωσης και η αύξηση στο κόστος παραγωγής

ΑρχικήΝέαΤο μέλλον της Ευρωπαϊκής πολιτικής για το κρασί - Στο επίκεντρο η μείωση της κατανάλωσης και η αύξηση στο κόστος παραγωγής
spot_img

Προκλήσεις και λύσεις του οινικού κλάδου που επισημάνθηκαν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου (CEEV) συμμετείχε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της οινικής πολιτικής. Σε αυτή την κρίσιμη συνάντηση με τα κράτη μέλη της ΕΕ, η CEEV περιέγραψε το στρατηγικό της όραμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας και πρότεινε βασικές λύσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

Ο Mauricio González-Gordon, Πρόεδρος του CEEV, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση: « Ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ αντιμετωπίζει τόσο διαρθρωτικές όσο και άμεσες προκλήσεις. Αυτή η συνάντηση ήταν επίκαιρη και ουσιαστική για μια στρατηγική συζήτηση σχετικά με το μέλλον της αμπελοοινικής πολιτικής της ΕΕ, και είμαστε ευγνώμονες στην Επιτροπή για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας. Το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα της ΕΕ ανήκει στους φορείς εκμετάλλευσης που είναι αφοσιωμένοι στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του και οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να εστιάζουν σε αυτούς και να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες τους .»

Ενώ η παραγωγή σταφυλιού και κρασιού αντιμετωπίζει ορισμένες κρίσιμες προκλήσεις λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η μακροπρόθεσμη διαρθρωτική μείωση της κατανάλωσης κρασιού, ιδιαίτερα στις παραδοσιακές αγορές, βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής κρίσης στον αμπελοοινικό τομέα της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η CEEV είναι πεπεισμένη ότι οι λύσεις πρέπει να επικεντρώνονται στις αγορές κρασιού και στους καταναλωτές και όχι μόνο στη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού κρασιού. Η στήριξη θα πρέπει να στοχεύει, αφενός, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ικανότητας προσαρμογής των οινοπαραγωγών στη ζήτηση της αγοράς και, αφετέρου, στην ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή με μέτρα προσαρμογής και μετριασμού.

Για να εξασφαλίσει το μέλλον των οινοβιομηχανιών της ΕΕ, η CEEV πρότεινε μια σειρά προτεραιοτήτων πολιτικής με βάση:

  • Εξορθολογισμός των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ : Απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, ιδίως στα μέτρα προώθησης και επικοινωνίας, ώστε η εθνική υποστήριξη να καταστεί πιο αποτελεσματική και ευέλικτη.
  • Ενημέρωση των κανόνων ΚΟΑ και επισήμανσης του κρασιού : Εφαρμόστε ένα σύστημα χωρίς γλώσσα για την παρουσίαση των οινικών προϊόντων που υποστηρίζεται από μια ισχυρή ψηφιακή στρατηγική.
  • Απλοποίηση των κανόνων της ΕΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο : Προσαρμόστε τις πολιτικές εξ αποστάσεως πωλήσεων για να κάνετε το ηλεκτρονικό εμπόριο πιο προσιτό.
  • Ρύθμιση των μη αλκοολοποιημένων αμπελοοινικών προϊόντων : Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για την παραγωγή και την επισήμανση αμπελοοινικών προϊόντων χωρίς αλκοόλη και εν μέρει χωρίς αλκοόλ.
  • Θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για την αειφορία της ΕΕ : ​​Καθορισμός γενικών αρχών για βιώσιμη παραγωγή κρασιού και επικοινωνία.
  • Βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά : Βελτίωση των διαδικασιών για την τόνωση των εξαγωγών και αντιμετώπιση τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο.

« Πρέπει επίσης να διαχειριστούμε καλύτερα το δυναμικό παραγωγής για να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και ζήτησης », δήλωσε ο Ignacio Sánchez Recarte, Γενικός Γραμματέας της CEEV. Παρουσιάσαμε στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη τις συστάσεις μας για αυτό το ισοζύγιο, τονίζοντας ότι η πράσινη συγκομιδή πρέπει να είναι το μόνο «διορθωτικό» μέτρο που χρησιμοποιείται και συμβουλεύοντας σθεναρά να μην εισαχθεί ένας γενικευμένος μηχανισμός εκρίζωσης. Για να διατεθούν δημόσιοι πόροι για τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηροί όροι », τόνισε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο