Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μερικά μπουκάλια Coca Cola έχουν κίτρινο καπάκι;

ΑρχικήΝέαΓιατί μερικά μπουκάλια Coca Cola έχουν κίτρινο καπάκι;
spot_img

Τι συμβολίζει το κίτρινο καπάκι στα μπουκάλια της Coca Cola και ποια η διαφορά στα συστατικά του αναψυκτικού.

Ένα από τα πιο διάσημα σχήματα στον κόσμο είναι οι εμβληματικές γραμμές της φιάλης της Coca-Cola. Γνωστό ως κλασικό σχέδιο και περιγραφόμενο από τον γνωστό βιομηχανικό σχεδιαστή Raymond Loewy ως το «τέλειο περιτύλιγμα υγρού», το μπουκάλι έχει εξυμνηθεί στην τέχνη, τη μουσική και τη διαφήμιση. Ενώ ο Andy Warhol είναι ο πιο γνωστός καλλιτέχνης για τη χρήση του μπουκαλιού Coca-Cola στην τέχνη, ο πρώτος δημοφιλής καλλιτέχνης που ενσωμάτωσε το μπουκάλι σε πίνακα ήταν ο Salvadore Dali, ο οποίος συμπεριέλαβε ένα μπουκάλι στο έργο του το 1943, Poetry in America. 

Στην Αρχή, το 1886 τα μπουκάλια ήταν απλά και ίσια, καφέ ή διάφανα, τα οποία όμως αντέγραψαν ανταγωνιστικές μάρκες όπως η Koka-Nola, η Ma Coca-Co, η Toka-Cola και ακόμη και η Koke. Ενώ η The Coca-Cola Company ξεκίνησε δικαστικές διαδικασίες κατά αυτών των παραβάσεων, οι υποθέσεις χρειάζονταν συχνά χρόνια και οι εμφιαλωτές ζητούσαν συνεχώς περισσότερη προστασία.

Η εταιρεία ξεκίνησε έναν διαγωνισμό για να προστατευτεί από τις αντιγραφές. 8  με 10 εταιρείες γυαλιού σε όλες τις ΗΠΑ έλαβαν στη συνέχεια μια πρόκληση να αναπτύξουν ένα «μπουκάλι τόσο ξεχωριστό που θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε ακόμα και στο σκοτάδι ή ξαπλωμένοι στο έδαφος». Το σήμα που επελέγη ήταν της Root Glass Company και ήταν έμπνευση από το σχήμα του κόκκου κακάο που έχει ραβδώσεις. Η Root Glass Company δημοσίευσε μια κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας με το όνομα Samuelsson, η οποία χορηγήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1915. 

Από τότε έχει μπει πολύ «νερό στο αυλάκι» τόσο με τα κουτάκια αλουμινίου όσο και με τα πλαστικά μπουκάλια στα οποία έχει διατηρηθεί εν μέρει το σχήμα του αρχικού γυάλινου μπουκαλιού με τα καπάκια του να γίνονται πρόσφατα μεγάλο παγκόσμιο ζήτημα λόγω της δυσκολίας στο χειρισμό τους αφού έγιναν μη αποσπώμενα προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση από πλαστικό.

Εκτός από τα μη αποσπώμενα καπάκια θέμα συζήτησης έχει γίνει και το χρώμα τους, καθώς ενώ τα περισσότερα είναι κόκκινα κατά καιρούς βλέπουμε και μπουκάλια Coca Cola με κίτρινα καπάκια. Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα κίτρινα καπάκια; Και ποια η διαφορά του περιεχομένου με την κανονική Coca Cola;

Ουσιαστικά, το κίτρινο καπάκι συμβολίζει ότι το προϊόν πληροί τα πρότυπα kosher του θρησκευτικού κανόνα των εβραίων σχετικού με τη διατροφή, όπως περιγράφονται στην Τορά και στους κώδικες του εβραϊκού νόμου. Τα συγκεκριμένα μπουκάλια λοιπόν, απευθύνονται σε εβραίους και κυκλοφορούν (συνήθως) μόνο κατά τη διάρκεια του Πάσχα των εβραίων. Εκτός από το κίτρινο χρώμα τους, τα καπάκια φέρουν επίσης σφραγίδα “OUP”, το σύμβολο πιστοποίησης kosher.

Σε τι διαφέρει η kosher Coca Cola από την κανονική; Στην αρχική εκδοχή της, παρασκευαζόταν με σακχαρόζη (από ζαχαροκάλαμο ή ζάχαρη από τεύτλα) αντί για σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, αλλά όταν έγινε η αλλαγή στο δεύτερο γλυκαντικό, τα αναψυκτικά Coca-Cola απαγορευόταν το Πάσχα. Αλλά το 1935, ο Ραβίνος Tuvia Geffen, ο οποίος υπηρέτησε ως ραβίνος του Congregation Shearith Israel της Ατλάντα για 60 χρόνια, συνεργάστηκε με την εταιρεία για να αποκαταστήσει μια περιορισμένη σειρά της αρχικής συνταγής κατά την περίοδο του Πάσχα, έτσι ώστε οι Εβραίοι που τηρούσαν τις γιορτές να μπορούν ακόμα να την απολαμβάνουν, χωρίς το σιρόπι καλαμποκιού αναφέρει το Insider.

Μεταξύ των εβραϊκών διατροφικών κανόνων συγκαταλέγεται η απαγόρευση βρώσης συγκεκριμένων ειδών τροφής (χοιρινό κρέας, οστρακοειδή και όλα τα είδη εντόμων εκτός από ορισμένα είδη ακρίδων). Επιβάλει επίσης τη θανάτωση των ζώων με συγκεκριμένο τρόπο, όχι βίαιο.

Όλο το χρόνο, εβραϊκές οργανώσεις συνεργάζονται με εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που παράγουν συμμορφώνονται στους κανόνες τους και συμβολίζονται ανάλογα στη συσκευασία. Οι Εβραίοι που τηρούν τις γιορτές του Πάσχα απέχουν από το να φάνε οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως chametz, που συνιστάται από ζυμωτά τρόφιμα ή φαγητά με διογκωτικά συστατικά από κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, σιτάρι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επιπλέον, οι Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης με καταγωγή Ασκενάζι (περίπου το 75% του εβραϊκού πληθυσμού) δεν τρώνε μια άλλη κατηγορία τροφίμων, γνωστή ως kitniyot,δηλαδή όσπρια και αρκετά δημητριακά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ανακάλυψη-σταθμός για την βιομηχανία – Τεχνολογία εξουδετερώνει τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες

Η διασταυρούμενη μόλυνση, είτε πρόκειται για φυσικά αλλεργιογόνα, μη αποκαλυπτόμενα αλλεργιογόνα ή αναποτελεσματικές διαδικασίες υγιεινής, δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους μεταποιητές τροφίμων

Τρώγοντας χρυσό και άλλα βαρέα μέταλλα – Ανάλυση ασφάλειας τροφίμων

Τελικά, είναι όλα τα βαρέα μέταλλα επιβλαβή ή είναι απλά θέμα χημείας;

Προσοχή: Και στην Ελλάδα πωλούνται τα επικίνδυνα πατατάκια – Update της ειδοποίησης RASFF

Η μία μετά την άλλη 18 χώρες ανακαλούν από την αγορά Nacho με τυρί.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο