Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
24.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
spot_img

Ποιοι είναι οι έμμονοι οργανικοί ρύποι για τους οποίους προειδοποιεί ο οργανισμός;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας των τελευταίων ετών και τη διαβούλευση με ειδικούς, ενημέρωσαν την έκθεση του 2010 σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών.

Η μελέτη εστίασε στα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών, τις τοξικές επιδράσεις των διοξινών στην υγεία και την παρουσία MeHg (μεθυλυδραργύρου), διοξινών και dl-PCB σε προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Το έγγραφο συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών (IMR) στη Νορβηγία και περιελάμβανε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 από τη Νορβηγική Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων και Περιβάλλοντος (VKM) σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των ψαριών στη νορβηγική διατροφή.

Οι θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ψαριών για την υγεία

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα υπάρχουν ενδείξεις προστατευτικής επίδρασης της κατανάλωσης ψαριών κατά την εγκυμοσύνη στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρούς νεογνού. Επίσης, σημειώνονται πιθανές προστατευτικές επιδράσεις από την κατανάλωση ψαριών στη στεφανιαία νόσο και στο εγκεφαλικό, καθώς και μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και γνωστικής εξασθένησης.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Οι διοξίνες και τα dl-PCB είναι μέλη μιας ομάδας ενώσεων που ταξινομούνται ως έμμονοι οργανικοί ρύποι.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις στην αναπαραγωγή, τις γεννήσεις, τις παθήσεις του θυρεοειδούς και τις θυρεοειδικές ορμόνες, τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές επιδράσεις, τις ηπατικές διαταραχές και τα πεπτικά αποτελέσματα, τις επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα, τις επιπτώσεις στα δόντια και τα οστά, τον καρκίνο και άλλα θέματα. Δεν πραγματοποιήθηκε τελικό βάρος των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς συμπεριλήφθηκε μόνο η βιβλιογραφία που δημοσιεύτηκε μετά το 2010, επομένως δεν ήταν δυνατό να δοθεί μια συνολική βαθμολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων.

Καλύφθηκαν οι τοξικές επιδράσεις του μεθυλυδραργύρου, οι νευρολογικές εκβάσεις, τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα, η ανάπτυξη και άλλα αποτελέσματα στην υγεία.

Γενικά, τα εκτρεφόμενα ψάρια είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου από τα ελευθέρας βοσκής και τα εκτρεφόμενα ψάρια γλυκού νερού είχαν χαμηλότερα επίπεδα από τα εκτρεφόμενα σε θαλάσσιο περιβάλλον. Τα ψάρια που αιχμαλωτίστηκαν από ψάρεμα σε ωκεανούς είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Κατά μέσο όρο, τα εκτρεφόμενα ψάρια είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις διοξινών και dl-PCB από εκείνα της ανοικτής θάλασσας, με μικρή διαφορά μεταξύ των εκτρεφόμενων ψαριών γλυκού νερού και των εκτρεφόμενων ψαριών σε θάλασσα.

Οι συγκεντρώσεις των διοξινών και των dl-PCB ήταν χαμηλότερες στα οστρακοειδή από ό,τι στα ψάρια. Τα εκτρεφόμενα οστρακοειδή είχαν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερες συγκεντρώσεις από τα άγρια ​​οστρακοειδή και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στα οστρακοειδή ελευθέρας θαλάσσιας αλιείας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευκαιρία να παρακολουθήσετε το best seller σεμινάριο TÜV: Food safety culture advanced training course TÜV NORD σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

5 μωρά πέθαναν από ασφυξία σε κούνιες της Fisher-Price – Ανακαλούνται πάνω από 2 εκατομμύρια κούνιες

Νέα ανάκληση προϊόντων της Fisher-Price λόγω σοβαρού κινδύνου για τα βρέφη.

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο