Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λουκέτο για αρουραίους (!) σε εστιατόριο πολυτελείας με υψηλές βαθμολογίες σε ταξιδιωτικές πλατφόρμες

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΛουκέτο για αρουραίους (!) σε εστιατόριο πολυτελείας με υψηλές βαθμολογίες σε ταξιδιωτικές πλατφόρμες
spot_img

Το εστιατόριο σημειωτέον έχει βαθμολογία 4,5 στο tripadvisor και φημίζεται για τα παιδικά του μενού

Διαταγή και λουκέτο και επιβολή προστίμου σχεδόν 5.000 λιρών επιβλήθηκε σε εστιατόριο τίγκα στους αρουραίους στην Κορνουάλη, μετά από επίσκεψη επιθεωρητών περιβαλλοντικής υγείας.

Στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές περιγράφουν το 12 Beach Road στο Newquay, που σημειωτέον έχει βαθμολογία 4,5 στο tripadvisor και φημίζεται για τα παιδικά του μενού, αναφέρουν περιττώματα αρουραίων σε πολλά σημεία των εγκαταστάσεων ενώ εντόπισαν ακόμη και ζωντανό τρωκτικό στον διάδρομο ενώ βρίσκονταν εκεί. Ο εξοπλισμός τροφίμων και η δομή των χώρων διαπιστώθηκε ότι ήταν σε κακή κατάσταση καθαριότητας με σημαντική βρωμιά.

Μεγάλες ποσότητες τόσο παλαιών όσο και φρέσκων περιττωμάτων τρωκτικών παρατηρήθηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και παρασκευή τροφίμων και ποτών.

Συνοψίζοντας, οι δικαστές είπαν ότι επρόκειτο για σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών που δυνητικά θέτουν το κοινό σε κίνδυνο και ότι οι βαθμολογίες των τροφίμων κερδίζονται και δεν δικαιούνται.

Η Pollocks Pub Company Ltd στην οποία ανήκει το εστιατόριο ομολόγησε την ενοχή της στο Δικαστήριο Bodmin Magistrates’ για τρία αδικήματα σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων.

Μετά την επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023, οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν να κλείσουν οικειοθελώς οι εγκαταστάσεις, για να αντιμετωπιστεί η προσβολή και να πραγματοποιηθεί βαθύς καθαρισμός.

Στα social της επιχείρησης πάντως αναφέρεται ότι το εστιατόριο είναι προσωρινά κλειστό χωρίς να εξηγούνται οι λόγοι.

Ο σύμβουλος Martyn Alvey, κάτοχος χαρτοφυλακίου υπεύθυνος για την επιβολή και τη δημόσια προστασία στο Συμβούλιο της Κορνουάλης, δήλωσε: «Σαφώς οι συνθήκες σε αυτές τις εγκαταστάσεις ήταν πολύ κάτω από το απαιτούμενο πρότυπο. Αυτή η επιχείρηση γνώριζε ότι είχε πρόβλημα με τρωκτικά, αλλά δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει. Ελπίζω ότι αυτή η υπόθεση λειτουργεί ως υπενθύμιση σε άλλες επιχειρήσεις τροφίμων ότι δεν θα διστάσουμε να διώξουμε ποινικά όταν μέλη του κοινού τίθενται σε κίνδυνο με αυτόν τον τρόπο».

«Βροχή» καταγγελιών σε όλον τον κόσμο

Τον Αύγουστο, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) επέδειξε για άλλη μία φορά ότι η υγεία των καταναλωτών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ανακοίνωσε οκτώ εντολές κλεισίματος σε ισάριθμα εστιατόρια, για παραβάσεις της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Ιρλανδίας βάζουν λουκέτο σε εστιατόρια. Τον περασμένο Ιούλιο έκλεισαν 9 καταστήματα εστίασης, ενώ κάθε μήνα ανακοινώνει όχι μόνο τα λουκέτα αλλά τα “κρεμάει και στα μανταλάκια” δημοσιοποιώντας τα στοιχεία των επιχειρήσεων εστίασης, που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές.

Μια πρόσφατη ανάλυση αποκάλυψε ότι στις ΗΠΑ το Νιου Τζέρσεϊ κατέχει την διόλου τιμητική “διάκριση” ότι έχει τα πιο βρώμικα εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κριτικές του TripAdvisor, το Νιου Τζέρσεϊ είχε συντριπτικό αριθμό παραπόνων σχετικά με την καθαριότητα των εστιατορίων, ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες πολιτείες.

Η μελέτη, που διεξήχθη από την Affordable Seating, ανέλυσε κριτικές που αναφέρουν θέματα υγιεινής όπως “βρώμικο εστιατόριο”, “αρουραίοι”, “κατσαρίδες” και “τρίχες στο φαγητό”. Το Νιου Τζέρσεϊ ηγήθηκε της ομάδας με το εκπληκτικό αριθμό των 320.520 καταγγελιών για βρώμικα εστιατόρια – 854% υψηλότερο από τον μέσο όρο στις 10 πιο βρώμικες πολιτείες. Το Νιου Τζέρσεϊ είχε 1.883 κριτικές που ανέφεραν τρίχες στο φαγητό και 810 καταγγελίες για αρουραίους και κατσαρίδες.

Τα τρωκτικά άλλωστε ήταν και η αφορμή κλεισίματος 21 εστιατορίων στη Τσεχία αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα και η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ίδιο αριθμό κλειστών εστιατορίων αλλά μόνο για τον Απρίλιο λόγω παρασίτων και ποντικιών.

Κάθε λεπτό, 44 άνθρωποι –πάνω από 23 εκατομμύρια ετησίως– αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και υπολογίζεται ότι 4700 χάνουν τη ζωή τους ετησίως. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2022 σημειώθηκαν 5.763 τροφιμογενείς εστίες στην ΕΕ – αύξηση 44% σε σύγκριση με το 2021 με 48.605 ασθένειες, 2.783 νοσηλεία και 64 θανάτους. Στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εκτιμάται ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν από τροφιμογενή νοσήματα κάθε χρόνο, με 128.000 να χρειάζονται νοσηλεία. Υπολογίζεται ότι 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω τροφιμογενών ασθενειών.

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τη σημασία του καθαρισμού και της απολύμανσης στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πελατών και για τον επηρεασμό των επιλογών των θαμώνων.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία της υγειονομικής υπηρεσίας για τους ελέγχους σε εστιατόρια, είναι του 2022 οπότε έγιναν 15.415 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1384 παραβάσεις ,αλλά δεν έγιναν γνωστά ούτε τα πρόστιμα ούτε οι κυρώσεις ούτε βέβαια και τα στοιχεία των εστιατορίων, στα οποία εντοπίστηκαν μη συμμορφώσεις με την νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο