Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξύλινες κουτάλες: Εσείς ξέρετε ότι χρειάζονται… λάδωμα;

ΑρχικήΟικιακάΞύλινες κουτάλες: Εσείς ξέρετε ότι χρειάζονται... λάδωμα;
spot_img

Πως να συντηρήσετε τις ξύλινες κουτάλες για να γίνουν σαν καινούργιες.

Τα ξύλινα εργαλεία κουζίνας, είναι μια καλή επιλογή για το μαγείρεμα, επειδή όχι μόνο είναι όμορφα και ανθεκτικά αλλά, το ξύλο δεν ζεσταίνεται και δεν λιώνει, σε αντίθεση με το πλαστικό, δεν προκαλεί γρατζουνιές στα σκεύη, ενώ είναι επίσης αντιβακτηριδιακό από τη φύση του. Το ξύλο έχει φυσικές αντιικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν το χρόνο που οι ιοί παραμένουν στην επιφάνειά του, και μάλιστα ορισμένα είδη ξύλου είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα στη μείωση της μολυσματικότητας. Επιπλέον σε αντίθεση με τα πλαστικά δεν απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες στα τρόφιμα. Ωστόσο, τα ξύλινα σκεύη κουζίνας χρειάζονται τακτική συντήρηση για να παραμείνουν χρηστικά και όμορφα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επάλειψη με μαγειρικό λάδι είναι απαραίτητη γιατί το ξύλο για να συντηρηθεί χρειάζεται υγρασία και το λάδι είναι ασφαλές να έρθει σε επαφή με τρόφιμα. Τα νέα ξύλινα σκεύη πρέπει να λαδώνονται πριν από τη χρήση και στη συνέχεια περίπου κάθε έξι μήνες, ανάλογα με τον ρυθμό χρήσης. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσετε λάδι ψυχρής έκθλιψης. Πολλές εταιρείες παρασκευής ξύλινων εργαλείων κουζίνας, προτείνουν το λάδι καρύδας επειδή δεν ταγγίζει και στεγνώνει, σε αντίθεση με τα άλλα λάδια. Φροντίστε να το εφαρμόζετε μόνο στα σκεύη που χρησιμοποιείτε – και πλένετε – συχνά. Αυτό θα τα βοηθήσει να μην αναπτύξουν μια παχιά, κολλώδη επικάλυψη.

Το λάδι πρέπει να εφαρμόζεται σε καθαρή και στεγνή επιφάνεια. Βουτήξτε ένα πανί ή πινέλο στο λάδι και εφαρμόστε το λάδι στην επιφάνεια του ξύλου. Όταν λαδώνετε τα σκεύη για πρώτη φορά, καλό είναι να απλώνετε πολύ λάδι σε όλη την επιφάνεια. Αφήστε το λάδι να εισχωρήσει στο ξύλο και στη συνέχεια προσθέστε λάδι μέχρι το ξύλο να μην απορροφά πλέον άλλο λάδι. Αφήστε το λάδι να απορροφηθεί για 15 έως 20 λεπτά και τέλος σκουπίστε τα περιττά λάδια με μια πετσέτα. Αφήστε τα σκεύη να στεγνώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να πλένετε τα ξύλινα σκεύη και κουτάλες στο πλυντήριο πιάτων καθώς το ξύλο μπορεί να ραγίσει ή να σαπίσει. Τα δύσοσμα ή λερωμένα ξύλινα εργαλεία, μπορούν να καθαριστούν και να ανανεωθούν με αλάτι και λεμόνι. Το χοντρό θαλασσινό αλάτι πασπαλίζεται στο ξύλο και τρίβεται στην επιφάνεια με μισό λεμόνι. Μετά την επεξεργασία, τα σκεύη πλένονται κατάλληλα. Περιστασιακά, τα ξύλινα σκεύη μπορούν να απολυμανθούν με αλκοολούχο ξύδι κ.λπ.

Εάν η επιφάνεια ενός ξύλινου σκεύους κουζίνας είναι πολύ φθαρμένη, μπορεί να τριφτεί με γυαλόχαρτο. Φροντίστε να τρίβετε το ξύλο με τον κόκκο και στη συνέχεια να το λαδώνετε καλά. Τέλος να θυμάστε ότι δεν προορίζονται όλοι οι τύποι επεξεργασμένου ξύλου για επαφή με τρόφιμα. Επομένως, χρησιμοποιήστε μόνο ξύλινα σκεύη κουζίνας που είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο